Kolejna świetna monografia „królowej polskiej kuchni”, tym razem poświęcona uroczystościom weselnym. Autorka opisuje różne weselne tradycje, tłumaczy symboliczne znaczenie...
W tym praktycznym poradniku, pełnym zdjęć i jasnych, prostych wskazówek znajdziesz opisy podstawowych ściegów, wskazówki, jak przyszywać guziki, instrukcje, jak samodzielnie us...
Złe miłego następstwa – kac, kociokwik, katzenjammer, glątwa – zjawisko ośmieszane w literaturze, lekceważone przez encyklopedystów nie zasłużyło sobie na poważne potraktowanie t...
Origami to sztuka składania papierowych figurek bez pomocy nożyczek i kleju, będąca świetną zabawą dla dzieci i dorosłych. Książka zawiera modele m.in. Królika, Gadającego Stworka, Skaczącej...
Książka kucharska: przewodnik po naszej kuchni, niezwykle różnorodnej i bogatej, czerpiącej z tradycji wielu narodów, przez wieki żyjących obok siebie. Dziesiątki przepisów, pi...
Wszystko, co każdy smakosz powinien wiedzieć o tradycyjnej kuchni polskiej.W serii „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej” prezentujemy najlepsze, najbardziej charakterystyczne i spra...
W tomie "Jajka i sery" znalazły się receptury na rozmaite jajecznice, zapiekanki, placki, sałatki, pasty i wiele innych.Kanon tradycyjnej kuchni polskiej to pięknie ilustrowana seri...
Prawdziwa Kuchnia Polska to dzieło wyjątkowe zawierające niezwykle obszerną wiedzę na temat kuchni polskiej: dawnej i współczesnej, „oficjalnej” i regionalnej, środkowopolskiej i...
Szydełkowanie to obecnie bardzo modne hobby. Cieszy się zainteresowaniem zarówno dziewczynek 7-8-letnich, jak i pań w każdym wieku. Robienie na szydełku jest proste dla każdego, odpręża i re...
Zbiór różnorodnych krzyżówek podzielonych tematycznie dla dzieci w wieku 7-12 lat. Znajdziesz tu nie tylko tradycyjne krzyżówki panoramiczne, ale również wykreśla...
Aromatyczne kumkwaty, rambutany, papaje, pitaje, gujawy, szarony czy figi – owoców egzotycznych w sklepach jest dużo, tylko nie zawsze wiemy, jak je można wykorzystać. Hanna Szymanders...
750 tradycyjnych polskich potraw“ to prezentacja najbardziej charakterystycznych i sprawdzonych przepisów należących do kanonu polskiej kuchni. Nasza kuchnia narodowa jest przebogata, ...
Polowano u nas od zarania dziejów: polowali królowie i magnaci, rycerstwo i szlachta, a także niższe stany. Współczesnego myśliwego także cieszy każda chwila spędzona na łonie ...
W tym praktycznym poradniku, pełnym zdjęć i jasnych, prostych wskazówek znajdziesz opisy podstawowych ściegów, wskazówki, jak przyszywać guziki, instrukcje, jak samodzielnie us...
Od wieków kuchnia polska kochała przyprawy; nie bez powodu mówiono "pieprzno i szafranno, moja mościa panno". (…) Dawniej nazywano je "aroma" lub "korz...
Praktyczny poradnik, który uczy lepienia z masy solnej. Autorka wyjaśnia w prosty sposób oraz przedstawia na licznych zdjęciach, jak zrobić 27 różnych figurek, m.in. jaszczurkę...
Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej zawiera wiedzę o naszej wspaniałej kuchni: dawnej i współczesnej, „oficjalnej” i regionalnej, środkowopolskiej oraz kresowej, a treść przepis&...