Osteoporoza dotyka osoby w średnim wieku i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli prz...
Nieprawidłowe odżywianie się – nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy oraz ograniczenie błonnika i witamin – prowadzi do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca...
Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje n...
Książka doświadczonej dietetyczki zawiera przepisy na smaczne potrawy polecanew schorzeniach nerek i dróg moczowych. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczen...
Nowoczesna i wszechstronna publikacja ze sprawdzonymi przepisami. Receptury smacznych i łatwych do przygotowania potraw, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i m...
Niniejszy tom przygotowany przez specjalistów z zakresu kultur i języków Wschodu i Afryki Wydziału Orientalistycznego Uniwersytetu Warszawskiego był w zamierzeniu zbiorem artykuł&oacu...
Czy akacja jest akacją? Czy bez jest bzem? Dlaczego buk jest magiczny? Dlaczego czarownice uwielbiały brzozowe miotły? Jak zrobić kawę żołędziową i dlaczego powinniśmy ją pić? Czy marynowane skrzyd...
Ta książka nie jest kolejnym zbiorem przemądrzałych, dobrych rad na temat: jak być lepszym rodzicem. To głęboko zakorzeniony w osobistym doświadczeniu, przemyślany, dynamiczny i praktyczny podręczn...
Sposób odżywiania wpływa na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata...
Autor jest instruktorem szachowym kl. I, a także sędzią szachowym kl. I. Przez wiele lat prowadził w Olkuszu zajęcia z grupą dzieci w wieku 4-6 lat. Jego wychowankami są min. Ola Lach i Kamil Tomsi...
"Jazda rowerem górskim" to książka przedstawiająca w łatwy i zrozumiały sposób zawiłości technicznej jazdy na "góralu". Nie mamy tu na myśli jazdy na rowera...
Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje n...
Cały cywilizowany świat już dawno wie, że nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy, ograniczenie błonnika i witamin prowadzą do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakr...
Główną przyczyną niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza są niedobory tego pierwiastka w diecie, związane z niewiedzą i wynikającymi z niej błędami żywieniowymi. Modyfikacja codzienne...
Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, nadciśnienie tętnicze, c...
Lektura pracy zbiorowej przygotowanej przez dr E. Dybowską i dr A. Błasiak z pewnością przyniesie korzyść i nie będzie bez pożytku, jeżeli przystąpi się do niej z uwzględnieniem następującego założ...
Otaczają Cię proste, oczywiste rozwiązania, które mogą szokująco zwiększyć Twoje dochody, znaczenie, wpływy i przyczynić się do Twojego sukcesu. Rzecz w tym, że ich nie dostrzegasz.Jay...
Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosowa...
W niniejszej książce zaprezentowano wszystkie legendarne modele największych marek zegarmistrzowskich: od Breguet Marii Antoniny po Hamilton Ventura Elvisa Presleya, od Patek Philippe Duke’a ...