0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Książki: Diety

Odpowiednia i urozmaicona dieta jest niezbędna dla utrzymania się w dobrym zdrowiu, a także kluczowa w procesie powracania do formy podczas choroby. Aby pomóc mądrze zwracać uwagę na to, co jemy, przygotowaliśmy w księgarni medycznej PZWL szereg przygotowanych przez ekspertów publikacji na temat różnych zagadnień związanych z dietą — od podręczników naukowych skierowanych do lekarzy i specjalistów do przewodników dietetycznych przeznaczonych dla osób chcących zwrócić uwagę na zdrowotne aspekty odżywiania.

Znalazły się tutaj klasyczne pozycje poświęcone dietetyce, takie jak czwarte już wydanie podręcznika „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka“ Hanny Ciborowskiej i Anny Rudnickiej (PZWL), skierowanego nie tylko do studentów i adeptów dietetyki. Warto również zwrócić także uwagę na znaną serię „Instytut Żywności i Żywienia zaleca“: opracowane przez ekspertów poradniki medyczne poświęcone zagadnieniom dietetyki w przypadku różnych chorób, od cukrzycy i otyłości do chorób nowotworowych.

Dla potrzeb osób aktywnych fizycznie opracowany został monumentalny, 900-stronicowy podręcznik „Dietetyka sportowa“ (Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzysztofiak), w którym znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące między innymi indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego, a także opisy specjalnych potrzeb wynikających z występowania problemów zdrowotnych czy praktyczne porady i wskazówki dotyczące planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny sportowej. Publikacja przeznaczona jest zarówno dla amatorów, jak i profesjonalnych sportowców.

Szczególnie polecamy również publikacje poświęcone dietom roślinnym, skierowane nie tylko do osób niejedzących mięsa, ale również dietetyków i lekarzy. „Wege. Dieta roślinna w praktyce“ Iwony Kibil to przewodnik dopasowany do potrzeb wegan i wegetarian w Polsce, który szczegółowo opisuje, jak mądrze zbilansować dietę roślinną, aby uniknąć błędów żywieniowych i niedoborów. Książka opisuje nie tylko medyczne i zdrowotne aspekty diet roślinnych, ale zawiera również konkretne i praktyczne informacje, a także porady na temat robienia zakupów, komponowania posiłków i odchudzania. Podobną tematykę autorka podjęła również w „Wege rodzinie“, przewodniku powstałym z myślą o kobietach w ciąży, małych dzieciach i całych rodzinach decydujących się na dietę roślinną.

W naszej ofercie znalazł się również szczególny podręcznik do nauki języka angielskiego: „English for Dietetics“ (PZWL). To pierwsza w Polsce publikacja opracowana we współpracy nauczycieli języka angielskiego z ekspertami z zakresu dietetyki, przeznaczona nie tylko dla studentów tej dziedziny wiedzy. Podręcznik skierowany jest do osób znających angielski na poziomie B1/B2 i ma za zadanie ułatwić poznanie języka angielskiego z dziedziny dietetyki oraz ułatwić komunikację z obcokrajowcami zajmującymi się dietetyką — zarówno ze specjalistami, jak i pacjentami.

Znaleziono: 11 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Interakcje leków z pożywieniem

Interakcje leków z pożywieniem

Redakcja: Zofia Zachwieja
Wydawca: Medpharm
Czy wiesz, że rodzaj posiłku może zmieniać działanie Twojego leku?Czy wiesz, że niektóre leki powinno się zażywać po posiłku, a inne na czczo?Czy wiesz, że soki owocowe, zw...
Książka (miękka)
103,90 zł 106,50 zł
Do koszyka
Optymalne żywienie w sporcie - Friedrich Wolfgang

Optymalne żywienie w sporcie

DIETA DOSTOSOWANA DO DYSCYPLINY SPORTU.
Redakcja: Wyka Joanna
Wydawca: Medpharm
W książce między innymi:- podstawy fizjologii żywienia i diety dostosowane do dyscyplin sportowych, - ocena znaczenia suplementacji w procesie przyrostu masy ciała, - rola wody mi...
Książka (miękka)
97,56 zł 100,00 zł
Do koszyka
Podstawy żywienia człowieka z zadaniami - Robert Gajda

Podstawy żywienia człowieka z zadaniami

Wydawca: Medpharm
Podstawy żywienia człowieka z zadaniami stanowi kompendium wiedzy na temat żywienia człowieka dla studentów dietetyki, żywienia człowieka oraz pokrewnych nauk medycznych lub przyrodniczych.<...
Książka (miękka)
63,61 zł 65,20 zł
Do koszyka
Praktyczne porady żywieniowe w trakcie chemioterapii - Karolina Janion

Praktyczne porady żywieniowe w trakcie chemioterapii

Poradnik dla pacjentów onkologicznych i ich rodzin - ra...
Wydawca: Medpharm
Poradnik zawiera podstawowe zasady żywienia w trakcie chemioterapii. Stworzony jest przez doświadczonego onkologa i dietetyka, w celu propagowania poprawnego żywienia w onkologii. Jeśli chorujesz n...
Książka (miękka)
27,33 zł 28,00 zł
Do koszyka
Dietetyka oparta na dowodach

Dietetyka oparta na dowodach

Wydawca: Medpharm
PrzedmowaInspiracją do powstania tej książki był z jednej strony wzrost liczby publikacji naukowych dowodzących skomplikowanego związku żywienia ze zdrowiem i z rozwojem chorób, a z dr...
Książka (miękka)
77,07 zł 79,00 zł
Do koszyka
Co warto wiedzieć o leczeniu cukrzycy - Włodzimierz Bednorz

Co warto wiedzieć o leczeniu cukrzycy

Wydawca: Medpharm
W każdej polskiej rodzinie jest przynajmniej jedna osoba, u której wykryto cukrzycę, a u następnych osób zostanie ona wykryta w najbliższych kilku latach. Jest to schorzenie przewlekł...
Książka (miękka)
44,10 zł 49,00 zł
Niedostępny
Co warto wiedzieć o diecie łatwostrawnej? - Jadwiga Biernat

Co warto wiedzieć o diecie łatwostrawnej?

Polecanej w : infekcjach wirusowych i bakteryjnych, żyw...
Wydawca: Medpharm
Żywienie człowieka jest jedną z najmłodzszych nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin: chemii, biologii, bioc...
Książka (miękka)
19,85 zł 22,05 zł
Niedostępny
Niedobór żelaza i niedokrwistość z niedoboru żelaza - Renate Huch

Niedobór żelaza i niedokrwistość z niedoboru żelaza

Wydawca: Medpharm
Niedokrwistości są chorobami dotyczącymi układu krwiotwórczego, dla których charakterystyczne jest obniżenie stężenia hemoglobiny lub zmniejszenie liczby krwinek czerwonych we krwi w ...
Książka (miękka)
27,90 zł 31,00 zł
Niedostępny
Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy ? - Jadwiga Biernat

Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy ?

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Wydawca: Medpharm
W wyniku postępu, jaki dokonał się w medycynie oraz nauce o żywieniu ludzi zdrowych i chorych, naukowcy doszli do przekonania, że zasady żywienia w cukrzycy nie muszą być aż tak rygorystyczne, jak ...
Książka (miękka)
17,09 zł 18,99 zł
Niedostępny
Zdrowie dziecka a otyłość

Zdrowie dziecka a otyłość

Poradnik dla lekarzy, pielęgniarek i świadomych rodziców
Redakcja: Anna Felińczak
Wydawca: Medpharm
"Z wielu badań, w tym przeprowadzonych przez nasz zespół, wynika, że problem w coraz większej skali dotyczy naszych dzieci. Dlatego grono wybitnych specjalistów z zakresu dietety...
Książka (miękka)
43,20 zł 48,00 zł
Niedostępny
Leki i pożywienie Interakcje

Leki i pożywienie Interakcje

Redakcja: Zofia Zachwieja
Wydawca: Medpharm
Wzajemne oddziaływanie leków i pożywienia jest jeszcze mało poznane. Wyniki badań naukowych wskazują na to, że wiele składników pokarmowych może wchodzić w interakcje z lekami przyjmo...
Książka (miękka)
62,10 zł 69,00 zł
Niedostępny
Znaleziono: 11 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20