0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 12 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Dietetyka w chorobach nowotworowych - Outlet - Joanna Gromadzka-Ostrowska

Dietetyka w chorobach nowotworowych - Outlet

Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbędne w codziennej prak...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Dietetyka kliniczna - Outlet

Dietetyka kliniczna - Outlet

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Dietetyka kliniczna - Outlet

Dietetyka kliniczna - Outlet

Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, kt&o...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka - Outlet - Helena Ciborowska

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka - Outlet

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika.Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zar&...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej - Outlet

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty...

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej - Outlet

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej - Outlet

Redaktor: Ewa Stachowska
Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumieć jak zn...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Psychodietetyka - Outlet

Psychodietetyka - Outlet

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Psychodietetyka - Outlet

Psychodietetyka - Outlet

Redaktor: Anna Brytek-Matera
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego.
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu - Outlet - Henryk Gertig

Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu - Outlet

Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też głó...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Aloes - Outlet

Aloes - Outlet, Dr Jadwiga Górnick...

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Aloes - Outlet

Aloes - Outlet

Dr Jadwiga Górnicka radzi

Przyroda jest wspaniałym, naturalnym arsenałem do walki ze schorzeniami. Jest skarbcem ze specyfikami, które potrafią nas przed tymi schorzeniami uchronić” - mówi dr Górn...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Choroby układu krążenia - Outlet - Jadwiga Górnicka

Choroby układu krążenia - Outlet

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Choroby układu krążenia - Outlet - Jadwiga Górnicka

Choroby układu krążenia - Outlet

O chorobach układu krążenia mówi się, że są największym seryjnym zabójcą XXI wieku. Cierpi na nie ponad połowa polskiego społeczeństwa. Dr Jadwiga Górnicka tłumaczy, jak zadbać...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Wybieram zdrowie - Outlet - Jadwiga Górnicka

Wybieram zdrowie - Outlet

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Wybieram zdrowie - Outlet - Jadwiga Górnicka

Wybieram zdrowie - Outlet

Jak zachować zdrowie i nie chorować? Oto porady dr Górnickiej w pigułce: odpowiednie oddychanie, odżywianie i oczyszczanie organizmu z toksyn zapewnią nam długie lata w zdrowiu. Autorka podp...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie - Outlet - Simon Langley-Evans

Żywienie - Outlet

Wpływ na zdrowie człowieka

Nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problema...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Apteka natury Porady - Outlet - Jadwiga Górnicka

Apteka natury Porady - Outlet, Odp...

Książka (twarda)
OUTLET
Niedostępny
Apteka natury Porady - Outlet - Jadwiga Górnicka

Apteka natury Porady - Outlet

Odpowiadam na listy

Masz kłopoty z sercem, krążeniem lub ciśnieniem? Bolą cię stawy albo kręgosłup? Cierpisz na grzybicę? A może ciągle łapiesz infekcje? Ten poradnik powstał z myślą o Tobie!Dr Jadwiga G&o...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Tabele składu i wartości odżywczej żywności - Outlet - Krystyna Iwanow

Tabele składu i wartości odżywczej żywności - Outlet

Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości kilkudziesięciu składników odżywczych takich, jak: białko ogółem, białko zwierzęce i roślinne, tłuszcz, cholesterol, węglowo...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Znaleziono: 12 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20