0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 22 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Zaburzenia lipidowe - Aleksandra Cichocka - 16 %

Zaburzenia lipidowe

Porady lekarzy i dietetyków.
Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadc...
Książka (miękka)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Dieta witalna - Barbara Jakimowicz-Klein

Dieta witalna

Wydawca: Astrum
Witalność, aktywność, werwa, duży zasób sił biologicznych, sprawność seksualna – to słowa towarzyszące nam przez całe życie. Wszyscy pragniemy być zdrowi i pełni życiowej energii. Chce...
Książka (miękka)
26,10 zł 29,00 zł
Niedostępny
Apteka żywności - Jean Carper

Apteka żywności

Nowe i niezwykłe odkrycia leczniczego działania żywności
Autor: Jean Carper
Wydawca: Vesper
O książce:Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości pięćdziesięciu pięciu powsze...
Książka (twarda)
26,91 zł 29,90 zł
Niedostępny
Kuchnia dla alergików - Barbara Jakimowicz-Klein

Kuchnia dla alergików

Wydawca: Astrum
Po zjedzeniu kanapki z pomidorem na Twojej skórze pojawiła się swędząca wysypka? Cierpisz na zgagę i niestrawność po spożyciu jakiejkolwiek potrawy z ryby? Zastanawiasz się, dlaczego ciągle ...
Książka (miękka)
26,10 zł 29,00 zł
Niedostępny
Żywienie kobiet w ciąży - Aleksandra Cichocka - 7 %

Żywienie kobiet w ciąży

Lekarze i dietetycy są zgodni co do tego, że brak dostatecznej liczby korzystnych składników w diecie zagraża zdrowiu nie tylko kobiety ciężarnej, lecz także oczekiwanego przez nią dziecka. ...
Książka (miękka)
36,27 zł 39,00 zł
Niedostępny
Zdrowe serce - Jean Carper

Zdrowe serce

Jak zapobiegać chorobom serca i leczyć je za pomocą die...
Autor: Jean Carper
Wydawca: Vesper
CHOROBOM SERCA MOŻNA ZAPOBIEGAĆ!Choć nasze geny mają znaczenie, jeśli chodzi o podatność na choroby serca, biologię można pokonać między innymi za pomocą właściwego doboru produktów ży...
Książka (miękka)
26,91 zł 29,90 zł
Niedostępny
Kuchnia diabetyków - Barbara Jakimowicz-Klein

Kuchnia diabetyków

Wydawca: Astrum
Cukrzyca – choroba cywilizacyjna – dotyka coraz więcej osób, zarówno młodych, jak i starszych. To cena, jaką płacimy za coraz wyższy poziom życia. Jej rozwojowi sprzyjają ...
Książka (miękka)
24,30 zł 27,00 zł
Niedostępny
Dieta w osteoporozie - Barbara Jakimowicz-Klein

Dieta w osteoporozie

Wydawca: Astrum
Osteoporoza nazywana jest „cichym złodziejem kości”, bo przez lata nie powoduje żadnych dolegliwości. Niestety, może grozić każdemu z nas. Na szczęście można ją wcześnie rozpoznać i odp...
Książka (miękka)
24,30 zł 27,00 zł
Niedostępny
Dieta w osteoporozie - Barbara Jakimowicz-Klein

Dieta w osteoporozie

Wydawca: Astrum
Miażdżyca, postrach XXI wieku, to nie tylko, jak się powszechnie sądzi, choroba naczyń wieńcowych otaczających serce, ale dosłownie wszystkich tętnic w naszym organizmie! Najczęściej i najszybciej ...
Książka (miękka)
26,55 zł 29,50 zł
Niedostępny
Dieta dla mózgu - Barbara Jakimowicz-Klein

Dieta dla mózgu

Wydawca: Astrum
Barbara Jakomowicz Klein w książce DIETA DLA MÓZGU stara się odpowiedzieć na pytania: czy istnieje ścisły związek między tym co jemy, a wydolnością i możliwością zahamowania procesów...
Książka (miękka)
26,10 zł 29,00 zł
Niedostępny
Apteka żywności - Jean Carper

Apteka żywności

Nowe i niezwykłe odkrycia leczniczego działania żywności
Autor: Jean Carper
Wydawca: Vesper
Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanyc...
Książka (miękka)
26,91 zł 29,90 zł
Niedostępny
Dieta antyreumatyczna - Barbara Jakimowicz-Klein

Dieta antyreumatyczna

Wydawca: Astrum
Seria: ZDROWIE
Jak się pozbyć uciążliwych bólów stawów, mięśni i kręgosłupa? Co robić, by sprawnie się poruszać do późnej starości? Reumatyzm, bo o nim mowa, to bardzo ogólne, p...
Książka (miękka)
22,05 zł 24,50 zł
Niedostępny
Dieta w hipercholesterolemii - Aleksandra Cichocka

Dieta w hipercholesterolemii

praktyczne wskazówki
Wydawca: Medyk
Masz podwyższony poziom cholesterolu i nie wiesz jak go unormować? Problemy z nadwagą? Chcesz zacząć się zdrowo odżywiać i nie wiesz od czego zacząć? Ta książka jest dla Ciebie. „Dieta w hip...
Książka (miękka)
33,30 zł 37,00 zł
Niedostępny
Dieta śródziemnomorska w chorobach sercowo-naczyniowych i cukrzycy - Aleksandra Cichocka

Dieta śródziemnomorska w chorobach sercowo-naczyniowych i cukrzycy

Wydawca: Medyk
Niniejsza publikacja przedstawia korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na przeciwdziałanie chorobom metabolicznym powodowanych miażdżycą (takim jak zawały serca, udary mózgu, nadci...
Książka (miękka)
44,10 zł 49,00 zł
Niedostępny
Cudowne kuracje - Outlet - Jean Carper - 40 %

Cudowne kuracje - Outlet

Autor: Jean Carper
Wydawca: Vesper
Cudowne kuracje to przełomowa publikacja przedstawiająca naukowe dowody na skuteczność naturalnych środków leczniczych. Autorka opiera się na badaniach czołowych ośrodków naukowych i ...
Książka (twarda)
OUTLET
23,94 zł 39,90 zł
Niedostępny
Cudowne kuracje - Jean Carper

Cudowne kuracje

Autor: Jean Carper
Wydawca: Vesper
Cudowne kuracje to przełomowa publikacja przedstawiająca naukowe dowody na skuteczność naturalnych środków leczniczych. Autorka opiera się na badaniach czołowych ośrodków naukowych i ...
Książka (twarda)
35,91 zł 39,90 zł
Niedostępny
Kuchnia diabetyków - Barbara Jakimowicz-Klein

Kuchnia diabetyków

Redakcja: Jolanta Tkaczyk
Wydawca: Astrum
Cukrzyca - choroba cywilizacyjna - dotyka coraz więcej osób, zarówno młodych, jak i starszych. To cena, jaką płacimy za coraz wyższy poziom życia. Jej rozwojowi sprzyjają podstawowe b...
Książka (miękka)
26,10 zł 29,00 zł
Niedostępny
Diety odbudowujące dla skóry, paznokci, włosów - Barbara Jakimowicz-Klein

Diety odbudowujące dla skóry, paznokci, włosów

Wydawca: Astrum
Nie wiesz, jak zadbać o swoją skórę, by była jędrna, błyszcząca, słowem zdrowa? Badasz jakość swoich włosów i niepokoisz się, dlaczego wiosną i jesienią są słabsze, wypadają? Chcesz z...
Książka (miękka)
26,10 zł 29,00 zł
Niedostępny
Dieta na pamięć i koncentrację - Barbara Jakimowicz-Klein

Dieta na pamięć i koncentrację

Redakcja: Jolanta Tkaczyk
Wydawca: Astrum
Z pewnością znasz wierszyk o panu Hilarym, który zgubił swoje okulary, ale czy pamiętasz, kto był jego autorem? No właśnie! Ludzki umysł bywa niedoskonały, często zawodzi. Warto więc czasem ...
Książka (miękka)
26,10 zł 29,00 zł
Niedostępny
Żywność twój cudowny lek - Outlet - Jean Carper - 40 %

Żywność twój cudowny lek - Outlet

czyli co jeść, a czego nie jeść w ponad 100 schorzeniac...
Autor: Jean Carper
Wydawca: Vesper
O książce:Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała liczne artykuły i książki z tej dziedziny, zrealizow...
Książka (twarda)
OUTLET
29,94 zł 49,90 zł
Niedostępny
Znaleziono: 22 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20