0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 9 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Podstawy żywienia człowieka 2 Podręcznik Podstawy żywienia i higieny - Outlet - Dorota Czerwińska - 40 %

Podstawy żywienia człowieka 2 Podręcznik Podstawy żywienia i higieny - Outlet

Technikum. Szkoła policealna
Wydawca: Rea
Podręcznik do nauczania przedmiotu Podstawy żywienia człowieka w zawodach: kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego i kelner. Zawiera on m. in. podstawowe wiadomości na temat składni...
Książka (miękka)
OUTLET
20,34 zł 33,90 zł
Niedostępny
Podstawy żywienia człowieka 1 Podręcznik Podstawy żywienia i higieny - Outlet - Dorota Czerwińska - 40 %

Podstawy żywienia człowieka 1 Podręcznik Podstawy żywienia i higieny - Outlet

Technikum. Szkoła policealna
Wydawca: Rea
Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodach kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz kelner.Podręcznik został opracowany zgodnie z podstaw...
Książka (miękka)
OUTLET
17,34 zł 28,90 zł
Niedostępny
Podstawy żywienia człowieka - Outlet - Dorota Czerwińska - 40 %

Podstawy żywienia człowieka - Outlet

Zasadnicza szkoła zawodowa
Wydawca: WSiP
Podręcznik przeznaczony do kształcenia w zawodach do nauczania zawodu kucharz małej gastronomii na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej.Numer dopuszczenia: 15/2005
Książka (miękka)
OUTLET
20,88 zł 34,80 zł
Niedostępny
Nałóg jedzenia - Outlet - Marek Bardadyn - 40 %

Nałóg jedzenia - Outlet

Wydawca: Rebis
Nałóg jedzenia to pierwsze profesjonalne i kompleksowe opracowanie na temat najbardziej rozpowszechnionego obecnie nałogu, jakim jest uzależnienie od jedzenia. Czy odruchowe sięganie p...
Książka (miękka)
OUTLET
23,94 zł 39,90 zł
Niedostępny
Energia życia energia pożywienia - Outlet - Bożena Żak-Cyran - 40 %

Energia życia energia pożywienia - Outlet

Praktyczne sposoby wzmocnienia zdrowia
Wydawca: Galaktyka
Poznanie nowych źródeł energii dla naszego organizmu, zrozumienie jej przepływów, pomoże nam nabrać sił i chęci do działania, a także zrozumieć, że - jak powiedział Stuart Wilde - &qu...
Książka (miękka ze skrzydełkami)
OUTLET
20,94 zł 34,90 zł
Niedostępny
Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą - Outlet - Bożena Żak-Cyran - 40 %

Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą - Outlet

od okresu płodowego do wieku przedszkolnego
Wydawca: Galaktyka
W pierwszych latach życia człowieka, kształtują się podstawy jego dobrego stanu zdrowia. Niezwykle ważny okazuje się nie tylko wpływ pierwszych miesięcy życia, ale także dieta matki podczas ciąży, ...
Książka (miękka)
OUTLET
19,74 zł 32,90 zł
Niedostępny
Kuchnia zdrowia i młodości - Outlet - Bożena Żak-Cyran - 40 %

Kuchnia zdrowia i młodości - Outlet

Żyj radośniej dzięki pożywieniu
Wydawca: Galaktyka
Witaj, drogi Czytelniku! Napisałam tę książkę, aby zachęcić Cię do pełnowartościowego odżywiania się, opartego na naturalnych produktach. Mam na myśli dietę, dzięki której możesz w prosty i ...
Książka (miękka)
OUTLET
8,94 zł 14,90 zł
Niedostępny
Podstawy żywienia człowieka 1 Podręcznik do nauki zawodów: kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego, kelner - Outlet - Dorota Czerwińska - 40 %

Podstawy żywienia człowieka 1 Podręcznik do nauki zawodów: kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego, kelner - Outlet

Technikum, Szkoła policealna
Wydawca: Rea
Książka zawiera podstawowe wiadomości na temat składników odżywczych, gospodarki wodnej i energetycznej organizmu, wartości odżywczej żywności, norm żywienia oraz zasad układania jadłospis&o...
Książka (miękka)
OUTLET
21,66 zł 36,10 zł
Niedostępny
Odnowa na talerzu - Outlet - Bożena Żak-Cyran - 40 %

Odnowa na talerzu - Outlet

Poradnik żywienia naturalnego
Wydawca: Galaktyka
Autorka wskazuje, jak łączyć potrawy ze zbóż z potrawami z roślin strączkowych, warzyw i nasion, tak by uzyskać źródło pełnowartościowego i lekkostrawnego białka roślinnego, zawierają...
Książka (miękka ze skrzydełkami)
OUTLET
17,94 zł 29,90 zł
Niedostępny
Znaleziono: 9 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20