0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 7 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru. Sekrety naturalnego gotowania - Agnieszka Bednarska - 41 %

Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru. Sekrety naturalnego gotowania

Wydawca: Pascal
Wypróbuj niezawodne przepisy na bezglutenowe dania! Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki stan...
38,18 zł 64,99 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Chleb bezglutenowy i inne wypieki - Agnieszka Bednarska - 40 %

Chleb bezglutenowy i inne wypieki

Wydawca: Pascal
Chleb bez glutenu? To prostsze niż myślisz!Początki przygody z bezglutenowymi wypiekami zwykle nie są łatwe. Pieczywo bez dodatku tradycyjnych mąk często wychodzi twarde lub mało wyrośnięte, ...
26,90 zł 44,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Kiedy dziecko waży za dużo Dietoterapia otyłości - Katarzyna Olejniczak

Kiedy dziecko waży za dużo Dietote...

Książka (miękka ze skrzydełkami)
Niedostępny
Kiedy dziecko waży za dużo Dietoterapia otyłości - Katarzyna Olejniczak

Kiedy dziecko waży za dużo Dietoterapia otyłości

Wydawca: Pascal
Chcesz pomóc dziecku z nadwagą? Nie działaj na własną rękę – skorzystaj z porad dietetyka!Szacuje się, że problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała ma już ok. 25% polskiej po...
Niedostępny
Zobacz więcej
Bez glutenu bez nabiału bez cukru Sekrety naturalnego gotowania - Agnieszka Bednarska

Bez glutenu bez nabiału bez cukru Sekrety naturalnego gotowania

Wydawca: Pascal
Wypróbuj niezawodne przepisy na bezglutenowe dania!Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki ...
Niedostępny
Zobacz więcej
Paliwo dla Życia - Bear Grylls

Paliwo dla Życia

Książka (twarda)
Niedostępny
Paliwo dla Życia - Bear Grylls

Paliwo dla Życia

Autor: Bear Grylls
Wydawca: Pascal
Zdrowe od żywianie nie musi wiązać się z wyrzeczeniami. Bear udowadnia, że nawet pizza, ciasta czy burgery mogą być superzdrowe, a przy tym megasmaczne! Grylls poleca zdrową , naturalną i smaczną ż...
Niedostępny
Zobacz więcej
Jeść, by przetrwać - Outlet - Bear Grylls

Jeść, by przetrwać - Outlet

Książka (twarda)
OUTLET
Niedostępny
Jeść, by przetrwać - Outlet - Bear Grylls

Jeść, by przetrwać - Outlet

Autor: Bear Grylls
Wydawca: Pascal
Co jeść, kiedy twoje życie zależy od tego?Co wiesz o ekstremalnych źródłach pożywienia?Potrafisz rozpoznać śmiertelnie niebezpieczne rośliny?Próbowałeś kiedyś kebabu...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Jeść, by przetrwać - Bear Grylls

Jeść, by przetrwać

Książka (twarda)
Niedostępny
Jeść, by przetrwać - Bear Grylls

Jeść, by przetrwać

Autor: Bear Grylls
Wydawca: Pascal
Co jeść, kiedy twoje życie zależy od tego?Co wiesz o ekstremalnych źródłach pożywienia?Potrafisz rozpoznać śmiertelnie niebezpieczne rośliny?Próbowałeś kiedyś kebabu...
Niedostępny
Zobacz więcej
Znaleziono: 7 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20