0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 13 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Podstawy żywienia człowieka 2 Podręcznik Podstawy żywienia i higieny - Outlet - Dorota Czerwińska - 40 %

Podstawy żywienia człowieka 2 Podręcznik Podstawy żywienia i higieny - Outlet

Technikum. Szkoła policealna
Wydawca: Rea
Podręcznik do nauczania przedmiotu Podstawy żywienia człowieka w zawodach: kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego i kelner. Zawiera on m. in. podstawowe wiadomości na temat składni...
Książka (miękka)
OUTLET
20,34 zł 33,90 zł
Niedostępny
Podstawy żywienia człowieka - Outlet - Dorota Czerwińska - 40 %

Podstawy żywienia człowieka - Outlet

Zasadnicza szkoła zawodowa
Wydawca: WSiP
Podręcznik przeznaczony do kształcenia w zawodach do nauczania zawodu kucharz małej gastronomii na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej.Numer dopuszczenia: 15/2005
Książka (miękka)
OUTLET
20,88 zł 34,80 zł
Niedostępny
Podstawy żywienia człowieka - Dorota Czerwińska

Podstawy żywienia człowieka

Zasadnicza szkoła zawodowa
Wydawca: WSiP
Podręcznik przeznaczony do kształcenia w zawodach do nauczania zawodu kucharz małej gastronomii na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej.Numer dopuszczenia: 15/2005
Książka (miękka)
31,32 zł 34,80 zł
Niedostępny
Żywienie w chorobach nowotworowych - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 40 %

Żywienie w chorobach nowotworowych - Outlet

Sposób odżywiania wpływa na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata...
Książka (miękka)
OUTLET
41,40 zł 69,00 zł
Niedostępny
Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 40 %

Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego - Outlet

Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje n...
Książka (miękka)
OUTLET
29,40 zł 49,00 zł
Niedostępny
Żywienie w chorobach serca - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 40 %

Żywienie w chorobach serca - Outlet

Cały cywilizowany świat już dawno wie, że nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy, ograniczenie błonnika i witamin prowadzą do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakr...
Książka (miękka)
OUTLET
29,40 zł 49,00 zł
Niedostępny
Żywienie w chorobach serca - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 7 %

Żywienie w chorobach serca

Cały cywilizowany świat już dawno wie, że nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy, ograniczenie błonnika i witamin prowadzą do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakrzepicy ...
Książka (miękka)
45,57 zł 49,00 zł
Niedostępny
Żywienie w niedokrwistościach - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 40 %

Żywienie w niedokrwistościach - Outlet

Główną przyczyną niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza są niedobory tego pierwiastka w diecie, związane z niewiedzą i wynikającymi z niej błędami żywieniowymi. Modyfikacja codzienne...
Książka (miękka)
OUTLET
35,40 zł 59,00 zł
Niedostępny
Podstawy żywienia człowieka 1 Podręcznik do nauki zawodów: kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego, kelner - Outlet - Dorota Czerwińska - 40 %

Podstawy żywienia człowieka 1 Podręcznik do nauki zawodów: kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego, kelner - Outlet

Technikum, Szkoła policealna
Wydawca: Rea
Książka zawiera podstawowe wiadomości na temat składników odżywczych, gospodarki wodnej i energetycznej organizmu, wartości odżywczej żywności, norm żywienia oraz zasad układania jadłospis&o...
Książka (miękka)
OUTLET
21,66 zł 36,10 zł
Niedostępny
Podstawy żywienia człowieka 1 Podręcznik do nauki zawodów: kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego, kelner - Dorota Czerwińska

Podstawy żywienia człowieka 1 Podręcznik do nauki zawodów: kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego, kelner

Technikum, Szkoła policealna
Wydawca: Rea
Książka zawiera podstawowe wiadomości na temat składników odżywczych, gospodarki wodnej i energetycznej organizmu, wartości odżywczej żywności, norm żywienia oraz zasad układania jadłospis&o...
Książka (miękka)
32,49 zł 36,10 zł
Niedostępny
Diety niskoenergetyczne - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 40 %

Diety niskoenergetyczne - Outlet

Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, nadciśnienie tętnicze, c...
Książka (miękka)
OUTLET
47,40 zł 79,00 zł
Niedostępny
Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 40 %

Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki - Outlet

Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosowa...
Książka (miękka)
OUTLET
35,40 zł 59,00 zł
Niedostępny
Żywienie w chorobach wątroby dróg żółciowych i trzustki - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 40 %

Żywienie w chorobach wątroby dróg żółciowych i trzustki - Outlet

Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosowa...
Książka (miękka)
OUTLET
35,40 zł 59,00 zł
Niedostępny
Znaleziono: 13 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20