Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.
Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.
Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.
O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba Czytelników przekonywać. Problem jest tylko
w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie. W przekazywanej książce znajdziecie Państwo propozycje posiłków godnych polecenia w przypadku dolegliwości kości i stawów.
W książce omówiono zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu. Znaczną część książki Autorka poświęca zagadnieniom zasad żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości oraz profilaktyce tych stanów.
Część pierwsza 9 Wstęp 9 Koszty ekonomiczne chorób układu kostnego 10 Układ kostno-stawowy 11 Ważniejsze choroby układu kostno-stawowego 16 Choroba zwyrodnieniowa stawów — artroza 16 Postępowanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów 20 Reumatoidalne zapalenie stawów 21 Fibromialgia 22 Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa 23 Toczeń rumieniowaty układowy 24 Dna 25 Łuszczycowe zapalenie stawów 25 Osteoporoza 26 Krzywica 27 Zapotrzebowanie organizmu człowieka na energię i składniki odżywcze 29 Energia 29 Białka 30 Tłuszcze 31 Węglowodany 34 Błonnik 35 Witaminy 35 Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 35 Witaminy rozpuszczalne w wodzie 37 Składniki mineralne 40 Makropierwiastki 40 Mikropierwiastki 43 Produkty kwaso- i zasadotwórcze 45 Woda 45 Wolne rodniki 46 Charakterystyka ważniejszych produktów spożywczych 46 Produkty zbożowe 46 Nasiona roślin strączkowych 49 Produkty mleczne i ich substytuty 49 Ziemniaki 51 Warzywa i owoce 52 Produkty tłuszczowe 53 Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory 54 Jaja 54 Cukier i słodycze 55 Orzechy i nasiona 55 Żywność modyfikowana genetycznie 5 Część druga 47 Zasady żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości 57 Zasady diety 57 Podstawowe zalecenia żywieniowe 60 Przykład dwutygodniowego jadłospisu 61 Profilaktyka i leczenie dietetyczne otyłości w chorobach układu kostnego 65 Zasady odchudzania 66 Diety niskoenergetyczne 67 Dieta niskoenergetyczna — 1000 kalorii (4184 kJ) 67 Dieta niskoenergetyczna — 1200 kalorii (5020 kJ) 71 Dieta niskoenergetyczna — 1500 kalorii (6276 kJ) 75 Część trzecia 81 Wybrane potrawy zalecane w chorobach układu kostnego 81 Wiadomości podstawowe 81 Miary gospodarcze 81 Naczynia kuchenne 81 Konserwowanie żywności 83 Przechowywanie żywności 84 Sposoby przygotowywania potraw 85 Przyprawy 89 Przepisy szczegółowe 92 Napoje 92 Pieczywo 98 Dodatki do pieczywa 103 Zupy 106 Przekąski 113 Potrawy z mięsa 118 Potrawy z ryb 126 Potrawy z niewielką ilością, mięsa i ryb 131 Potrawy jarskie 140 Potrawy z warzyw i owoców — surówki 146 Potrawy z warzyw i owoców — sałatki 154 Potrawy z warzyw i owoców — warzywa gotowane 161 Sosy i pasty 165 Desery 171 Piśmiennictwo 179 Skorowidz potraw 180