0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Żywienie w chorobach skóry

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2024

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Redakcja naukowa: Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Anna Zalewska-Janowska

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 99,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 59,40 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

64,35 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Żywienie w chorobach skóry

Publikacja w sposób kompleksowy porusza tematykę aktualnego spojrzenia na rolę diety w zdrowiu skóry. Zawarte w niej informacje zostały oparte na najnowszych badaniach naukowych oraz praktycznym doświadczeniu specjalistów w dziedzinie dermatologii oraz żywienia. Książka prowadzi czytelnika od podstawowej wiedzy na temat wpływu diety na dobrostan skóry i procesy jej starzenia, poprzez omówienie wybranych chorób skórnych, w których może ona wspierać proces leczenia aż do wskazówek dotyczących wsparcia psychologicznego w tych schorzeniach. Autorzy analizują również wpływ żywienia na procesy patologiczne w skórze oraz mechanizmy immunologiczne, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju chorób dermatologicznych. Dzięki tej książce specjaliści będą mieli możliwość lepszego zrozumienia wpływu diety na zdrowie tego największego widocznego dla otoczenia organu ciała człowieka oraz wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce klinicznej. Publikację dedykujemy wszystkim zajmującym się żywieniem i dietetyką, specjalistom z zakresu ochrony zdrowia, lekarzom, pielęgniarkom i kosmetologom. Może też stanowić ciekawe źródło informacji dla studentów różnych kierunków związanych z dietetyką, żywieniem człowieka czy medycyną i naukami o zdrowiu, oraz pacjentom – tak aby znaleźli wstępne wskazówki do zmiany diety i wspomożenia procesu leczenia swojej choroby.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna »
    3. Dermatologia
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
  • Redakcja: Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Anna Zalewska-Janowska
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-01-23582-6
  • ISBN druku: 978-83-01-23452-2
  • Liczba stron: 260
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
1. Wpływ diety na kondycję skóry i proces jej starzenia – Monika Michalak     1
Witaminy     4
Składniki mineralne     18
Polifenole     21
Karotenoidy     23
Kwasy tłuszczowe     24
Podsumowanie     26
Piśmiennictwo     26

2. Zaawansowane produkty glikacji i ich rola w starzeniu się i chorobach skóry – Anna Jeznach-Steinhagen, Ewa Chlebus     33
Zaawansowane produkty końcowe glikacji     34
Źródła zaawansowanych produktów końcowych glikacji     35
Mechanizm działania zaawansowanych produktów
końcowych glikacji     36
Działanie wysokich stężeń glukozy na skórę     38
Zaawansowane produkty końcowe glikacji a starzenie się skóry     39
Redukcja zaawansowanych produktów końcowych glikacji     41
Podsumowanie     45
Piśmiennictwo     46

3. Mikrobiota skóry – Katarzyna Mańkowska, Barbara Dołęgowska     47
Mikrobiota i układ immunologiczny skóry     53
Piśmiennictwo     54

4. Rola mikrobioty jelitowej w chorobach skóry. Oś jelito–skóra – Sara Shawkat, Aleksandra Kuźniak, Ewa Stachowska     57
Skład mikrobioty     58
Funkcje mikrobioty jelitowej     59
Oś jelito–skóra     61
Wybrane zmiany skórne towarzyszące chorobom przewodu pokarmowego     65
Piśmiennictwo     72

5. Trądzik pospolity – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna     77
Insulina, insulinopodobny czynnik wzrostu 1 i dieta o niskim indeksie glikemicznym     79
Mleko     80
Czekolada     82
Kwasy tłuszczowe     83
Antyoksydanty i suplementacja witaminy D     84
Podsumowanie     85
Piśmiennictwo     86

6. Trążowaty – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Iwona Boniecka     89
Czynniki wyzwalające i nasilające chorobę     91
Choroby przewodu pokarmowego     92
Mikrobiom, pro- i prebiotyki     93
Inne czynniki dietetyczne     94
Podsumowanie     96
Piśmiennictwo     97

7. Łojotokowe zapalenie skóry – Aleksandra Słodka, Katarzyna Tomaszewska, Anna Zalewska-Janowska     99
Krótka charakterystyka choroby     99
Podsumowanie     107
Piśmiennictwo     108

8. Łuszczyca – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna     111
Dieta bezglutenowa     113
Dieta wegetariańska     114
Kwasy tłuszczowe     116
Dieta śródziemnomorska     118
Antyoksydanty     119
Węglowodany     120
Otyłość, zespół metaboliczny i dieta niskoenergetyczna     121
Witamina D     126
Rola mikrobioty jelitowej     127
Alkohol     128
Kawa i kofeina     129
Podsumowanie     130
Piśmiennictwo     131

9. Pokrzywka – Katarzyna Tomaszewska, Aleksandra Słodka, Anna Zalewska-Janowska     135
Krótka charakterystyka choroby     135
Pokrzywka ostra     140
Pokrzywka przewlekła     141
Wybrane aspekty dietetyczne w pokrzywce     141
Dieta antyhistaminowa     142
Pseudoalergeny     144
Gluten     146
Witamina D     147
Probiotyki     147
Podsumowanie     148
Piśmiennictwo     149

10. Żywienie w atopowym zapaleniu skóry – Katarzyna Błażejewska-Stuhr     151
Objawy atopowego zapalenia skóry     152
Przyczyny atopowego zapalenia skóry     153
Dieta eliminacyjna     154
Dieta w atopowym zapaleniu skóry     156
Cynk, miedź i selen     161
Podsumowanie     163
Piśmiennictwo     164

11. Rola żywienia w patogenezie i leczeniu autoimmunizacyjnych chorób pęcherzowych – Aleksandra Kajdas, Agnieszka Żebrowska, Anna Zalewska-Janowska, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna     167
Pęcherzyca     167
Pemfigoid pęcherzowy i pemfigoid błon śluzowych     170
Opryszczkowate zapalenie skóry (choroba Duhringa)     172
Nabyte pęcherzowe oddzielanie się naskórka     174
Rola żywienia w autoimmunizacyjnych chorobach pęcherzowych     175
Rola witamin i składników mineralnych w patogenezie i leczeniu pęcherzyc     180
Rola diet w patogenezie i leczeniu autoimmunizacyjnych chorób pęcherzowych     183
Postępowanie dietetyczne w autoimmunizacyjnych chorobach pęcherzowych leczonych z zastosowaniem przewlekłej glikokortykosteroidoterapii     191
Postępowanie dietetyczne a ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w pęcherzycach     192
Rola suplementów ziołowych w patogenezie i leczeniu pęcherzyc     194
Rola dietetyka w autoimmunizacyjnych chorobach pęcherzowych     195
Ogólne zalecenia dietetyczne w autoimmunizacyjnych chorobach pęcherzowych, zwłaszcza w pęcherzycach     196
Grupy wsparcia dla pacjentów z pęcherzycami     197
Podsumowanie     198
Piśmiennictwo     198

12. Żywienie w profilaktyce czerniaka – Dorota Szostak-Węgierek     203
Otyłość     204
Jakość diety     205
Owoce cytrusowe     206
Mięso     207
Inne produkty spożywcze     207
Kwasy tłuszczowe omega-3 i ryby     208
Witaminy z grupy B     209
Witamina D     210
Witamina A     211
Witamina E     211
Alkohol     212
Kawa i kofeina     213
Podsumowanie     214
Piśmiennictwo     214

13. Dieta w grzybicach skóry – Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Anna Zalewska-Janowska     217
Ograniczenie spożycia węprostych     220
Niedobory pokarmowe     225
Mikrobiota jelitowa     228
Używki     229
Podsumowanie     230
Piśmiennictwo     231

14. Wsparcie dietetyczne w leczeniu glikokortykosteroidami – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Anna Zalewska-Janowska     233
Dieta przeciwzapalna     239
Podsumowanie     241
Piśmiennictwo     241

15. Czynniki psychologiczne w patogenezie i leczeniu chorób skóry – Bartłomiej Tarkowski, Anna Zalewska-Janowska     243
Stres psychologiczny     244
Fizjologiczne objawy stresu psychologicznego     245
Metody regulacji poziomu stresu     248
Dieta jako element regulacji reakcji stresowej     250
Czynniki motywacyjne w pracy z pacjentem     251
Podsumowanie     253
Piśmiennictwo     254

Skorowidz     257

Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna

Dr hab. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna - Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (mgr inż. w zakresie żywienia człowieka i dietetyki). Wieloletni pracownik Kliniki Pediatrii i Endokrynologii Samodzielnego Publicznego Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Warszawie. Pracę doktorską, obronioną w 2008 roku na I Wydziale Lekarskim Akademii Medycznej w Warszawie (obecnie Warszawski Uniwersytet Medyczny) poświęciła zagadnieniom dotyczącym wpływu wapnia pokarmowego na wskaźniki antropometryczne, gospodarki lipidowej i węglowodanowej u dzieci i młodzieży z otyłością prostą. Stopień doktora habilitowanego nauk medycznych i nauk o zdrowiu uzyskała w 2019 roku, na podstawie cyklu publikacji pt. „Rola otyłości i jej powikłań oraz sposobu żywienia i stanu odżywienia w patogenezie wybranych zaburzeń stanu zdrowia”. Od 2006 r. jest adiunktem naukowo-dydaktycznym w Zakładzie Dietetyki Klinicznej (wcześniej w Zakładzie Żywienia Człowieka) Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalizuje się w dietetyce pediatrycznej, żywieniu w chorobach skóry, żywieniu kobiet w ciąży i okresie laktacji oraz dietetycznym wspomaganiu zaburzeń płodności. Jest autorką licznych publikacji naukowych w tych obszarach wiedzy.

Anna Zalewska-Janowska

Prof. dr hab. n. med. Anna Zalewska-Janowska - kierownik Zakładu Psychodermatologii Katedry Pulmonologii, Reumatologii i Immunologii Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Profesor medycyny, lekarz specjalista dermatolog-wenerolog, alergolog i immunolog kliniczny. Liderka interdyscyplinarnego zespołu pracującego zgodnie z bio-psycho-społecznym (holistycznym) modelem medycyny.

Pani Profesor Zalewska-Janowska jest wieloletnim profesorem wizytującym w ramach programu ERASMUS w Karolinska Institutet w Sztokholmie – w Klinice Dermatologii oraz na Uniwersytecie Humboldta w Berlinie - Klinika Dermatologii i Alergologii, Szpitalu Charité. Jest członkiną wielu międzynarodowych towarzystw naukowych, autorką i współautorką ponad 100 artykułów i profesjonalnych książek. Uczestniczy w szkoleniu studentów i rezydentów w swoich specjalizacjach medycznych oraz aktywnie współpracuje w ramach interdyscyplinarnych zespołów badawczych: GA2LEN Urticaria Center of Reference and Excellence (GA2LEN UCARE) – Międzynarodowe Centrum Doskonałości badań nad Pokrzywką  oraz GA2LEN Angioedema Center of Reference and Excellence (GA2LEN ACARE) Międzynarodowe Centrum Doskonałości Badań nad Obrzękiem Naczynioruchowym.

Inni Klienci oglądali również

17,60 zł 19,55 zł
Do koszyka

Alkoholizm. I grzech i choroba

Na początku lat 90. napisałem książkę na temat alkoholizmu, zatytułowaną Grzech czy choroba? Z biegiem lat dochodzę jednak do wniosku, że alkoholizm jest czymś więcej niż chorobą i że o nim można także mówić w kategoriach grzechu. Ale ani poj...
246,35 zł 379,00 zł
Do koszyka

Ciąża a choroby przewlekłe

„Ciąża a choroby przewlekłe” to pierwsza książka na polskim rynku obejmująca zagadnienia chorób przewlekłych w aspekcie planowana rodziny, bezpieczeństwa ciąży, możliwości leczenia choroby przewlekłej w okresie ciąż...
41,40 zł 46,00 zł
Do koszyka

Komunikowanie o zdrowiu chorobie i leczeniu

Zbiór artykułów poświęcony jest szeroko rozumianej problematyce na styku psychologii i medycyny. Prace zebrane zostały w logicznie ustalone trzy działy przedstawiające zasadnicze problemy związane z przedstawieniem badań nad komunikacją s...
25,35 zł 39,00 zł
Do koszyka

Choroby żołądka i dwunastnicy

Autorzy omawiają objawy, diagnozowanie oraz leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także refluksu żołądkowo-przełykowego i niestrawności czynnościowej. Udzielają praktycznych wskazówek dotyczących żywienia i stylu życia. Stosowanie ...
9,09 zł 10,10 zł
Do koszyka

Dziecko i rodzina wobec choroby nowotworowej — postulat o włączenie zagadnienia do kształcenia nauczycieli i pedagogów szkolnych

Tak ciężka choroba jak nowotwór przekształca zupełnie rzeczywistość, nie tylko dziecka, ale i całej rodziny oraz wpływa na szkołę, nauczycieli, sposób ich pracy, którzy muszą podejmować refleksję, jak kształcić, opiekując się zaraz...
34,58 zł 49,40 zł
Do koszyka

Możesz wyleczyć choroby tarczycy

Prawdziwe znaczenie dziwnych objawów! Cierpisz na chroniczne zmęczenie? Masz ociężały umysł? Doskwiera Ci bezsenność? A może nie jesteś w stanie zrzucić niepotrzebnych kilogramów? Jeśli wyniki badań zdają się wskaz...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!