Żywienie w chorobach serca
Choroby układu krążenia (ChUK) są dla współczesnego świata ważnym wyzwaniem zdrowotnym. Są najważniejszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych. Oddajemy do rąk czytelników jedną z pierwszych na polskim rynku wydawniczym książkę kompleksowo traktującą o żywieniu osób z chorobami serca i naczyń. W publikacji poruszono szereg ważnych zagadnień, w tym zaprezentowano najbardziej wartościowe diety zalecane pacjentom z chorobami serca. Opisano postępowanie u pacjentów dyslipidemią, nadciśnieniem tętniczym, niewydolnością serca i innymi stanami zdrowotnymi. Ważnymi rozdziałami są między innymi te dotyczące postępowania u pacjentów w podeszłym wieku, u dzieci, u chorych po przeszczepie serca, a także omawiające zagadnienia związane z żywieniem osób w staniach niedożywienia. Osobną, ale nie mniej ważną częścią książki są rozdziały poświęcone farmakoterapii i stosowaniu suplementów diety, jak również psychologicznym aspektom dietetyki w kontekście potrzeby kompleksowej, koordynowanej opieki nad pacjentami z ChUK. Wyrażamy nadzieję, że wspomniane rozdziały okażą się wartościowe zarówno dla specjalistów, jak również dla adeptów nauk medycznych, którzy poszukują wiarygodnej wiedzy uznanych ekspertów w tej dziedzinie.
Złożony z wybitnych osób ze świata dietetyki, pielęgniarstwa, farmacji i medycyny, będących autorytetami w swoich dziedzinach, zespół autorski daje gwarancję rzetelnego podejścia do omawianych zagadnień. Zapewnia także wysoką jakość merytoryczną prezentowanych poglądów i rekomendacji. Połączenie szerokiej wiedzy z doświadczeniem klinicznym gwarantuje czytelnikom wysoką jakość podręcznika.
Patron medialny:
1. Choroby układu krążenia problemem zdrowia publicznego Piotr Karniej 1
2. Czynniki ryzyka chorób serca Piotr Jankowski 17
3. Ocena ryzyka sercowo-naczyniowego Piotr Jankowski 25
4. Dietoprofilaktyka chorób serca. Przegląd światowych wytycznych Joanna Popiołek-Kalisz 33
5. Wpływ mikrobioty jelitowej na choroby serca Karolina Skonieczna-Żydecka, Ewa Stachowska 51
6. Wybrane modele żywienia stosowane w chorobach serca 63
Dieta śródziemnomorska Katarzyna Łokieć 63
Dieta DASH Katarzyna Łokieć 85
Diety wegetariańskie Iwona Kibil 102
7. Postępowanie żywieniowe w dyslipidemii Adrian Kwaśny 125
8. Postępowanie żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym Anna Brończyk-Puzoń 145
9. Postępowanie żywieniowe w niewydolności serca Michał Czapla 171
10. Żywienie po przeszczepie serca Marta Dąbrowska-Bender 193
11. Dietoterapia otyłości Klaudia Wiśniewska, Katarzyna Okręglicka 227
12. Farmakologiczne i zabiegowe leczenie otyłości Anna Ścibisz 251
13. Żywienie pacjentów ze współistniejącymi jednostkami chorobowymi 261
Przewlekła choroba nerek w okresie leczenia zachowawczego Anna Felińczak 261
Hiperurykemia i dna moczanowa Anna Felińczak 282
Insulinooporność i cukrzyca typu 2 Małgorzata Słoma-Krześlak 293
Cukrzyca typu 1 Anna Jeznach-Steinhagen 309
14. Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu Natalia Mogiłko, Michał Czapla 327
15. Żywienie osób starszych z chorobami serca Dariusz Włodarek 357
16. Żywienie dzieci z chorobami serca Janusz Książyk 377
17. Suplementy diety stosowane w chorobach serca Marcin Barylski, Artur Mamcarz 387
18. Interakcja leków i suplementów diety z żywnością Magdalena Obrzut 405
19. Wybrane produkty spożywcze i ich wpływ na choroby serca Magdalena Maciejewska-Cebulak 437
20. Analiza składu ciała u pacjentów z chorobami serca – aspekty praktyczne Magdalena Superson 453
21. Psychologia zmiany nawyków żywieniowych Mikołaj Choroszyński 471
22. Samoopieka pacjenta z chorobami serca Marta Wleklik 505
23. Opieka koordynowana nad pacjentem z chorobami serca Magdalena Lisiak, Piotr Karniej 519
24. Medycyna stylu życia w chorobach serca Alicja Baska, Daniel Śliż 535
25. Pierwsza pomoc w gabinecie dietetyka Ada Holak, Michał Czapla 563
Skorowidz 591