0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Żywienie

(Miękka)

Wpływ na zdrowie człowieka.

0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 169,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 101,40 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

153,79 zł
Stan magazynowy:
Duża liczba
Dostępność:
w magazynie
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
- Zamówienia od 299 zł wysyłamy GRATIS!
- Zamów z DPD (kurier lub punkty) do 19:30, a Twoją paczkę wysyłamy jeszcze dziś i dostarczymy jutro!
Uwaga! Dotyczy dni roboczych (poniedziałek-piątek, z bez dni wolnych od pracy) oraz towarów dostępnych w magazynie. Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski, jeśli wartość zamówienia przekroczy 500 zł nie oferujemy płatności przy odbiorze.

Przedpłata (Przelewy24)         do 299 zł   od 299 zł
ORLEN Paczka
9,99 zł 0 zł
Odbiór w Punktach Poczta, Żabka 10,99 zł 0 zł
Pocztex 11,99 zł 0 zł
InPost Paczkomaty 24/7
13,99 zł  0 zł
Kurier DPD
12,49 zł 0 zł
Punkty odbioru DPD
10,99 zł 0 zł
Odbiór w Księgarni PWN
0 zł 0 zł



Płatność przy odbiorze         do 299 zł   od 299 zł
Odbiór w Punktach Poczta, Żabka 14,99 zł 0 zł
Pocztex 15,99 zł 0 zł
Kurier DPD
16,49 zł 0 zł
Dodaj do schowka

Żywienie

Nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problematykę żywienia przedstawioną z perspektywy fizjologa, biologa molekularnego oraz dietetyka.
W publikacji przedstawiono wiadomości teoretyczne z zakresu fizjologii i patofizjologii żywienia, podstawowe zalecenia dotyczące prewencji pierwotnej i wtórnej schorzeń nieinterwencyjnych dietozależnych oraz podstawową wiedzę umożliwiającą udzielenie kompetentnych porad dietetycznych osobom zdrowym w różnych stanach fizjologicznych i pacjentom z różnymi jednostkami chorobowymi.
Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów kierunku żywienie człowieka uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Będzie także przydatny dla dietetyków, lekarzy i pielęgniarek.

  • Kategorie:
    1. Poradniki medyczne »
    2. Diety
    1. Dla pacjenta »
    2. Diety
    1. Edukacja »
    2. Podręczniki akademickie
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 9788320041514
  • EAN: 9788320041514
  • Liczba stron: 280
  • Wymiary: 20.5x28.5cm
  • Waga: 0.69kg
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa 2-3 dni robocze
    • Odbiór w InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier pocztowy (dostawa do domu lub pracy) - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór w Punktach Poczta, Żabka - dostawa 2 dni robocze
    • Punkty partnerskie ORLEN Paczka - dostawa 1-2 dni
    • Kurier (DPD) - dostawa 1 dzień roboczy
    Ważne informacje:
    Czas oczekiwania na zamówiony towar = czas wysyłki produktu + dostawa przez przewoźnika
    • Całkowity czas oczekiwania na realizację zamówienia jest sumą czasu wysyłki podanej na stronie każdego produktu oraz czasu potrzebnego przewoźnikowi na dostarczenie paczki. Podane terminy dotyczą zawsze dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
    • Wysyłkę zamówień prowadzimy jedynie na terenie Polski.
    • Dostawa do Księgarni PWN, punktów ORLEN Paczka, stacji Orlen, sklepów Żabka oraz Paczkomatów InPost nie jest realizowana dla zamówień z płatnością przy odbiorze.
    • Cena towaru na fakturze VAT jest podwyższona o ewentualny koszt transportu.
    • W przypadku zamówienia kilku towarów koszt przesyłki wybranej przez Klienta zostanie podzielony i przyporządkowany proporcjonalnie do cen kupionych produktów.
    • Produkty dostępne w PRZEDSPRZEDAŻY wysyłane są po dacie premiery wydawniczej.
Spis treści 
Przedmowa
Podziękowania
Przedmowa do wydania polskiego
1. Wprowadzenie
1.1. Kompleksowe podejście do żywienia
1.2. Koncepcja równowagi (bilansu)
1.2.1. Model podaży i zapotrzebowania
1.2.2. Przekarmienie
1.2.3. Niedożywienie
1.2.4. Klasyczne badania równowagi
1.2.5. Ogólny stan odżywienia
1.3. Zmiany wymagań żywieniowych w ciągu życia
1.4. Ocena stanu odżywienia
1.4.1. Pomiary antropometryczne
1.4.2. Ocena spożycia
1.4.3. Wskaźniki biologiczne (biomarkery) stanu odżywienia
1.4.4. Badania kliniczne
1.5. Żywieniowe wartości referencyjne
1.5.1. Brytyjski system żywieniowych wartości referencyjnych
1.5.2. Żywieniowe wartości referencyjne w różnych krajach
2. Zanim zacznie się nowe życie
2.1. Wprowadzenie
2.2. Odżywianie się kobiet a płodność
2.2.1. Determinanty płodności i bezpłodności
2.2.2. Znaczenie tkanki tłuszczowej
2.2.3. Rola leptyny
2.2.4. Antyoksydanty
2.2.5. Kofeina i alkohol
2.3. Odżywianie się mężczyzn a płodność
2.3.1. Determinanty płodności i bezpłodności
2.3.2. Otyłość
2.3.3. Cukrzyca
2.3.4. Alkohol
2.3.5. Cynk
2.3.6. Antyoksydanty
2.3.7. Selen
2.3.8. Fitoestrogeny i estrogeny środowiskowe
2.4. Przygotowanie do ciąży
2.4.1. Dlaczego trzeba przygotować się do ciąży?
2.4.2. Rola witaminy A w funkcjonowaniu wątroby
2.4.3. Kwas foliowy a uszkodzenia cewy nerwowej
3. Ciąża
3.1. Wprowadzenie
3.2. Fizjologiczna charakterystyka ciąży
3.2.1. Przyrost masy ciała i zmiany składu ciała
3.2.2. Zwiększenie objętości krwi i zmiany sercowo-naczyniowe
3.2.3. Zmiany zachodzące w nerkach
3.2.4. Zmiany zachodzące w układzie oddechowym
3.2.5. Zmiany zachodzące w przewodzie pokarmowym
3.2.6. Adaptacyjne zmiany metaboliczne
3.3. Wymagania żywieniowe
3.3.1. Energia, białka, tłuszcze
3.3.2. Mikroskładniki (mikroelementy)
3.4. Dieta a ciąża
3.4.1. Poronienie i poród martwego płodu
3.4.2. Poród przedwczesny
3.4.3. Zaburzenia ciśnienia
3.4.4. Poród patologiczny
3.5. Nudności i wymioty podczas ciąży (NVP)
3.5.1. Nudności i wymioty podczas ciąży jako proces fizjologiczny
3.5.2. Niepowściągliwe wymioty ciężarnych
3.6. Nienasycenie i awersja
3.6.1. Alotriofagia
3.7. Zaburzenia czynności przewodu pokarmowego
3.8. Ciąże o dużym ryzyku
3.8.1. Cukrzyca ciążowa
3.8.2. Ciąże mnogie
3.8.3. Spektrum alkoholowych uszkodzeń płodu
4. Odżywianie w okresie płodowym a choroby w późniejszym wieku
4.1. Wprowadzenie
4.2. Rozwojowe przyczyny chorób u osób dorosłych
4.2.1. Koncepcja programowania
4.2.2. Programowanie płodowe a choroby
4.3. Dowody wskazujące na wpływ odżywiania się matki na rozwój chorób w późniejszym okresie życia
4.3.1. Epidemiologia
4.3.2. Krytyka hipotezy programowania
4.3.3. Badania doświadczalne
4.4. Podstawy programowania płodowego
4.4.1. Oszczędne fenotypy i genotypy
4.4.2. Predykcyjne reakcje adaptacyjne
4.4.3. Remodeling tkanek
4.4.4. Zaburzenia równowagi hormonalnej
4.4.5. Interakcje składnik odżywczy-gen
4.4.6. Regulacja epigenetyczna
4.5. Implikacje hipotezy programowania
4.5.1. Interwencje służby zdrowia
4.5.2. Międzypokoleniowa transmisja ryzyka choroby
5. Laktacja i karmienie niemowląt
5.1. Wprowadzenie
5.2. Fizjologia laktacji
5.2.1. Anatomia piersi
5.2.2. Synteza mleka
5.2.3. Hormonalna kontrola laktacji
5.2.4. Utrzymanie laktacji
5.2.5. Wymagania pokarmowe podczas laktacji
5.3. Korzyści wynikające z karmienia piersią
5.3.1. Korzyści dla matki
5.3.2. Korzyści dla dziecka
5.3.3. Zalecenie karmienia piersią przez 6 miesięcy
5.4. Trendy w karmieniu piersią
5.4.1. Powody, dla których kobiety nie karmią piersią
5.4.2. Propagowanie karmienia piersią
5.5. Sytuacje, w których nie zaleca się karmienia piersią
5.6. Inne możliwości karmienia niemowląt
5.6.1. Preparaty mleka krowiego
5.6.2. Preparaty dla wcześniaków
5.6.3. Preparaty sojowe
5.6.4. Hydrolizaty białkowe i preparaty aminokwasowe
5.6.5. Pozostałe preparaty
6. Żywienie dzieci
6.1. Wprowadzenie
6.2. Okres niemowlęcy i okres dzieci młodszych (od urodzenia do lat 5)
6.2.1. Główne etapy rozwoju
6.2.2. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze
6.2.3. Spożycie składników odżywczych przez niemowlęta i młodsze dzieci
6.2.4. Zmiana sposobu spożywania pokarmów z dziecięcego na dorosły
6.3. Dzieci starsze (5–13 lat)
6.3.1. Zapotrzebowanie na składniki żywieniowe dzieci starszych
6.3.2. Szkolne posiłki i propagowanie zdrowego jedzenia
6.3.3. Znaczenie śniadania
6.4. Otyłość u dzieci
6.4.1. Wzrost częstości występowania otyłości
6.4.2. Przyczyny otyłości
6.4.3. Konsekwencje otyłości u dzieci
6.4.4. Leczenie otyłości dziecięcej
6.4.5. Zapobieganie otyłości dziecięcej
7. Odżywianie się w okresie dojrzewania
7.1. Wprowadzenie
7.2. Rozwój fizyczny
7.2.1. Tempo wzrastania
7.2.2. Skład ciała
7.2.3. Okres pokwitania i dojrzewania płciowego
7.2.4. Wzrastanie kości
7.3. Rozwój psychospołeczny
7.4. Zapotrzebowanie żywieniowe w okresie nastoletnim
7.4.1. Makroskładniki i energia
7.4.2. Mikroskładniki
7.5. Spożycie żywności w okresie dojrzewania
7.5.1. Czynniki wpływające na wybór pokarmu
7.5.2. Jedzenie poza domem
7.5.3. Pomijanie posiłków i przekąski (pojadanie)
7.6. Potencjalne problemy z odżywianiem się
7.6.1. Odchudzanie się i kontrola masy ciała
7.6.2. Nastolatek wegetarianin
7.6.3. Sport i aktywność fizyczna
7.6.4. Zaburzenia odżywiania się
7.6.5. Nastolatka w ciąży
7.6.6. Alkohol
7.6.7. Palenie tytoniu
7.6.8. Używanie narkotyków
8. Wiek dorosły
8.1. Wprowadzenie
8.2. Zmiana zapotrzebowania na składniki odżywcze
8.3. Wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania się
8.4. Stany chorobowe wynikające z niezdrowego odżywiania się i stylu życia
8.4.1. Otyłość
8.4.2. Cukrzyca typu 2
8.4.3. Zespół metaboliczny
8.4.4. Choroba sercowo-naczyniowa
8.4.5. Nowotwory
9. Wiek starszy i podeszły
9.1. Wprowadzenie
9.2. Populacja ludzi starzejących się
9.3. Proces starzenia się
9.3.1. Wpływ na układy fizjologiczne
9.3.2. Mechanizmy starzenia się komórek
9.3.3. Wpływ odżywiania się na proces starzenia się
9.4. Wymagania żywieniowe osób starszych
9.4.1. Makroskładniki i energia
9.4.2. Mikroskładniki
9.4.3. Specjalne zalecenia dla osób w wieku podeszłym
9.5. Problemy zdrowego żywienia osób starszych
9.5.1. Niedożywienie i wiek podeszły
9.5.2. Ubóstwo
9.5.3. Izolacja społeczna
9.5.4. Edukacja
9.5.5. Zmiany fizyczne
9.5.6. Zwalczanie niedożywienia u osób w wieku podeszłym
9.6. Powszechne problemy związane z odżywianiem się
9.6.1. Choroby kości
9.6.2. Odporność i zakażenia
9.6.3. Choroby przewodu pokarmowego
9.6.4. Niedokrwistość
10. Odżywianie się zgodne z wymaganiami indywidualnymi
10.1. Wprowadzenie
10.2. Indywidualne reakcje na zróżnicowanie pokarmów
10.2.1. Determinowanie przez geny sposobu odżywiania się
10.2.2. Determinowanie przez geny wykorzystania i biodostępności substancji odżywczych
10.2.3. Żywieniowa regulacja ekspresji genów
10.3. Identyfikacja biomarkerów ryzyka choroby
10.3.1. Nutrigenomika
10.3.2. Proteomika
10.3.3. Metabolomika
10.4. Genetyczne uwarunkowanie ryzyka choroby i odpowiedzi na składniki odżywcze
10.4.1. Otyłość
10.4.2. Choroba sercowo-naczyniowa
10.4.3. Nowotwory
10.5. Interakcja składnik odżywczy-gen a długość życia
10.6. Jaka jest przyszłość doradztwa żywieniowego?
Słownik terminów
Skorowidz
 

Inni Klienci oglądali również

82,77 zł 89,00 zł
Do koszyka

Żywienie osób starszych

Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy­musza t...
101,15 zł 119,00 zł
Do koszyka

Żywienie człowieka Tom 1

Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz Żywienie a zdrowie p...
90,09 zł 99,00 zł
Do koszyka

Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią

Prawidłowe odżywianie kobiety w okresie poprzedzającym ciążę oraz podczas ciąży ma bardzo duże znaczenie dla zapewnienia optymalnego rozwoju płodu, zdrowia dziecka po urodzeniu, w pierwszych latach jego życia, a tak...
81,18 zł 99,00 zł
Do koszyka

Żywienie, leczenie i suplementacja w insulinooporności

Zapewnienie interdyscyplinarnej opieki pacjentowi z rozpoznaną insulinoopornością stanowi podstawową profilaktykę cukrzycy typu 2. Istnieje coraz większa potrzeba wprowadzania działań ograniczających rozwój tej chor...
171,38 zł 209,00 zł
Do koszyka

Żywienie w chorobach serca

Choroby układu krążenia (ChUK) są dla współczesnego świata ważnym wyzwaniem zdrowotnym. Są najważniejszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych.  Oddajemy do rąk czytelników jedną z pierwszych na polskim rynku wydawniczym książkę kompleksowo t...
153,79 zł 169,00 zł
Do koszyka

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumieć jak znaczny może być wpływ mikroorganizmów jelitowych...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!