0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Wzory żywienia polskich sportowców w kontekście częstości spożycia żywności i preferencji pokarmowych

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Kraków, 2013

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Frączek Barbara

  • Wydawca: AWF Kraków

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 64,05 zł
57,65 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Wzory żywienia polskich sportowców w kontekście częstości spożycia żywności i preferencji pokarmowych

Sposób żywienia jest jednym z najważniejszych elementów stylu życia, wpływających na stan zdrowia człowieka i warunkujących jego prawidłowe funkcjonowanie.
Badania, oceniające prawidłowość zachowań żywieniowych dzieci, młodzieży,osób dorosłych i starszych, stanowią przedmiot badań szerokiego grona specjalistów zarówno w Polsce, jak i zagranicą (Schlegel-Zawadzka i wsp. 2002; Weker i Więch 2003; Gacek i Chrzanowska 2007; Gronowska-Senger 2007; Jeżewska-Zychowicz 2007; Kołłajtis-Dołowy 2007; Wądołowska i wsp. 2008; Kolarzyk 2009; Kolarzyk i wsp. 2009; Kolarzyk i Młynarska-Lang 2010; Wądołowska 2010). W przypadku
osób uprawiających sport na wysokim poziomie znaczenie właściwego sposobu żywienia wzrasta i często stanowi główną determinantę osiąganych wyników, decydując o zwycięstwie lub porażce zawodnika. Dostosowanie odpowiedniej podaży energii
do zwiększonego zapotrzebowania sportowca nie jest wystarczające do spełnienia zasad prawidłowego żywienia. Bardzo ważne jest także urozmaicenie posiłków oraz właściwy dobór produktów i potraw stanowiących ich skład. Racjonalizacji sposobu
żywienia różnych grup populacyjnych służą opracowane piramidy żywieniowe (Gonzales-
Gros i wsp. 2001; Całyniuk i wsp. 2011), a wśród nich piramida szwajcarska, zaprezentowana w Lozannie w 2008 roku jako nowy model proponowany dla sportowców (Burke 2008; Mettler i wsp. 2009), przygotowany na bazie piramidy dla osób
zdrowych przez Szwajcarskie Towarzystwo Żywieniowe (Swiss Society for Nutrition)(Walter i wsp. 2007). U podstawy piramidę otwierają niesłodzone napoje, a u szczytu zamykają słodycze, słone przekąski i słodzone napoje, między którymi umieszczono
grupy warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych i nasion roślin strączkowych, produkty białkowe oraz oleje, tłuszcze i orzechy, rekomendowane do spożycia w zróżnicowanej ilości i częstości (Niedźwiecka-Kącik 2010).

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Sport
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna »
    3. Medycyna sportowa
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Hobby, czas wolny
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Zdrowy styl życia
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-628-9134-4
  • Liczba stron: 145
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
1. Rola żywienia w sporcie – znaczenie składników pokarmowych i rekomendacje żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie...5
2. Preferencje pokarmowe jako czynnik wpływający na wybór żywności przez konsumenta...12
I. CEL PRACY.....15
II. METODYKA BADAŃ....17
1. Materiał badawczy – charakterystyka grupy sportowców...17
2. Metody badań...19
2.1. Kwestionariusze ankiety.....19
2.2. Metody statystyczne....22
2.2.1. Dwuczynnikowa analiza wariancji (ANOVA)...22
2.2.2. Analiza czynnikowa...22
2.2.3. Analiza skupień....24
2.2.4. Testy: chi-kwadrat, z(z poprawką Bonferroniego),różnic między wskaźnikami struktury....25
2.2.5. Korelacje r Pearsona ....25
III. WYNIKI....26
1. Nawyki żywieniowe sportowców....26
1.1. Ocena stopnia rozpowszechnienia prawidłowych zwyczajów żywieniowych w grupie sportowców....29
2. Częstość spożycia grup żywności przez zawodników w odniesieniu do poziomów piramidy
żywieniowej dla sportowców....29
2.1.Średnia częstość spożycia grup żywności ...29
2.2. Analiza skupień w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych....32
3. Częstość spożycia produktów spożywczych przez sportowców w zależności od płci, charakteru uprawianej dyscypliny i poziomu sportowego....35
3.1. Częstość spożycia poszczególnych produktów spożywczych – różnice między produktami oraz róż
nice międzygrupowe...35
3.2. Analiza porównawcza częstości spożycia produktów spożywczych o zróżnicowanej wartości odżywczej, zalecanych i niezalecanych w żywieniu sportowców..64
3.3. Ocena stopnia rozpowszechnienia prawidłowych zachowań żywieniowych sportowców dotyczących częstości spożycia wybranych produktów spożywczych
...68
4.Wzory żywienia sportowców w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych...71
4.1. Analiza czynnikowa w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych....76
4.2. Analiza skupień w oparciu o czynniki wyodrębnione w analizie czynnikowej....76
5. Preferencje pokarmowe zawodników....80
5.1. Średnia preferencja produktów spożywczych....80
5.2. Wzory żywienia sportowców w kontekście preferencji produktów spożywczych (analiza czynnikowa i analiza skupień)....89
6. Analiza korelacji miedzy preferencjami pokarmowymi a częstością spożycia produktów spożywczych....99
IV. DYSKUSJA .....104
1. Wzory żywienia polskich sportowców w aspekcie wartości odżywczej pro duktów spożywczych, preferencji pokarmowych i zaleceń żywieniowych dla
osób o wysokiej aktywności fizycznej...104
2. Sposób od żywienia polskich sportowców trenujących wyczynowo w odniesieniu do rekomendowanej częstości spożycia produktów spożywczych, preferencji pokarmowych oraz w porównaniu z zachowaniami żywieniowymi
sportowców z innych krajów....108
V. WNIOSKI....125
LITERATURA......127
STRESZCZENIE....141
SUMMARY.....143
ANEKS.....145
68
71
71
76
80
80
89
99

Frączek Barbara

Profesor nadzwyczajny AWF Kraków, Zakład Medycyny Sportowej i Żywienia Człowieka, Instytut Nauk Biomedycznych, AWF, Kraków

Konsultant ds. Żywienia Zawodników PZN oraz innych polskich sportowców trenujących wyczynowo.

Autorka monografii z zakresu dietetyki sportowej, wielu oryginalnych prac naukowych z zakresu endokrynologii, fizjologii wysiłku, promocji zdrowia, suplementacji diety, żywienia człowieka i dietetyki sportowej

Inni Klienci oglądali również

45,00 zł 50,00 zł
Do koszyka

Rozwód i separacja. Wzory pism z komentarzem

Publikacja stanowi obszerny zbiór wzorów pism stosowanych w sprawach rozwodowych i separacyjnych. Każdy wzór uwzględnia podyktowane praktyką zagadnienia (np. alimenty na rzecz małżonka, piecza naprzemienna, uregulowanie kontakt&oac...
224,10 zł 249,00 zł
Do koszyka

Przedmiot niebezpieczny w polskim prawie karnym

Monografia stanowi rozszerzoną wersję rozprawy doktorskiej przygotowanej pod kierunkiem prof. UG dr hab. Wojciecha Zalewskiego.Autor prześledził ewolucję pojęcia przedmiotu niebezpiecznego w prawie karnym obowiązującym na terenach Rzeczypos...
39,51 zł 43,90 zł
Do koszyka

Sex, disco i kasety video. Polska lat 90

W wymarzonych dżinsach z pierwszego w mieście sklepu Levi’sa, żując gumę Turbo i z walkmanem przy pasku, z własną składanką „the best of”, jechało się na deskorolce oddać kasety video do wypożyczalni... Lata 90. to czas szczegó...
16,11 zł 17,90 zł
Do koszyka

Ludowe Wojsko Polskie w cieniu zimnej wojny

Przez blisko pół wieku po zakończeniu II wojny światowej Polska znajdowała się w sowieckiej strefie wpływów. Oznaczało to konieczność uczestnictwa w rywalizacji między ZSRR i Stanami Zjednoczonymi oraz ich sojusznikami. Świat ogarnęła dłu...
49,14 zł 54,60 zł
Do koszyka

Broń strzelecka i sprzęt artyleryjski formacji polskich i Wojska Polskiego w latach 1914 - 1939

Monografia przedstawia uzbrojenie formacji polskich z okresu I wojny światowej: Legionów Polskich, Korpusów Polskich w Rosji, Polskiej Siły zbrojnej i Armii Polskiej we Francji, a przede wszystkim Wojska Polskiego w latach 1918&ndas...
9,09 zł 10,10 zł
Do koszyka

Moja przygoda z Polską Organizacją Harcerską

Wspomnienia o przygodach z nielegalnie działającą Polską Organizacją Harcerską w Polsce i na Litwie. Pierwsze Przyrzeczenie harcerskie, pierwszy obóz, pierwsze podchody. 300 zdjęć i rysunków.

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!