0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 42 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka - Helena Ciborowska - 9 %

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o
171,99 zł 189,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka kliniczna - 16 %

Dietetyka kliniczna

Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy...
158,76 zł 189,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Psychodietetyka - 13 %

Psychodietetyka

Książka (miękka)
173,13 zł 199,00 zł
Do koszyka
Psychodietetyka - 13 %

Psychodietetyka

Redaktor: Anna Brytek-Matera
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający  wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościow...
173,13 zł 199,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej - 9 %

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

Redaktor: Ewa Stachowska
Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumie...
153,79 zł 169,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w chorobach nowotworowych - Joanna Gromadzka-Ostrowska - 9 %

Dietetyka w chorobach nowotworowych

Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbęd...
153,79 zł 169,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w chorobach serca - Michał Czapla - 18 %

Żywienie w chorobach serca

Choroby układu krążenia (ChUK) są dla współczesnego świata ważnym wyzwaniem zdrowotnym. Są najważniejszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych.  Oddajemy do rąk czytelników jedną z pierws...
171,38 zł 209,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie - Simon Langley-Evans - 9 %

Żywienie

Wpływ na zdrowie człowieka.

Nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problematykę żywienia ...
153,79 zł 169,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Tabele składu i wartości odżywczej żywności - Outlet - Krystyna Iwanow - 38 %

Tabele składu i wartości odżywczej żywności - Outlet

Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywi...
OUTLET
191,46 zł 309,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu - Henryk Gertig - 9 %

Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu

Zarys nauki o żywności i żywieniu.

Jest to nowoczesny podręcznik akademicki. w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze. witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produkt...
162,89 zł 179,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka sportowa - Outlet

Dietetyka sportowa - Outlet

Książka (miękka ze skrzydełkami)
OUTLET
Niedostępny
Dietetyka sportowa - Outlet

Dietetyka sportowa - Outlet

Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób akt...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Alergia pokarmowa - Phylis Austin

Alergia pokarmowa

Przyczyny, Choroby towarzyszące, Leczenie dietetyczne

Wydawca: Źródła Życia
Alergia – choroba związana z postępem cywilizacji – staje się udziałem coraz większej liczby osób. Może pojawić się w każdym wieku i daje różne, często bardzo uciążliwe ob...
Niedostępny
Zobacz więcej
Wyciskamy soki - Outlet - Siegfried Gursche

Wyciskamy soki - Outlet, Zdrowie p...

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Wyciskamy soki - Outlet - Siegfried Gursche

Wyciskamy soki - Outlet

Zdrowie płynące z warzyw, owoców i ziół

Wydawca: Źródła Życia
Podłącz się do elektrowni energii i zdrowia! Soki warzywne i owocowe znakomicie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Świeżo wyciśnięte, są najbogatszym źródłem witamin, składników miner...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Wyciskamy soki - Siegfried Gursche

Wyciskamy soki

Zdrowie płynące z warzyw, owoców i ziół

Wydawca: Źródła Życia
Podłącz się do elektrowni energii i zdrowia! Soki warzywne i owocowe znakomicie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Świeżo wyciśnięte, są najbogatszym źródłem witamin, składników miner...
Niedostępny
Zobacz więcej
Zdrowe odżywianie bez tajemnic - Outlet - Roman Pawlak

Zdrowe odżywianie bez tajemnic - O...

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Zdrowe odżywianie bez tajemnic - Outlet - Roman Pawlak

Zdrowe odżywianie bez tajemnic - Outlet

Jak w gąszczu informacji o dietach zachować zdrowy rozsądek

Autor: Roman Pawlak
Wydawca: Źródła Życia
Ta interesująca książka, napisana przez doświadczonego profesora odżywiania, pokaże Państwu, co jeść, aby zaspokoić potrzeby organizmu na składniki odżywcze i zapobiec takim problemom zdrowotnym ja...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
A B C zdrowego stylu życia - Outlet - Grażyna Kuczek

A B C zdrowego stylu życia - Outle...

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
A B C zdrowego stylu życia - Outlet - Grażyna Kuczek

A B C zdrowego stylu życia - Outlet

Poradnik dla każdego, kto chce zachować zdrowie, sprawność i urodę

Wydawca: Źródła Życia
Wciąż wzrastająca liczba osób chorujących i umierających na zawał serca, chorobę wieńcową, cukrzycę i nowotwory, czyli tzw. choroby cywilizacyjne, jest przerażająca i wcale nie zmniejsza się...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Dieta a choroby serca - Scharffenberg John A.

Dieta a choroby serca

Książka (miękka)
Niedostępny
Dieta a choroby serca - Scharffenberg John A.

Dieta a choroby serca

Wydawca: Źródła Życia
Liczba zawałów serca, będących bezpośrednim następstwem choroby niedokrwiennej rośnie w przerażającym tempie z roku na rok. W ponad 90% ich przyczyną jest miażdżyca tętnic wieńcowych, spowod...
Niedostępny
Zobacz więcej
Sposób na nadwagę wyd.5 - Hans Diehl

Sposób na nadwagę wyd.5

Wydawca: Źródła Życia
Chęć bycia zgrabnym, ukryta za zwałami lenistwa i niekontrolowanego dogadzania sobie oraz fałszywych pojęć, towarzyszy każdemu z nas. A jednak ta walka nie musi być przegrana. Ten poradnik przedsta...
Niedostępny
Zobacz więcej
Odkrywamy superżywność - Mark Goldstein

Odkrywamy superżywność

10 najlepszych darów natury

Wydawca: Źródła Życia
Superżywność to jedzenie z najwyższej półki, czyli pokarmy niezwykle bogate w substancje odżywcze, które – wprowadzone do codziennej diety – wzmocnią twoje zdrowie i odpor...
Niedostępny
Zobacz więcej
Trawa pszeniczna - na zdrowie - Outlet - Ann Wigmore

Trawa pszeniczna - na zdrowie - Ou...

Książka (miękka ze skrzydełkami)
OUTLET
Niedostępny
Trawa pszeniczna - na zdrowie - Outlet - Ann Wigmore

Trawa pszeniczna - na zdrowie - Outlet

Autor: Ann Wigmore
Wydawca: Źródła Życia
Trawa pszeniczna jest jednym z najszerzej wykorzystywanych naturalnych produktów spożywczych – a jej popularność ciągle wzrasta. Bogata w naturalne witaminy, chlorofil i enzymy, kt&oac...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Zdrowe tłuszcze w twojej diecie - Scharffenberg John A.

Zdrowe tłuszcze w twojej diecie

Wydawca: Źródła Życia
Przyzwyczailiśmy się do myślenia, że tłuszcz nam szkodzi – powoduje tycie, podnosi ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy, nowotworów. Jednak bez tłuszczu nasz organizm nie był...
Niedostępny
Zobacz więcej
Znaleziono: 42 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20