W rozprawie przedstawiono wyniki badań doświadczalnych rozpylania cieczy za pomocą rozpylaczy pęcherzykowych. Przebadano rozpylacze klasyczne oraz pęcherzykowo-wirowe, w których wykorzystuje...
W niniejszym opracowaniu przedstawiono wyniki prac badawczych nad właściwościami fizykochemicznymi mieszaniny grzewczej stosowanej m.in. w bateriach rezerwowych aktywowanych termicznie. Obejmują on...
Atrakcyjność sensoryczna żywności stanowi jeden z najważniejszych czynników wpływających na decyzje zakupowe. Eksponowanie walorów organoleptycznych, odwoływanie się w kampaniach prom...
Sterowane elektrycznie ciecze reologiczne wynaleziono w Stanach Zjednoczonych pod koniec lat 30. XX wieku. Są przedmiotem zaawansowanych badań w wielu ośrodkach naukowych, a dzięki swym unikalnym w...
Monografia zawiera wyniki badań autora przedstawione w materiałach konferencyjnych i artykułach czasopism naukowych. Dokumenty zostały przygotowane przez autora oraz we współpracy z innymi n...
Materiał zawarty w skrypcie jest przeznaczony dla studentów stacjonarnych oraz niestacjonar-nych studiów I stopnia na Wydziale Technologii Chemicznej Politechniki Poznańskiej. Ma on b...
Niniejsze materiały dydaktyczne napisane zostały z myślą o studentach kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji studiów pierwszego stopnia (studiów inżynierskich, stacjonarnych i ni...
Celem badań przedstawionych w książce było zidentyfikowanie i ocena różnicy w jakości dermokosmetyków w porównaniu do kosmetyków, przy uwzględnieniu cech produktó...
W rozprawie przedstawiono krótki opis historyczny powstania i rozwoju systemów kanalizacyjnych od czasów starożytnych do współczesności oraz zwrócono uwagę na zmi...
W rozprawie scharakteryzowano związki powierzchniowo czynne jako ważną grupę związków chemicznych, omówiono ich zastosowanie i ogólnie wprowadzono w zagadnienie ich biodegradac...
W pracy tej przeanalizowano procesy zachodzące na powierzchni międzyfazowej w warunkach stosunkowo prostych do eksperymentalnego uchwycenia, lecz jednocześnie stanowiących doskonały test dla propon...
Celem podręcznika jest zapoznanie czytelnika z podstawami biochemii oraz z wykrywaniem i analizą ilościową obecnych w produktach spożywczych substancji biologicznych. Autorzy skoncentrowali się na ...
Zgodnie z pierwszą zasadą termodynamiki, efekt cieplny przemiany izochorycznej jest równy zmianie energii wewnętrznej układu, a przemiany izobarycznej – zmianie jego entalpii. Zar&oacu...
Zgodnie z pierwszą zasadą termodynamiki, efekt cieplny przemiany izochorycznej jest równy zmianie energii wewnętrznej układu, a przemiany izobarycznej – zmianie jego entalpii. Zar&oacu...
Celem monografii jest przedstawienie zagadnień związanych z zastosowaniem metod spektroskopii optycznej w połączeniu z chemometrią do oceny różnych aspektów jakości żywności.Ze ...
Praca poświęcona jest poszukiwaniu programu sterowania parametrami czynnika suszącego, wilgotnością i temperaturą, a w przypadku suszenia mikrofalowego parametrami źródła promieniowania (np....
W monografii omówiono właściwości reologiczne, straty ciśnienia i wymianę ciepła podczas przepływu roztworów surfaktantów wykazujących zjawisko redukcji oporów przepływu...
Surfaktanty są bardzo liczną grupą substancji zarówno pochodzenia naturalnego, jak i otrzymywanych na drodze syntezy chemicznej. Znaczne zainteresowanie tymi związkami wynika z ich dużej akt...
Praca przedstawia wyniki badań dotyczących zagadnień związanych z syntezą i właściwościami soli bis-imidazoliowych w postaci chlorków i bis(trifluorometylosulfonylo)imidków 3,3’...