0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Synteza i właściwości soli 3,3’-[α,ω-(dioksaalkan)]bis(1-alkiloimidazoliowych)

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Poznań, 2013

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Andrzej Skrzypczak

  • Wydawca: Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 30,00 zł
27,00 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Synteza i właściwości soli 3,3’-[α,ω-(dioksaalkan)]bis(1-alkiloimidazoliowych)

Praca przedstawia wyniki badań dotyczących zagadnień związanych z syntezą i właściwościami soli bis-imidazoliowych w postaci chlorków i bis(trifluorometylosulfonylo)imidków 3,3’-[α,ω-(dioksaalkan)]bis(1-alkiloimidazoliowych). W pierwszym etapie otrzymano 140 chlorków 3,3’-[α,ω-(dioksaalkan)]bis(1-alkiloimidazoliowych) w reakcji czwartorzędowania zsyntezowanych wcześniej 1-alkiloimidazoli przy zastosowaniu czynników czwartorzędujących w postaci α,ω-di(chlorometoksy)alkanów. Czynniki czwartorzędujące, jakimi są α,ω-di(chlorometoksy)alkany, otrzymano również we własnym zakresie. Określono warunki, w jakich reakcja czwartorzędowania zachodzi z najwyższą wydajnością oraz sposoby wydzielania, oczyszczania i analizy produktów tej reakcji.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Chemia
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-7775-281-4
  • ISBN druku: 978-83-7775-281-4
  • Liczba stron: 138
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Wykaz ważniejszych skrótów 4

1. Wprowadzenie 5

2. Wybrane właściwości czwartorzędowych soli amoniowych  11 

2.1. Czwartorzędowe sole amoniowe i sole imidazoliowe 11
2.2. Czwartorzędowe sole bis-amoniowe i bis-imidazoliowe 12
2.3. Przegląd metod otrzymywania soli bis-imidazoliowych 13

3. Chlorki 3,3’-[α,ω-(dioksaalkan)]bis(1-alkiloimidazoliowe)	21

3.1. Metoda otrzymywania  21
3.2. Metody identyfikacji  32 
3.3. Właściwości powierzchniowe  42
3.4. Empiryczne korelacje pomiędzy budową a właściwościami fizyko-chemicznymi chlorków 3,3’-[α,ω-(dioksaalkan)]bis(1-alkiloimidazo- liowych)	54
3.5. Właściwości przeciwdrobnoustrojowe 60
3.6. Empiryczne korelacje pomiędzy budową a właściwościami przeciw-drobnoustrojowymi chlorków 3,3’-[α,ω-(dioksaalkan)]bis(1-alkilo-imidazoliowych) 68

4. Ciecze jonowe z grupy bis(trifluorometylosulfonylo)imidków 3,3’-[α,ω-(dioksaalkan)]bis(1-alkiloimidazoliowych)  89

4.1. Metoda otrzymywania  91
4.2. Metody identyfikacji  92
4.3. Gęstość bis(trifluorometylosulfonylo)imidków 3,3’-[α,ω-(dioksa-alkan)]bis(1-alkiloimidazoliowych) 104
4.4. Empiryczne korelacje pomiędzy budową a gęstością bis(trifluoro-metylosulfonylo)imidków 3,3’-[α,ω-(dioksaalkan)]bis(1-alkiloimi-dazoliowych)  106
4.5. Współczynnik załamania światła bis(trifluorometylosulfonylo)-imidków 3,3’-[α,ω-(dioksaalkan)]bis(1-alkiloimidazoliowych) 109
4.6. Empiryczne korelacje pomiędzy budową a współczynnikem załamania światła bis(trifluorometylosulfonylo)imidków 3,3’-[α,ω-(dioksaalkan)]bis(1-alkiloimidazoliowych)  111
4.7. Stabilność termiczna  113

5. Podsumowanie i wnioski  119

6. Streszczenie  125

7. Literatura 	 127
Słowa kluczowe: synteza sole właściwości

Inni Klienci oglądali również

66,75 zł 89,00 zł
Do koszyka

Chemia bionieorganiczna

Nowoczesny podręcznik chemii bionieorganicznej, w którym zawarto wszelkie wiadomości niezbędne do zrozumienia przedmiotu poczynając od podstaw chemii nieorganicznej i biochemii, a kończąc na szczegółowym opisie kluczowych zagadnień chemii...
78,00 zł 104,00 zł
Do koszyka

Chemia żywności Tom 1

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechow...
30,24 zł 33,60 zł
Do koszyka

Mechanizmy reakcji organicznych

Niniejszy podręcznik ma za zadanie udzielić odpowiedzi na dwa zasadnicze pytania: jak i dlaczego zachodzą przemiany związków organicznych. W tej książce zostały przeanalizowane reakcje organiczne na podstawie reorganizacji struktur elektronowyc...
15,03 zł 16,70 zł
Do koszyka

Pracownia chemii ogólnej i analitycznej (2011, wyd. 2)

Skrypt dla studentów Wydziału Biologii UW przygotowany przez pracowników Wydziału Chemii UW. Opisane w nim ćwiczenia obejmują analizę jakościową kationów I (Al3+, NH4+, Ca2+, Mg2+) i II (Ag+, Cu2+, Fe3+, Cr3+) oraz anionów (...
29,52 zł 32,80 zł
Do koszyka

Piękno pochodzi z naszego wnętrza. Cz. I/3 Czy wiesz, jaki wpływ na nasze zdrowie i urodę, mają witaminy, minerały oraz nasze myśli i emocje?

Audiobook ten zawiera informacje, na temat tego jak ważne jest dla naszej urody, zachowania młodości, zdrowia i dobrego samopoczucia, niektóre witaminy, minerałów, codzienne picie wody oraz umiejętne koordynowanie myśli i zarządzanie emoc...
74,25 zł 99,00 zł
Do koszyka

Chłodnictwo

Jak uniknąć strat jakości? Czy lepiej zamrażać ciasto z garą czy bez gary? Czym są i jak działają polepszacze do głębokiego mrożenia? Co się dzieje z drożdżami podczas mrożenia?Przez siedem dni w tygodniu, o każdej porze dnia konsument chce mieć ...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!