Kluczowym aspektem pracy laboratorium badawczego jest zapewnienie akceptowalnej jakościuzyskiwanych wyników pomiarów. Skuteczna realizacja tego zadania wymaga wdrożenia systemu ...
Chemia analityczna. Podejście praktyczne to podręcznik dla początkujących lub praktykujących chemików analityków. Zawiera przegląd różnych dostępnych technik analizy chemicznej...
Od wielu lat podręcznik znany i uznawany za standard na wielu uczelniach. Poprowadzono w nim spójny i jednolity wykład chemii fizycznej, który opiera się na termodynamice oraz mechani...
Znakomity podręcznik wybitnych wykładowców!Tom drugi 2-tomowego dzieła Chemia fizyczna.Znany od ponad 30 lat, dobrze przyjęty w środowisku akademickim podręcznik zost...
Chemia koordynacyjna to dziedzina chemii obejmująca badania związków kompleksowych, głównie metali. Podręcznik ukazuje, oparte na najnowszej literaturze, aplikacyjne ujęcie problem&oa...
Deklarację zgodności dla opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością uznaje się za jeden z najlepiej znanych oraz najbardziej spornych dokumentów odnoszących się do materiałów do ...
Chemia obliczeniowa stała się w ostatnich latach jednym z podstawowych narzędzi badawczych zarówno w samej chemii, jak i naukach pokrewnych. Dynamiczny rozwój tej dziedziny był możliw...
Publikacja zawiera zbiór testów przygotowujących do egzaminu z chemii organicznej. Pytania zbudowane są tak, jak rzeczywiste arkusze egzaminacyjne. Rozwiązania to nie tylko prawidłowe...
Degradacja środowiska naturalnego spowodowała szybki rozwój nauk, których zadaniem jest stałe poszerzanie wiedzy służącej jego ochronie. Jedną z nich jest chemia środowiska.Nin...
Związki aromatyczne stanowią bardzo ważną i liczną grupę związków organicznych. Mają ogromne znaczenie w przemyśle, wykorzystywane są m.in. przy produkcji barwników, tworzyw sztucznyc...
Podręcznik jest zwięzłym, ale dostatecznie pełnym wykładem współczesnej chemii związków koordynacyjnych. Zawiera omówienie całego zakresu chemii koordynacyjnej: podstawy teorii...
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w su...
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w su...
Jak uniknąć strat jakości? Czy lepiej zamrażać ciasto z garą czy bez gary? Czym są i jak działają polepszacze do głębokiego mrożenia? Co się dzieje z drożdżami podczas mrożenia?Przez siedem d...
Techniki chromatograficzne, w tym głównie chromatografia gazowa i cieczowa, należą do najważniejszych metod analizy większości związków chemicznych.W każdym laboratorium anality...
Chromatografia gazowa jest jedną z najważniejszych metod analitycznych mających zastosowanie w wielu dziedzinach, a chromatograf gazowy – najbardziej rozpowszechnionym przyrządem analitycznym...
Publikacja Wydawnictwa WNT, dodruk Wydawnictwo Naukowe PWN.Słownik przeznaczony jest dla studentów chemii, pracowników naukowych specjalizujących się w chromatografii i te...
W książce omówiono zastosowanie nowoczesnych materiałów w elektronice i spintronice – bardzo młodej, interdyscyplinarnej dziedzinie, która rozwija się równolegle z...
Nowoczesne ćwiczenia laboratoryjne! Podręcznik zawiera ćwiczenia laboratoryjne dotyczące spektroskopii optycznej i fotochemii, stanowiące dopełnienie wykładów z chemii fizycznej,...
Geochemia środowiska odgrywa istotną rolę w naukach o środowisku przyrodniczym. Jej korzenie sięgają geochemii prospekcyjnej, tej klasycznej dyscypliny nauk o Ziemi, ściśle związanej z poszukiwanie...