Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w su...
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w su...
Dlaczego ryba fugu zabija smakoszy?Czy pasożyty doprowadziły do procesu czarownic z Salem?Kiedy szklanka wody lub soku grejpfrutowego może być przyczyną śmierci?Na te i wiel...
Chromatografia jest jedną z najważniejszych dziedzin nauk chemicznych i najważniejszą metodą analizy związków organicznych. Chromatografy są używane we wszystkich laboratoriach analitycznych...
Recepturowanie kosmetyków i proces ich wdrożenia to kompendium praktycznej i teoretycznej wiedzy w zakresie projektowania receptur nowych kosmetyków oraz wdrażania ich na rynek europe...
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdr...
Degradacja środowiska naturalnego spowodowała szybki rozwój nauk, których zadaniem jest stałe poszerzanie wiedzy służącej jego ochronie. Jedną z nich jest chemia środowiska.Nin...
W książce omówiono zagadnienia ogólnoanalityczne dotyczące metod chemicznych i instrumentalnych, teorię i praktykę analizy wagowej i miareczkowej oraz metody zagęszczania i rozdzielan...
Chromatografia gazowa jest jedną z najważniejszych metod analitycznych mających zastosowanie w wielu dziedzinach, a chromatograf gazowy – najbardziej rozpowszechnionym przyrządem analitycznym...
Chemia obliczeniowa stała się w ostatnich latach jednym z podstawowych narzędzi badawczych zarówno w samej chemii, jak i naukach pokrewnych. Dynamiczny rozwój tej dziedziny był możliw...
Techniki chromatograficzne, w tym głównie chromatografia gazowa i cieczowa, należą do najważniejszych metod analizy większości związków chemicznych.W każdym laboratorium anality...
Autorzy książki uczą, jak w codziennej praktyce laboratoryjnej zapewnić rzetelność badań analitycznych poprzez:- dbałość o reprezentatywność pobranych próbek w stosunku do badanego mat...
V część 5-tomowego znakomitego podręcznika akademickiego chemii organicznej, znanego i polecanego na polskich uczelniach!Książkę cechuje:przystępny, systematyczny wykład chemii organicz...
IV część 5-tomowego znakomitego podręcznika akademickiego chemii organicznej, znanego i polecanego na polskich uczelniach!Książkę cechuje:przystępny, systematyczny wykład chemii organic...
Niniejsza seria zawiera najważniejsze wiadomości dotyczące omawianej dziedziny wiedzy, przedstawia wiadomości w skondensowanej nowoczesnej formie, pomaga utrwalić materiał oraz stanowi uzupełnienie...
Znakomity zbiór zadań zawierający przykładowe rozwiązania problemów, a także zwięzłe podstawy teoretyczne takich zagadnień chemii analitycznej, jak:- chemiczne obliczenia rachun...
3 część 5-tomowego znakomitego podręcznika akademickiego chemii organicznej, znanego i polecanego na polskich uczelniach !Książkę cechuje: * przystępny, systematyczny wykład ch...
Książka stanowi zwięzły, lecz wyczerpujący podręcznik chemii dla studentów nauk biologicznych, geologicznych, fizycznych oraz farmaceutycznych. Obejmuje wszystkie najważniejsze zagadnienia c...
Publikacja Kalibracja w jakościowej i ilościowej analizie chemicznej w zasadniczej swojej części jest zbiorem rozmaitych procedur i metod analitycznych, które – przynajmniej w obszarze analizy iloś...
Intensywny rozwój wielu dziedzin nauki powoduje zwiększenie zapotrzebowania na nowe materiały polimerowe nowoczesnej generacji.U podstaw rozwoju produkcji tych materiałów leży z...