0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Mikrobiota przewodu pokarmowego

(eBook)
5.00  (1 ocena)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: 2019

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Anatol Panasiuk, Joanna Kowalińska

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 114,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 68,40 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

79,80 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Mikrobiota przewodu pokarmowego

Unikalna publikacja wszechstronnie przedstawiająca problematykę mikroflory i jej znaczenie w stanie fizjologicznym i w zaburzeniach przewodu pokarmowego.
Prezentuje nowoczesne spojrzenie na mikrobiotę, która determinuje zdrowie jak też choroby organizmu. W książce opisano najnowsze osiągnięcia w dziedzinie mikrobiologii, genetyki dotyczące skomplikowanych zależności między gatunkami różnych drobnoustrojów fizjologicznie zasiedlających przewód pokarmowy. Przedstawiono możliwości modyfikacji składu mikrobioty jelitowej w stanach dysbiozy.
Interdyscyplinarność dzieła sprawia, że znajdzie ona z pewnością zainteresowanie u lekarzy wielu specjalności w szczególności gastroenterologów, internistów, lekarzy chorób zakaźnych, medycyny rodzinnej i mikrobiologów.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna »
    3. Choroby wewnętrzne
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna »
    3. Interna
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-200-5936-6
  • ISBN druku: 978-83-200-5918-2
  • Liczba stron: 250
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
1. Wstęp   1
2. Mikrobiota – charakterystyka ogólna    4
3. Charakterystyka mikrobioty jamy ustnej    9
	3.1. Mikrobiota a choroby jamy ustnej      15
		3.1.1. Konkretne patogeny      15
		3.1.2. Kombinacje poszczególnych patogenów/bakterii     16
		3.1.3. Mikrobiom     18
		3.1.4. Nowotwory jamy ustnej  19
4. Charakterystyka mikrobioty przełyku    22
	4.1. Mikrobiota przełyku osób zdrowych      24
		4.1.1. Wpływ wieku, diety i PPI na mikrobiotę przełyku    24
	4.2. Mikrobiota w chorobach przełyku      28
5. Mikrobiota żołądka   37
	5.1. Wpływ bakterii Helicobacter pylori na mikrobiotę żołądka    39
	5.2. Wpływ PPI i antybiotyków na mikrobiotę żołądka  41
	5.3. Wpływ diety na mikrobiotę żołądka      41
	5.4. Wpływ chorób niezwiązanych z żołądkiem na mikrobiotę żołądka   43
	5.5. Choroby żołądka    43
6. Mikrobiota jelitowa   47
	6.1. Skład mikrobioty    47
	6.2. Funkcje mikrobioty     50
7. Czynniki wpływające na mikrobiotę    55
	7.1. Wpływ czynników wewnętrznych na mikrobiotę jelitową      55
		7.1.1. Wiek  55
		7.1.2. Płeć    63
		7.1.3. Skład krwi   63
		7.1.4. BMI    65
		7.1.5. Rasa – pochodzenie etniczne  68
		7.1.6. Czynniki genetyczne gospodarza  70
	7.2. Wpływ diety na mikrobiotę jelitową     70
	7.3. Wpływ palenia tytoniu na mikrobiotę jelitową      76
	7.4. Wpływ leków na mikrobiotę jelitową  76
		7.4.1. Inhibitory pompy protonowej (PPI)    76
		7.4.2. Leki przeciwkrzepliwe   77
		7.4.3. Metformina     77
		7.4.4. Statyny      78
		7.4.5. Antybiotyki     79
		7.4.6. Inne leki    79
	7.5. Wpływ chorób na mikrobiotę jelitową     81
		7.5.1. Zespół jelita drażliwego (IBS)  82
		7.5.2. Nieswoiste zapalenie jelit (IBD)    85
		7.5.3. Celiakia      87
		7.5.4. Nowotwory przewodu pokarmowego  88
		7.5.5. Rak jelita grubego    90
		7.5.6. Biegunka infekcyjna  92
		7.5.7. Choroby układu oddechowego    93
		7.5.8. Choroby wątroby   94
		7.5.9. Alkoholowa choroba wątroby (ALD)    99
		7.5.10. Kamica nerkowa    101
		7.5.11. Fibromialgia      103
		7.5.12. Zaburzenia metaboliczne      104
		7.5.13. Osteoporoza      109
		7.5.14. Choroby układu sercowo-naczyniowego   110
		7.5.15. Choroby ośrodkowego układu nerwowego  114
		7.5.16. Przerost bakteryjny jelita cienkiego (SIBO)  115
		7.5.17. Objawowa niepowikłana choroba uchyłkowa jelita grubego 119
8. Modyfikacja mikrobioty jelitowej  121
	8.1. Prebiotyki, probiotyki i synbiotyki  123
	8.2. Ryfaksymina alfa (RFXα)    125
	8.3. Kwas ursodeoksycholowy (UDCA)      130
9. Modyfikacja mikrobioty jelitowej za pomocą czynnika egzogennego – drożdży Saccharomyces boulardii CNC M I-745      131
	9.1. Drożdże Saccharomyces boulardii a inne drożdże Saccharomyces     131
	9.2. Saccharomyces boulardii CNCM I-745 – mechanizm działania  132
		9.2.1. Działanie troficzne (w tym enzymatyczne)  132
		9.2.2. Działanie przeciwdrobnoustrojowe    133
		9.2.3. Działanie metaboliczne    133
		9.2.4. Działanie przeciwzapalne      134
	9.3. Wpływ drożdży Saccharomyces boulardii CNCM I-745 na mikrobiotę jelitową – badania niekliniczne    137
	9.4. Wpływ drożdży Saccharomyces boulardii CNCM I-745 na mikrobiotę jelitową – badania kliniczne      148
10. Modyfikacja mikrobioty za pomocą czynnika endogennego – bakterii Bifidobacterium infantis 35624    168
	10.1. Wpływ szczepu Bifidobacterium infantis 35624 na mikrobiotę     171
11. Podsumowanie  172
Piśmiennictwo    175
Skorowidz   189

Anatol Panasiuk

Prof. dr hab. n. med.; Absolwent Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, profesor w Klinice Chorób Zakaźnych i Hepatologii, posiada specjalizacje z zakresu: zdrowia publicznego, chorób zakaźnych, medycyny morskiej i tropikalnej, chorób wewnętrznych, patomorfologii oraz umiejętność z zakresu hepatologii. Tytuł profesora uzyskał w 2009 roku. Jest redaktorem naukowym monografii pt. Encefalopatia wątrobowa wydanej przez PZWL (2016) oraz współautorem książek naukowych i popularno-naukowych (Medycyna rodzinna, Choroby zakaźne i pasożytnicze, Zagrożenia oportunistyczne, Zakażenia. Obraz kliniczny, rozpoznanie i leczenie, Oportunistyczne zagrożenia osób żyjących z HIV/AIDS, Rośliny trujące, zwierzęta jadowite, Choroby przenoszone przez kleszcze). Jest autorem wielu prac naukowych, promotorem prac doktorskich.
Członek Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Epidemiologicznego i Lekarzy Chorób Zakaźnych oraz członek Polskiego Towarzystwa Hepatologicznego, Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Polskiego Towarzystwa Zakażeń Szpitalnych, European Association Study of Liver Diseases.
Jest osobą bardzo aktywnie zaangażowaną w działania społeczne na rzecz środowisk lekarskich, oświatowych (nagrodzony Złotą Odznaką przez Społeczne Towarzystwo Oświatowe w 2017 roku) oraz działa w fundacjach charytatywnych.
Nagradzany wielokrotnie za osiągnięcia naukowe i dydaktyczne Nagrodą JM Rektora UM w Białymstoku, Ministra Zdrowia.
Za całokształt pracy zawodowej i społecznej został w 2015 roku nagrodzony przez Prezydenta RP Złotym Krzyżem Zasługi.

Inni Klienci oglądali również

79,80 zł 114,00 zł
Do koszyka

Choroby zatok przynosowych

Książka bardzo przydatna dla lekarzy rodzinnych, internistów i otorynolaryngologów w codziennej praktyce z uwagi na dużą zapadalność na choroby zatok przynosowych w naszym kraju . Odrębności etiologiczne i kliniczne wskazują, że nie...
44,80 zł 64,00 zł
Do koszyka

Zioła w medycynie. Choroby układu pokarmowego

To pionierska na polskim rynku publikacja obalająca mity na temat ziołolecznictwa, która jest doskonałym przewodnikiem po terapiach uzupełniających oraz merytoryczną podstawą do leczenia objawów chorobowych, fitoterapii schorzeń o łagodny...
72,80 zł 104,00 zł
Do koszyka

Najczęstsze choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego

W książce omówiono najistotniejsze z punktu widzenia lekarza praktyka zagadnienia związane z epidemiologią, diagnostyką i leczeniem schorzeń górnego odcinka przewodu pokarmowego występujących u osób dorosłych: dyspepsji, choroby re...
17,71 zł 25,30 zł
Do koszyka

Alergie pokarmowe

"Autorzy zamieszczają wykazy alergenów odpowiedzialnych za rozwój alergii: od mleka, jaj, ryb, ziół i przypraw po barwniki, emulgatory, przeciwutleniacze i substancje konserwujące oraz dołączają spisy produktów, w kt&oa...
37,71 zł 41,90 zł
Do koszyka

Alergie pokarmowe i zasady żywienia dzieci w przedszkolu - aspekty prawne i praktyczne

Kompendium wiedzy na temat zasad żywienia dzieci z alergiami i nietolerancją pokarmową uczęszczających do przedszkola. Publikacja zawiera omówienie przepisów prawnych, zasady postępowania dyrektora przedszkola, intendenta i nauczycieli za...
27,93 zł 39,90 zł
Do koszyka

Alergie i nietolerancje pokarmowe. Naukowo udowodnione i skuteczne metody leczenia alergii pokarmowych

Marzysz, by latem móc cieszyć się smakiem truskawek? Masz dość swędzących wysypek po zjedzeniu kilku orzeszków? Wypicie okazjonalnie kawy z mlekiem powoduje męczącą biegunkę? Jeśli należysz do grona osób cierpiących na alergie poka...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!