0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 17 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka - Helena Ciborowska - 9 %

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o
Książka (miękka)
171,99 zł 189,00 zł
Do koszyka
Dietetyka kliniczna - 16 %

Dietetyka kliniczna

Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy...
Książka (miękka)
158,76 zł 189,00 zł
Do koszyka
Psychodietetyka - 13 %

Psychodietetyka

Redakcja: Anna Brytek-Matera
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający  wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościow...
Książka (miękka)
173,13 zł 199,00 zł
Do koszyka
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej - 9 %

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

Redakcja: Ewa Stachowska
Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumie...
Książka (miękka)
153,79 zł 169,00 zł
Do koszyka
Dietetyka w chorobach nowotworowych - Joanna Gromadzka-Ostrowska - 9 %

Dietetyka w chorobach nowotworowych

Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbęd...
Książka (miękka)
153,79 zł 169,00 zł
Do koszyka
Żywienie w chorobach serca - Michał Czapla - 18 %

Żywienie w chorobach serca

Choroby układu krążenia (ChUK) są dla współczesnego świata ważnym wyzwaniem zdrowotnym. Są najważniejszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych.  Oddajemy do rąk czytelników jedną z pierws...
Książka (miękka)
171,38 zł 209,00 zł
Do koszyka
Bez Cukru - 30 %

Bez Cukru

plan + menu na 4 tygodnie
W Naszej książce przygotowaliśmy specjalny program, dzięki któremu w cztery tygodnie krok po kroku przeprowadzisz cukrowy detoks. Ułatwimy ci przejście przez każdy z siedmiodniowych etap&oac...
Książka (miękka)
13,92 zł 19,99 zł
Do koszyka
Schudnij 5 10 15 kilogramów - 30 %

Schudnij 5 10 15 kilogramów

bez efektu jo-jo
W książce opisujemy nie tylko jak krok po kroku zrzucić zbędne kilogramy - w programach dla osób, które chcą pozbyć się do 5, 10 lub 15 kg, ale także jak utrzymać wymarzoną wagę. Bez ...
Książka (miękka)
13,92 zł 19,99 zł
Do koszyka
180 dań do pudełka Hashimoto - Joanna Zielewska - 30 %

180 dań do pudełka Hashimoto

gotowe menu na 4 tygodnie
Przy chorobie Hashimoto tarczyca potrzebuje regularnych posiłków, które dostarczą jej niezbędnych składników. Bez nich trudno ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastro...
Książka (miękka)
17,41 zł 24,99 zł
Do koszyka
155 dań do pudełka Domowa dieta Bez glutenu - Joanna Zielewska - 30 %

155 dań do pudełka Domowa dieta Bez glutenu

Osoby na diecie bezglutenowej to dzisiaj już całkiem liczna społeczność. Niektórzy znaleźli się w tej grupie, gdyż ich organizm tak zdecydował, a inni dlatego że w bezglutenowym menu upatrzy...
Książka (miękka)
13,92 zł 19,99 zł
Do koszyka
Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu - Henryk Gertig - 9 %

Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu

Zarys nauki o żywności i żywieniu.
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki. w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze. witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produkt...
Książka (miękka)
162,89 zł 179,00 zł
Do koszyka
Dieta SIRT - Joanna Zielewska - 31 %

Dieta SIRT

Program na trzy tygodnie
Dieta SIRT nie tylko odchudza, ale też odmładza i regeneruje. Kolejny sezon jest jedną z najchętniej wybieranych diet. W tej książce znajdziesz kompletny jadłospis na każdy etap diety. Są też propo...
Książka (miękka)
17,12 zł 24,99 zł
Niedostępny
Dieta bulionowa - Joanna Zielewska - 30 %

Dieta bulionowa

Fakt Leksykon Zdrowie
Zgubić zbędne kilogramy bez uczucia głodu, wyglądać i czuć się młodziej – to marzenie wielu ludzi na świecie. Najlepiej, by efekty przyszły szybko i zostały na długo. Szukając pomysłów...
Książka (miękka)
9,78 zł 13,99 zł
Niedostępny
Niski indeks glikemiczny 28 dni na talerzu - Joanna Zielewska - 30 %

Niski indeks glikemiczny 28 dni na talerzu

Nadmiar cukru w diecie, stres i przemęczenie rozregulowują nasz wewnętrzny zegar. Skutkiem są m.in. zaburzenia przemiany węglowodanów, a w konsekwencji nadmierne tycie, złe samopoczucie i wi...
Książka (miękka)
17,41 zł 24,99 zł
Niedostępny
Tabele składu i wartości odżywczej żywności - Outlet - Krystyna Iwanow - 38 %

Tabele składu i wartości odżywczej żywności - Outlet

Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywi...
Książka (miękka)
OUTLET
191,46 zł 309,00 zł
Niedostępny
Dietetyka sportowa - Outlet - 38 %

Dietetyka sportowa - Outlet

Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób akt...
Książka (miękka ze skrzydełkami)
OUTLET
172,87 zł 279,00 zł
Niedostępny
Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu - Anna Rogulska - 7 %

Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu

Autor: Anna Rogulska
W książce w sposób kompleksowy przedstawiono problem niedożywienia, pojawiający się u przewlekle chorych w okresie hospitalizacji i po jego zakończeniu. Autorka omawia przyczyny niedożywienia oraz ...
Książka (miękka)
17,67 zł 19,00 zł
Niedostępny
Znaleziono: 17 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20