0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 28 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce - Lucyna Ostrowska - 9 %

Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce

Zrozumienie i wykorzystanie w praktyce wyników badań laboratoryjnych jest jedną z bardzo ważnych umiejętności każdego dietetyka. Dzięki tej publikacji Czytelnicy mogą poznać aktualny sta...
Książka (miękka)
135,59 zł 149,00 zł
Do koszyka
Interakcje leków z żywnością - Magdalena Obrzut - 13 %

Interakcje leków z żywnością

W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ich zg...
Książka (miękka)
103,53 zł 119,00 zł
Do koszyka
Dietetyka w psychiatrii i neurologii - Lucyna Ostrowska - 7 %

Dietetyka w psychiatrii i neurologii

Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzin...
Książka (miękka)
110,67 zł 119,00 zł
Do koszyka
Współczesna dietoterapia - Ewa Lange - 7 %

Współczesna dietoterapia

Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia”  to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywie...
Książka (miękka)
DODRUK
119,97 zł 129,00 zł
Do koszyka
Zaburzenia odżywiania - Anna Brytek-Matera - 7 %

Zaburzenia odżywiania

Monografia poruszająca problem zaburzeń odżywiania. Bardzo dokładnie opisuje i wyjaśnia patomechanizm działania jadłowstrętu i bulimii psychicznej. Opis...
Książka (miękka)
129,27 zł 139,00 zł
Do koszyka
Nutrigenomika - Chmurzyńska Agata - 9 %

Nutrigenomika

Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony ...
Książka (miękka)
126,49 zł 139,00 zł
Do koszyka
Dietetyka Kompendium - Lucyna Ostrowska - 10 %

Dietetyka Kompendium

Dietetyka. Kompendium to nowoczesny podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­g...
Książka (miękka)
143,10 zł 159,00 zł
Do koszyka
Ketogeniczna Biblia - Jacob Wilson - 33 %

Ketogeniczna Biblia

Autor: Jacob Wilson
Wydawca: Vital
W tej książce naukowcy, oferują kompleksowe spojrzenie na dietę ketogeniczną, terapię ketonową oraz szybkie i skuteczne spalanie tłuszczu. Godnym uwagi jest fakt, że efekty działania diety bogatej ...
Książka (twarda)
113,48 zł 169,90 zł
Do koszyka
Domowe wędliny tradycyjne i myśliwskie oraz wędzenie ryb - Robert Winckiewicz - 23 %

Domowe wędliny tradycyjne i myśliwskie oraz wędzenie ryb

Wydawca: Bellona
„Domowe wędliny tradycyjne i myśliwskie oraz wędzenie ryb” to kompleksowy poradnik, który oferuje wiedzę zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych – każdego, ...
Książka (twarda)
130,67 zł 169,90 zł
Do koszyka
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe - Krystyna Majewska

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe

Wydawca: PZWL
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe to kompleksowy przewodnik dla osób pracujących z pacjentami wymagającymi leczenia żywieniowego, zawierający specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia klini...
eBook (epub, mobi)
116,10 zł 129,00 zł
Do koszyka
Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce - Ewa Stefańska

Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce

Redakcja: Lucyna Ostrowska
Wydawca: PZWL
Zrozumienie i wykorzystanie w praktyce wyników badań laboratoryjnych jest jedną z bardzo ważnych umiejętności każdego dietetyka. Dzięki tej publikacji Czytelnicy mogą poznać aktualny stan wi...
eBook (epub, mobi)
134,10 zł 149,00 zł
Do koszyka
Jednogarnkowa jarzynowa - Dominika Wójciak - 36 %

Jednogarnkowa jarzynowa

Wydawca: Pascal
Poznaj tajniki wegetariańskiej kuchni jednogarnkowej!Jednogarnkowe danie to uniwersalny, prosty, codzienny posiłek, który możesz swobodnie przekształcać w zależności od własnych ...
Książka (twarda)
128,11 zł 199,90 zł
Do koszyka
Interakcje leków z żywnością - Magdalena Obrzut

Interakcje leków z żywnością

Wydawca: PZWL
W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ic...
eBook (epub, mobi)
107,10 zł 119,00 zł
Do koszyka
Współczesna dietoterapia

Współczesna dietoterapia

Wydawca: PZWL
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśr&oac...
eBook (epub, mobi)
116,10 zł 129,00 zł
Do koszyka
Dietetyka w psychiatrii i neurologii

Dietetyka w psychiatrii i neurologii

Redakcja: Lucyna Ostrowska
Wydawca: PZWL
Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, st...
eBook (epub, mobi)
107,10 zł 119,00 zł
Do koszyka
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. t. 1

Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. t. 1

Redakcja: Jan Gawęcki
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywieni...
eBook (epub, mobi)
107,10 zł 119,00 zł
Do koszyka
Keto dla zdrowia i długowieczności - Ivor Cummins - 33 %

Keto dla zdrowia i długowieczności

Wydawca: Vital
Dzięki temu poradnikowi, prezentującemu wyniki najnowszych badań naukowych, poznasz fakty i mity o cukrze, olejach rafinowanych, tłuszczach i cholesterolu. Dowiesz się, jak szybko schudnąć, pokonać...
Książka (twarda)
133,50 zł 199,90 zł
Do koszyka
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

Redakcja: Ewa Stachowska
Wydawca: PZWL
Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumieć jak zn...
eBook (epub, mobi)
147,60 zł 164,00 zł
Do koszyka
Zaburzenia odżywiania - Anna Brytek-Matera

Zaburzenia odżywiania

Wydawca: PZWL
Monografia poruszająca problem zaburzeń odżywiania. Bardzo dokładnie opisuje i pozwala zrozumieć patomechanizm działania jadłowstrętu i bulimii psychicznej.Opisane zostały klasyfikacja i kryt...
eBook (epub, mobi)
120,60 zł 134,00 zł
Do koszyka
Dietetyka. Kompendium

Dietetyka. Kompendium

Redakcja: Lucyna Ostrowska
Wydawca: PZWL
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo¬gicznych, zwrac...
eBook (epub, mobi)
138,60 zł 154,00 zł
Do koszyka
Znaleziono: 28 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20