0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Dietetyka w psychiatrii i neurologii

(eBook)
5.00  (1 ocena)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2022

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Redakcja naukowa: Lucyna Ostrowska

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 119,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 71,40 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

77,35 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Dietetyka w psychiatrii i neurologii

Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne. Uczy zasad prawidłowego żywienia, konstruowania poszczególnych posiłków oraz wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów składających się z trzech głównych posiłków oraz dwóch małych (ale zaplanowanych) przekąsek, z podaniem konkretnych przykładów dziennych racji pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych do spożycia oraz tych, których należałoby unikać.
Przy każdej jednostce chorobowej zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy żywieniowe stwierdzane w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych - lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na dobrą współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną. Natomiast pacjent i jego otoczenie mają możliwość praktycznego wykorzystania tej wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów oraz potraw.
Mamy nadzieję, że niniejszy podręcznik przyczyni się do pogłębienia wiedzy na temat celowości doboru produktów i potraw w często długotrwałym procesie terapeutycznym.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna »
    3. Neurologia
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna »
    3. Psychiatria
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
  • Redakcja: Lucyna Ostrowska
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-01-22564-3
  • ISBN druku: 978-83-01-22544-5
  • Liczba stron: 300
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
1. Żywienie osób chorych na depresję – Ewa Stefańska     1
	1.1. Epidemiologia depresji w Polsce i na świecie     1
	1.2. Przyczyny, objawy depresji     4
	1.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób chorujących na depresję     5
	1.4. Zalecenia żywieniowe u chorych na depresję     15
2. Żywienie osób chorych na schizofrenię – Agnieszka Wendołowicz     59
	2.1. Epidemiologia występowania schizofrenii w Polsce i na świecie     59
	2.2. Przyczyny, objawy schizofrenii     60
	2.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób chorujących na schizofrenię     61
	2.4. Zalecenia żywieniowe dla osób ze schizofrenią     75
3. Żywienie osób w przebiegu schorzeń neurodegeneracyjnych – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska     91
	3.1. Choroba Parkinsona – Diana Wasiluk     92
		3.1.1. Epidemiologia choroby Parkinsona w Polsce i na świecie     93
		3.1.2. Przyczyny, objawy choroby Parkinsona     93
		3.1.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z chorobą Parkinsona     94
		3.1.4. Zalecenia żywieniowe u osób z chorobą Parkinsona     95
	3.2. Choroba Alzheimera – Diana Wasiluk     113
		3.2.1. Epidemiologia choroby Alzheimera w Polsce i na świecie     113
		3.2.2. Przyczyny, objawy choroby Alzheimera     114
		3.2.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z chorobą Alzheimera     115 
		3.2.4. Zalecenia żywieniowe u osób z chorobą Alzheimera     116 
	3.3. Udar mózgu – Diana Wasiluk     132 
		3.3.1. Epidemiologia udaru mózgu w Polsce i na świecie     133 
		3.3.2. Przyczyny, objawy udaru mózgu      133 
		3.3.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z udarem mózgu     135 
		3.3.4. Zalecenia żywieniowe dla osób z udarem mózgu     136 
	3.4. Stwardnienie rozsiane – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska     162
		3.4.1. Epidemiologia stwardnienia rozsianego w Polsce i na świecie     162 
		3.4.2. Przyczyny, objawy stwardnienia rozsianego     163 
		3.4.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób ze stwardnieniem rozsianym     165 
		3.4.4. Zalecenia żywieniowe dla osób ze stwardnieniem rozsianym     166 
4. Dieta w zaburzeniach metabolicznych u osób chorych psychicznie – Ewa Stefańska, Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska     191
	4.1. Dieta osób chorych psychicznie i z chorobą otyłościową – Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska     193
	4.2. Dieta osób chorych psychicznie i z nadciśnieniem tętniczym – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska     202
		4.2.1. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego w Polsce i na świecie     202 
		4.2.2. Przyczyny, objawy nadciśnienia tętniczego     203 
		4.2.3. Zalecenia żywieniowe dla chorych z nadciśnieniem tętniczym     206 
		4.2.4. Możliwość modyfikacji sposobu żywienia i zastosowanie diety o optymalnej zawartości składników mineralnych w nadciśnieniu tętniczym     207
	4.3. Dieta osób chorych psychicznie i z cukrzycą typu 2 – Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska     230
		4.3.1. Zalecenia żywieniowe dla chorych psychicznie i z cukrzycą typu 2     232 
		4.3.2. Produkty zalecane i przeciwwskazane dla chorych psychicznie i z cukrzycą     242 
	4.4. Zalecenia żywieniowe w chorobach psychicznych i dyslipidemii – Ewa Stefańska     247
		4.4.1. Zalecenia żywieniowe w hipercholesterolemii u chorych psychicznie     262 
		4.4.2. Zalecenia żywieniowe w aterogennej dyslipidemii u chorych psychicznie     274 
		4.4.3. Zalecenia żywieniowe w zespole chylomikronemii u chorych psychicznie     280 
Skorowidz     285

Lucyna Ostrowska

Prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska - lekarz chorób wewnętrznych, specjalista dietetyki klinicznej. Kierownik Zakładu Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Od ponad 20 lat kieruje Ośrodkiem Leczenia Otyłości i Chorób Dietozależnych w Białymstoku. Jest wieloletnim lekarzem praktykiem, naukowcem i wykładowcą, prowadzi szkolenia i warsztaty głównie z zakresu obesitologii, zaburzeń metabolicznych i dietetyki klinicznej. Jest twórcą i organizatorem Letniej i Zimowej Szkoły Terapii Otyłości „TALIA” (prowadzonej online). Obecnie pełni funkcję Przewodniczącej Polskiego Stowarzyszenia Praktycznej Terapii Otyłości oraz V-ce Przewodniczącej Sekcji Dietetyki Medycznej przy POLSPEN. Jest Prezesem Elektem Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, członkiem EASO (European Association for Study of Obesity) oraz SCOPE (Specialist Certification of Obesity Professionals in Europe).

Pani prof. Lucyna Ostrowska jest autorem i współautorem ponad 300 publikacji, doniesień zjazdowych krajowych i zagranicznych oraz redaktorem naukowym podręcznika „Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce”, „Dietetyka. Kompendium”, „Dietetyka w psychiatrii i neurologii”, wydanych przez PZWL oraz licznych rozdziałów w podręcznikach i monografiach recenzowanych.

Inni Klienci oglądali również

17,01 zł 18,90 zł
Do koszyka

Toksyczna psychologia i psychiatria. Depresja a samobójstwo

Czy samobójca jest chory psychicznie? Jaka jest przyczyna samobójstw? Czy depresja istnieje czy też jest ekonomicznym oszustwem, wielką manipulacją? Czy antydepresanty pomagają czy też są wręcz szkodliwe? Na te, i wiele innych pytań odpow...
109,85 zł 169,00 zł
Do koszyka

Dietetyka w chorobach nowotworowych

Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbędne w codziennej praktyce wytyczne dotyczące dietoterapii u chorych na nowot...
64,35 zł 99,00 zł
Do koszyka

Psychiatria w praktyce ratownika medycznego

W medycynie ratunkowej na całym świecie personel posługuje się algorytmami i gotowymi standardami.Prezentowana publikacja składa się z algorytmów postępowania i wytycznych obowiązujących w polskim systemie ratownictwa medycznego.W re...
28,71 zł 31,90 zł
Do koszyka

Czarna owca medycyny. Nieopowiedziana historia psychiatrii

Z tej książki dowiesz się:• Co łączyło Zygmunta Freuda ze Steve’em Jobsem?• Jak wyglądały prehistoryczne przypadki trepanacji czaszki?• Dlaczego choroby psychiczne leczono lobotomią? • Co wspólne...
89,10 zł 99,00 zł
Do koszyka

Psychiatria na obcasach

Psychiatria na obcasach to opracowanie grupy wyśmienitych specjalistów reprezentujących różne dziedziny nauki dotyczące problemów zdrowia psychicznego kobiet. Mimo że publikacja ukazuje się w okresie burzliwych dyskusji na temat r&...
54,60 zł 84,00 zł
Do koszyka

Zespoły bólowe w neurologii dziecięcej

Dolegliwości bólowe pochodzenia neurologicznego są częstym objawem sygnalizowanym przez pacjentów lub ich opiekunów podczas wizyt u pediatry lub lekarza rodzinnego. W tej publikacji zostały omówione różnego pochodzeni...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!