Dieta kontra rak
Wiele badań naukowych dowodzi, że odpowiednia dieta może przeciwdziałać powstawaniu i rozwojowi nowotworów oraz chronić przed przerzutami.
Prezentujemy Państwu poradnik zawierający najistotniejsze zalecenia i wskazówki dietetyczne dla osób leczonych onkologicznie (z uwzględnieniem leczenia chirurgicznego, chemio- i radioterapii). Znajdziecie w nim przepisy na lekkie, zdrowe potrawy i przykładowe jadłospisy, które staną się inspiracją do codziennego przygotowywania zbilansowanych posiłków. Zachęcamy do zmieniania przepisów według własnego uznania i dodawania do potraw ulubionych składników chorego.
Jeśli Twoja mama, tata, może siostra albo przyjaciółka walczy z chorobą, możesz pomóc i wspierać bliską Ci osobę, przygotowując każdego dnia zdrowe i pyszne posiłki. Znajdziesz tu potrzebną wiedzę na temat takich dolegliwości, jak brak apetytu, zaparcia, wymioty czy biegunka, które towarzyszą każdego dnia choremu onkologicznie. Pomoże Ci to zrozumieć cierpienie bliskiej Ci osoby i da wskazówki, jak odpowiednia dieta może łagodzić i minimalizować te przykre przypadłości.
Spis treści
Przedmowa
Czy zastosowanie odpowiedniej diety może chronić przed zachorowaniem na raka?
Produkty antynowotworowe prosto z natury
Prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych
Jak prawidłowo przechowywać wybrane produkty spożywcze?
Dieta w trakcie leczenia onkologicznego
Piramida Zdrowego Żywienia i wskazówki dotyczące zdrowego przygotowania posiłków
Dieta bogatobiałkowa
Zapotrzebowanie na energię, białko, tłuszcze, węglowodany i błonnik
Witaminy i składniki mineralne niezbędne w diecie
Dwanaście grup produktów ułatwiających planowanie zbilansowanego jadłospisu
Sól zalecana czy przeciwwskazana?
Zapotrzebowanie na płyny
Wskazówki dietetyczne w wybranych metodach leczenia onkologicznego
Wskazówki dietetyczne przed i po zabiegu operacyjnym
Wskazówki dietetyczne w trakcie chemioterapii
Wskazówki dietetyczne w trakcie radioterapii
Wskazówki dietetyczne w trakcie hormonoterapii
Immunoterapia
Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach nowotworowych
Nowotwory jamy ustnej, gardła i przełyku
Nowotwór żołądka
Dieta po resekcji żołądka
Nowotwór jelita grubego
Dieta po resekcji jelita
Nowotwory piersi
Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki w diecie pacjenta leczonego onkologicznie
Czym są probiotyki?
Prebiotyki
Czym są synbiotyki?
Dieta w przypadku nietolerancji laktozy
Źródła laktozy
Dieta w przypadku nietolerancji glutenu
Przepisy na potrawy bezglutenowe
Gotowa dieta przemysłowa czy dieta specjalna z produktów spożywczych – co jest korzystniejsze?
Co to takiego dieta przemysłowa?
Działania niepożądane leczenia onkologicznego – jak sobie z nimi radzić?
Brak apetytu
Zaburzenia w odczuwaniu smaku lub zapachu
Suchość i ból jamy ustnej, gardła
Nudności i wymioty
Biegunki i zaparcia
Szybkie uczucie sytości
Zmniejszenie się masy ciała
Zwiększenie się masy ciała
Przepisy na potrawy
Przykładowe jadłospisy