Atrakcyjność sensoryczna żywności stanowi jeden z najważniejszych czynników wpływających na decyzje zakupowe. Eksponowanie walorów organoleptycznych, odwoływanie się w kampaniach prom...
Książka skupia się na chemii nieorganicznej i organicznej oraz ich związkach. W rozdziale poświęconym chemii nieorganicznej autor omawia strukturę atomu. Książka przedstawia budowę i reaktywność zw...
Niniejsze materiały dydaktyczne napisane zostały z myślą o studentach kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji studiów pierwszego stopnia (studiów inżynierskich, stacjonarnych i ni...
Książka skierowana do osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z chemią. Książka ta zawiera wiele istotnych informacji na temat podstaw chemii, w tym chemii nieorganicznej i or...
W opracowaniu tym przedstawiono wybrane metody analizy instrumentalnej. Po krótkim wstępie omawiającym daną technikę analityczną zaprezentowano ćwiczenia wykonywane na zajęciach praktycznych...
W niniejszym opracowaniu przedstawiono chemiczne metody analizy ilościowej. Po krótkim wstępie przypominającym podstawowe pojęcia związane z danym działem chemii analitycznej zaprezentowano ...
Analiza instrumentalna jest zbiorem technik i metod badawczych, stosowanych w analizie chemicznej zajmującej się wykrywaniem (analiza jakościowa) i oznaczaniem zawartości (analiza ilościowa) składn...
„Zestaw wybranych zadań z chemii” został przygotowany przez zespół z Katedry Chemii Nieorganicznej i Analitycznej Collegium Medicum UJ. Zadania dotyczą obliczeń z zakresu stężeń ...