Dlaczego niektórzy przybierają zbyt dużo na wadze? Dlaczego tak trudno jest schudnąć? W jaki sposób możemy wprowadzić w życie zdrowe podejście do jedzenia? W Psychologii diety przedstawiono obszerne i zrównoważone spojrzenie na przyczyny przyrostu masy ciała oraz wyzwania związane z dietą. Poprzez prezentację poznawczych, emocjonalnych i społecznych czynników sprawiających, że ludzie podejmują złe decyzje dotyczące jedzenia, autorka książki objaśnia, co to znaczy dobrze się odżywiać. Dzięki zrozumieniu ludzkiej psychiki pokazuje, jak możemy zmienić nasze niezdrowe przyzwyczajenia i potencjalnie schudnąć. W czasach, kiedy wiele osób ma problemy z nadwagą i otyłością, Psychologia diety pomaga odkryć, że nie istnieje dieta-cud, ale to nasze umysły kontrolują wybory żywieniowe, jakich dokonujemy.
Wstęp do wydania polskiego 7 Przedmowa 9 1. Krótka historia diety 13 2. Nadwaga i otyłość 23 3. Dlaczego się objadamy? 31 4. Dlaczego nie jesteśmy wystarczająco aktywni? 41 5. Dieta i jej konsekwencje 47 6. Dlaczego diety nie są efektywne? 63 7. Skuteczna dieta 71 8. Kilka strategii pomagających zmienić nawyki żywieniowe 91 9. Zestaw narzędzi pomagających właściwie się odżywiać: wprowadzanie efektywnej diety w życie codzienne 103 10. Pomoc we wprowadzaniu efektywnej diety dla pracowników służby zdrowia 123 11. Pomoc innym: najlepsze wskazówki dotyczące dzieci 133 12. Kilka przemyśleń na zakończenie 145 Dalsze lektury 147 Bibliografia 149 Spis tabel 157