0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: 2022

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Magdalena Maślak, Tamara Sztyma

  • Redakcja naukowa: Maria Koral

  • Wydawca: POLIN

  • Formaty:
    ePub PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 39,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 53,10 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

35,10 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna

Kultura kulinarna – jedzenie i sposób jego przyrządzania – jest do dziś bardzo istotnym elementem tożsamości żydowskiej: umacnia poczucie przynależenia do wspólnoty, jednocześnie też stanowi o odrębności Żydów. Kuchnia żydowska, kształtowana na przestrzeni tysiącleci w różnych lokalizacjach geograficznych, jest bardzo różnorodna. Publikacja, która towarzyszy wystawie „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”, jest więc zarówno opowieścią o żydowskim jedzeniu, jak i o żydowskiej religii, kulturze i historii.
W książce zamieszczonych zostało też 14 przepisów na najbardziej znane dania aszkenazyjskie i sefardyjskie.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Literatura popularnonaukowa
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Ebooki kulinarne
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Historia i archeologia
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki humanistyczne »
    3. Kulturoznawstwo
  • Redakcja: Maria Koral
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-961931-7-9
  • ISBN druku: 978-83-961931-4-8
  • Liczba stron: 224
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Zygmunt Stępiński: Słowo wstępne
Magdalena Maślak, Tamara Sztyma: Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna 
TRADYCJA
Małgorzata Kordowicz: Meandry koszerności
Michael Schudrich: Kaszrut: jedzenie dla lepszego życia
Agata Rakowiecka: Wspólny stół

DIASPORA
Joelle Bahloul: Kuchnia żydowskiej diaspory na świecie
Leah Koenig: Czym właściwie jest kuchnia żydowska?
Michael Wex: Czulent: praźródło kuchni żydowskiej
Glenn Dynner: Żydowska karczma od kuchni? Historia w skrócie

NOWOCZESNOŚĆ
Barbara Kirshenblatt-Gimblett: Zamieszanie w garnku: żydowskie kultury kulinarne w okresie nowoczesnym
Eve Jochnovitz: Żydowski wegetarianizm
Ruth Ellen Gruber: Lokale żydowskie, czy “żydowskie”?
Gil Hovav: Kuchnia izraelska dziś

WSPOMNIENIA
Bella Szwarcman-Czarnota: Kuchnia z tego świata
Ruth i Philipp Ladovscy: United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
Gołda Tencer: W kuchni mamy Soni
Hanna Merlak: Żydzi od kuchni
Devra Ferst: Jewish Food Society: narracja przez kuchnię

PRZEPISY
Chałka 
Maca 
Czulent 
Gefiletefisz 
Kugel 
Hamin
Chraime 
Mina de espinaca 
Sztuczna ryba
Humus 
Naleśniki z serem
Karp po żydowsku
Macebraj
Amoronia

Inni Klienci oglądali również

55,50 zł 74,00 zł
Do koszyka

Kultura języka polskiego

Nowe, zaktualizowane i uzupełnione wydanie cenionego i nowoczesnego podręcznika akademickiego z dziedziny kultury języka, poświęconego problemom poprawnej wymowy i pisowni. Autor wykorzystał wieloletnie doświadczenie z pracy w Radzie Języka Polskiego o...
39,60 zł 44,00 zł
Do koszyka

Kolor w kulturze

Kolorem ludzie posługują się intencjonalnie we wszystkich kulturach, a jednocześnie używają go w sposób bardzo zróżnicowany – zarówno w zakresie „palety” barw, jak i przypisywanych jej znaczeń oraz celów je...
36,00 zł 40,00 zł
Do koszyka

Vademecum kultury politycznej. Personalistyczna koncepcja polityki

Książka jest interesującą refleksją nad różnymi kwestiami społeczno-politycznymi w zmieniającym się życiu społecznym. Jest to rodzaj podręcznika mówiącego o tym, w jaki sposób uprawiać politykę, aby zachować wartości etyczne. "...
22,50 zł 25,00 zł
Do koszyka

Elementy trzeciej kultury w procesie tłumaczenia prozy Holenderskich Indii Wschodnich na języki pols

Książka przedstawia polikonfrontatywną analizę zabiegów translatorskich zastosowanych w działaniach translacyjnych ukierunkowanych na tłumaczenie elementów trzeciej kultury – zjawiska, któremu dotychczas przypisywano marginal...
25,20 zł 28,00 zł
Do koszyka

Wpływ kultury organizacyjnej na skuteczność funkcjonowania systemu zarządzania kryzysowego

W publikacji autorzy podjęli próbę zwrócenia uwagi na zagadnienia związane ze skutecznym kształtowaniem kultury organizacyjnej, szczególnie w specyficznych organizacjach, związanych z szeroko pojętym obszarem bezpieczeństwa. Dokonu...
31,49 zł 34,99 zł
Do koszyka

Wegańska kuchnia polska

Wegańska Kuchnia Polska to 64 przepisy podzielone na 7 grup: ZUPY – KLUSKI, PIEROGI, NALEŚNIKI – ZAMIENNIKI MIĘSA – GULASZE, KAPUSTY – PASZTETY I PASTY – DODATKI, PRZYSTAWKI, SAŁATKI – DESERY.Spisując te ...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!