Pomidora znamy dzięki Kolumbowi. Trudno uwierzyć, że początkowo był uważany za roślinę trującą, hodowano go wyłącznie dla ozdoby. Dziś jest jednym z najchętniej spożywanych warzyw. Idealny do sałat...
Czy wiesz, że jadalne są praktycznie wszystkie części roślin? „Kuchnia roślinna” to intrygujący zbiór przepisów na dania z kwiatów, liści, łodyg, strączków, ...
Na truskawki czekamy każdej wiosny z niezmiennym utęsknieniem. Nic w tym dziwnego, gdyż te nasze, krajowe są przepyszne, bo nadal uprawia się je tradycyjnie, w gruncie. Do tego truskawki mają mn&oa...
To małe państwo na Półwyspie Iberyjskim, zepchnięte przez ogromną Hiszpanię na zachodni kraniec Europy, wciąż jest niezbyt dobrze znane polskim turystom. Nasz przewodnik po Portugalii odkryj...
Francja to nie tylko zamki nad Loarą, cuda Paryża, brzegi Bretanii, wzgórza Prowansji, ale także związane z regionami przysmaki. Oto przewodnik po „słodkiej Francji” –...
Złe miłego następstwa – kac, kociokwik, katzenjammer, glątwa – zjawisko ośmieszane w literaturze, lekceważone przez encyklopedystów nie zasłużyło sobie na poważne potraktowanie t...
W kolejnym tytule w serii dwujęzycznych albumów Autorzy prezentują 20 najpiękniejszych polskich uzdrowisk. Poza krótkim opisem kurortu Czytelnicy znajdą informacje dotyczące schorzeń ...
W kolejnym tytule w serii dwujęzycznych albumów Autorzy prezentują 20 najpiękniejszych polskich uzdrowisk. Poza krótkim opisem kurortu Czytelnicy znajdą informacje dotyczące schorzeń ...
W kolejnym tytule w serii dwujęzycznych albumów Autorzy prezentują 20 najpiękniejszych polskich uzdrowisk. Poza krótkim opisem kurortu Czytelnicy znajdą informacje dotyczące schorzeń ...
Rafael Santandreu – autorytet w dziedzinie zdrowia psychicznego – wyjaśnia, jak pracować, żeby czerpać z tego przyjemność, w jaki sposób radykalnie wyzbyć się kompleksów i...
365 przepisów na zdrowe, smaczne i łatwe do przygotowania potrawy z grilla Znane i nieznane przepisy z całego świata Tajniki szybkiego przygotowywania smakowitych dań przy minimalnych nakład...
Wracamy do korzeni i odkrywamy na nowo zapomniane przepisy. Dzięki modzie na eko coraz częściej przekonujemy się o wartości tradycyjnych smaków. Kuchnia regionalna oparta jest na prostych sk...
Lubisz gotować, ale możesz na to poświęcić niewiele czasu?Ta książka jest dla ciebie! Oto wybór najnowszych przepisów Magdy Grzegorczyk.Znajdziesz tu pomysły na proste i s...
Ziarna i orzechy stanowią tak wartościowe produkty, że zostały zaliczone przez specjalistów żywieniowych do kategorii superfood. Oprócz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszcz...
Chcesz pozbyć się nadmiaru kilogramów – skreśl białą mąkę i cukier. Wybierz posiłki warzywne pełne wartości odżywczych i witamin, skorzystaj z bogactwa nabiału, chudego mięsa i ryb ora...
Na detoks zawsze jest dobry moment, jednak w zależności od pory roku, aby oczyścić organizm z toksyn, wykorzystuje się inne produkty żywnościowe o właściwościach przeciwutleniających, wspomagającyc...
W kolorowych koktajlach i smoothies jest dużo cennych składników odżywczych – witamin, mikroelementów czy błonnika. Te niezwykle popularne napoje świetnie służą zdrowiu i urodzi...
Czy wiesz, że witamina C nie tylko wzmacnia odporność, ale także stanowi silny przeciwutleniacz zapobiegający procesom starzenia, a z kolei beta-karoten – czyli prowitamina A – wspomaga...
Jamie Oliver po raz kolejny pokazuje, że przygotowanie posiłków może być prawdziwą przyjemnością. Z tą książką poczujemy się w kuchni pewniej i wszystko wyda się łatwe. Potrawy, które...