Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki.
W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób.
Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki.
Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
Prof. dr hab. n. med. Ewa Lange - Kierownik Katedry Dietetyki Wydziału Żywienia Człowieka SGGW. Głównymi obszarami działalności dydaktycznej Pani Profesor Lange są: dietetyka, dietoterapia, dietetyka pediatryczna, poradnictwo dietetyczne, preparaty dietetyczne, fizjologia żywienia w sporcie
Pani Profesor Lange naukowo interesuje się w szczególny sposób indeksem i ładunkiem glikemicznym żywności i jego wykorzystaniem w dietoterapii, oceną stanu odżywienia i sposobu żywienia osób pozostających na dietach eliminacyjnych (z nietolerancją i alergia pokarmową, celiakią, wrodzonymi dietozależnymi chorobami metabolicznymi), oceną stanu odżywienia i sposobu żywienia osób o zwiększonej aktywności fizycznej a także uwarunkowaniami metabolicznymi i czynnikami żywieniowymi mającymi wpływ na efektywność redukcji masy ciała.
Prof. dr hab. n. med. Dariusz Włodarek - Kierownik Zakładu Dietetyki, Wydziału Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie, lekarz medycyny, dietetyk i żywieniowiec.
Autor podręczników do dietetyki oraz szeregu artykułów w tej dziedzinie.
Zajmuje się leczeniem żywieniowym oraz badaniami w zakresie znaczenia diety w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia i w różnych jednostkach chorobowych.
Prowadzi terapię dietetyczną w zaburzeniach odżywiania się – anoreksja, bulimia, napadowe objadanie się, otyłość oraz w innych chorobach niezakaźnych między innymi w cukrzycy, nadciśnieniu tętniczym, hipercholesterolemii, chorobie niedokrwiennej serca i po zawale serca, w osteoporozie, w chorobach neurodegeneracyjnych.
Udziela również porad w zakresie prawidłowego żywienia dzieci, osób zdrowych, kobiet ciężarnych i karmiących.
Skutecznie i bezpiecznie pomaga w rehabilitacji ciała, powrocie do zdrowej wagi.