0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 321 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Dietetyka kliniczna - 15 %

Dietetyka kliniczna

Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy...
160,65 zł 189,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Psychodietetyka - 15 %

Psychodietetyka

Książka (miękka)
169,15 zł 199,00 zł
Do koszyka
Psychodietetyka - 15 %

Psychodietetyka

Redaktor: Anna Brytek-Matera
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający  wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościow...
169,15 zł 199,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka sportowa - 15 %

Dietetyka sportowa

Książka (miękka ze skrzydełkami)
237,15 zł 279,00 zł
Do koszyka
Dietetyka sportowa - 15 %

Dietetyka sportowa

Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywny...
237,15 zł 279,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw - Beata Przygoda - 9 %

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw

Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodz...
99,19 zł 109,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Fizjologia żywienia - 7 %

Fizjologia żywienia

Książka (miękka)
129,27 zł 139,00 zł
Do koszyka
Fizjologia żywienia - 7 %

Fizjologia żywienia

Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego f...
129,27 zł 139,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w chorobach autoimmunologicznych - 9 %

Dieta w chorobach autoimmunologicznych

Co jeść by czuć się lepiej

Choroby autoimmunologiczne to takie, w których w wyniku różnych czynników środowiskowych, stresu czy nieprawidłowego stylu życia dochodzi do zaburzeń układu odpornościowego. Organizm zaczyna ...
80,99 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Psychologiczne aspekty nadwagi i otyłości - Anna Brytek-Matera - 16 %

Psychologiczne aspekty nadwagi i otyłości

Teoria i praktyka

Wydawca: Difin
Książka zawiera wybrane modele kliniczne oraz teorie psychologiczne dotyczące powstawania, utrzymywania i leczenia nadmiernej masy ciała. Prezentuje najnowsze wyniki badań uwzględniające aspekt emo...
40,92 zł 49,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w sporcie - Irena Celejowa - 15 %

Żywienie w sporcie

Książka (miękka)
101,15 zł 119,00 zł
Do koszyka
Żywienie w sporcie - Irena Celejowa - 15 %

Żywienie w sporcie

Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwy...
101,15 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka - 20 %

Antyodżywcze i antyzdrowotne aspek...

Książka (miękka ze skrzydełkami)
48,75 zł 61,00 zł
Do koszyka
Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka - 20 %

Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka

Redaktor: Emilia Kolarzyk
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą fun...
48,75 zł 61,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Alergie pokarmowe i zasady żywienia dzieci w przedszkolu - aspekty prawne i praktyczne - Winczewska Bożena - 26 %

Alergie pokarmowe i zasady żywienia dzieci w przedszkolu - aspekty prawne i praktyczne

Kompendium wiedzy na temat zasad żywienia dzieci z alergiami i nietolerancją pokarmową uczęszczających do przedszkola. Publikacja zawiera omówienie przepisów prawnych, zasady postępow...
31,18 zł 41,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta oczyszczająca i regeneracyjna - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 38 %

Dieta oczyszczająca i regeneracyjna - Outlet

Tę krótkotrwałą dietę możesz zastosować np. po świątecznym przejedzeniu, po urlopie, kiedy często jada się nieregularnie i byle co, kiedy czujesz się ociężały, zmęczony, ospały. Stosuj ją pr...
OUTLET
61,35 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie człowieka Słownik terminologiczny - Outlet - Jan Gawęcki - 38 %

Żywienie człowieka Słownik terminologiczny - Outlet

Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: ...
OUTLET
36,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet - 38 %

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet

3

Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego.Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa...
OUTLET
52,04 zł 84,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w chorobach nowotworowych - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 38 %

Żywienie w chorobach nowotworowych - Outlet

Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania ...
OUTLET
61,35 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietoterapia - Outlet - Dominika Głąbska - 38 %

Dietoterapia - Outlet

Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualny stan wied...
OUTLET
73,73 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta IG dzień po dniu - Outlet - Ulrika Davidsson

Dieta IG dzień po dniu - Outlet

W 30 dni do zdrowszego trybu życia

Wydawca: Rea
Smuklejsza talia w 30 dni! Nie musisz nic wymyślać, wystarczy, jeśli przez 30 dni będziesz postępować zgodnie z prostymi wskazówkami zawartymi w tej książce.
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Podstawy żywienia człowieka 2 Podręcznik Podstawy żywienia i higieny - Outlet - Dorota Czerwińska

Podstawy żywienia człowieka 2 Podr...

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Podstawy żywienia człowieka 2 Podręcznik Podstawy żywienia i higieny - Outlet - Dorota Czerwińska

Podstawy żywienia człowieka 2 Podręcznik Podstawy żywienia i higieny - Outlet

Technikum. Szkoła policealna

Wydawca: Rea
Podręcznik do nauczania przedmiotu Podstawy żywienia człowieka w zawodach: kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego i kelner. Zawiera on m. in. podstawowe wiadomości na temat składni...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Milcząca Arka - Outlet - Juliet Gellatley

Milcząca Arka - Outlet

mięso - zabójca świata

Wydawca: Hidari
Nie można już dłużej tolerować destrukcji, którą powoduje powszechny zwyczaj zjadania mięsa, który stopniowo unicestwia życie na ziemi.Wegetarianizm lub weganizm nie jest żadną ...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Supersylwetka 100 przepisów i porad eksperta - Outlet - Katarzyna Matella

Supersylwetka 100 przepisów i pora...

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Supersylwetka 100 przepisów i porad eksperta - Outlet - Katarzyna Matella

Supersylwetka 100 przepisów i porad eksperta - Outlet

Wydawca: Literat
W tej książce znajdziesz:Przepisy na zdrowe i urozmaicone śniadania, obiady, desery i sałatkiPorady jak stosować: witaminy, składniki mineralne oraz suplementy diety
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Podstawy żywienia człowieka 1 Podręcznik Podstawy żywienia i higieny - Outlet - Dorota Czerwińska

Podstawy żywienia człowieka 1 Podr...

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Podstawy żywienia człowieka 1 Podręcznik Podstawy żywienia i higieny - Outlet - Dorota Czerwińska

Podstawy żywienia człowieka 1 Podręcznik Podstawy żywienia i higieny - Outlet

Technikum. Szkoła policealna

Wydawca: Rea
Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodach kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz kelner.Podręcznik został opracowany zgodnie z podstaw...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Znaleziono: 321 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20