0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 21 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Niedożywienie związane z chorobą - Outlet

Niedożywienie związane z chorobą -...

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Niedożywienie związane z chorobą - Outlet

Niedożywienie związane z chorobą - Outlet

Występowanie, rozpoznanie

Redaktor: Bruno Szczygieł
W książce omówiono podstawowe problemy dotyczące niedożywienia związanego z chorobą. Zebrano i omówiono wszystkie dostępne metody oceny odżywienia niezależnie od sytuacji klinicznej....
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Podstawy żywienia klinicznego - Outlet

Podstawy żywienia klinicznego - Ou...

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Podstawy żywienia klinicznego - Outlet

Podstawy żywienia klinicznego - Outlet

Redaktor: Lubos Sobotka
Leczenie żywieniowe odgrywa olbrzymią rolę w opiece nad pacjentem, niedożywienie zaś to jedna z najczęstszych, podstępnie rozwijających się chorób, niweczących czasem wszystkie wysiłki terap...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Cholesterol pod kontrolą - Outlet - Sven-David Muller

Cholesterol pod kontrolą - Outlet

Dzięki książce czytelnik dowie się, jak skomponować prawidłową dietę, zmniejszającą stężenie cholesterolu (który jest jednym z czynników ryzyka zawału serca i udaru mózgu), jak...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Jem zdrowo węglowodany indeks gikemiczny i inne składniki odżywcze - Outlet - Hanna Kunachowicz

Jem zdrowo węglowodany indeks gikemiczny i inne składniki odżywcze - Outlet

W niniejszej publikacji obok zawartości węglowodanów zamieszczono wskaźniki dla indeksu glikemicznego (IG) oraz ładunku glikemicznego (ŁG) w produktach spożywczych. Uwzględnianie tych wskaźn...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Dieta łatwo strawna - Outlet - Anna Szczepańska

Dieta łatwo strawna - Outlet

Książka (kartonowa foliowana)
OUTLET
Niedostępny
Dieta łatwo strawna - Outlet - Anna Szczepańska

Dieta łatwo strawna - Outlet

Książka jest przeznaczona zarówno dla chorych, zmuszonych z powodu choroby do stosowania diety łatwo strawnej, jak i zdrowych, pragnących zapobiegać takim patologicznym stanom, jak: otyłość,...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie w chorobach nowotworowych - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia

Żywienie w chorobach nowotworowych - Outlet

Sposób odżywiania wpływa na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Dna moczanowa - Outlet - Mirosław Jarosz

Dna moczanowa - Outlet

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Dna moczanowa - Outlet - Mirosław Jarosz

Dna moczanowa - Outlet

Dna zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem żywienia, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko, oraz kawy i alkoholu. Jest...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Liczmy kalorie - Outlet - Hanna Kunachowicz

Liczmy kalorie - Outlet

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Liczmy kalorie - Outlet - Hanna Kunachowicz

Liczmy kalorie - Outlet

Książka w wygodnym, kieszonkowym wydaniu jest przeznaczona dla osób, które stosują dietę niskoenergetyczną. Autorki omawiają grupy produktów spożywczych i ich udział w codzienn...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Jak żywić niemowlęta i małe dzieci - Outlet - Piotr Albrecht

Jak żywić niemowlęta i małe dzieci - Outlet

Praktyczny poradnik dla rodziców

Poradnik jest przeznaczony dla wszystkich opiekunów, którzy od początku chcą zdrowo i racjonalnie odżywiać swoje dzieci. W książce znajdą oni odpowiedzi na nurtujące ich pytania dotyc...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia

Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego - Outlet

Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje n...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie w chorobach serca - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia

Żywienie w chorobach serca - Outlet

Cały cywilizowany świat już dawno wie, że nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy, ograniczenie błonnika i witamin prowadzą do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakr...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Jak żywić niemowlęta i małe dzieci Praktyczny poradnik dla rodziców - Outlet - Piotr Albrecht

Jak żywić niemowlęta i małe dzieci Praktyczny poradnik dla rodziców - Outlet

Poradnik jest skierowany do rodziców, którzy chcą zdrowo i racjonalnie odżywiać swoje dzieci. W książce znajdą odpowiedzi na nurtujące ich pytania dotyczące karmienia naturalnego i sz...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Diety niskoenergetyczne - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia

Diety niskoenergetyczne - Outlet

Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, nadciśnienie tętnicze, c...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Cholesterol pod kontrolą - Outlet - Sven-David Muller

Cholesterol pod kontrolą - Outlet

Podwyższone stężenie cholesterolu we krwi to jeden z czynników zwiększonego ryzyka wystąpienia groźnych chorób: zawału serca i udaru mózgu. Dieta jest zwykle stosowana jako uzu...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia

Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki - Outlet

Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosowa...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Osteoporoza - Outlet - Mirosław Jarosz

Osteoporoza - Outlet

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Osteoporoza - Outlet - Mirosław Jarosz

Osteoporoza - Outlet

Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Liczbą zachorowań na osteoporozę systematycznie wzrasta. Przyczyniają się do tego niezdrowy tryb życia, przede wszystkim n...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie chorych ze stomią - Outlet - Mirosław Jarosz

Żywienie chorych ze stomią - Outlet

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Żywienie chorych ze stomią - Outlet - Mirosław Jarosz

Żywienie chorych ze stomią - Outlet

Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wykonano operacje brzuszną z wytworzeniem stomii. Autorzy poruszają w nim najważniejsze problemy, z któ...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego - Outlet - Jan Dzieniszewski

Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego - Outlet

Seria: LEKARZ RADZI
Autorzy zawarli w książce podstawowe informacje o objawach, czynnikach sprzyjających rozwojowi zespołu jelita nadwrażliwego, budowie przewodu pokarmowego oraz zaburzeniach trawienia i wchłaniania.
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Właściwe i smaczne żywienie w dnie moczanowej - Outlet - Sven-David Muller

Właściwe i smaczne żywienie w dnie moczanowej - Outlet

Cierpią Państwo na bóle w stawach powodowane przez dnę moczanową, popularnie zwaną artretyzmem? Jeśli tak, to z pewnością wiedzą Państwo, że zasadnicze znaczenie w zapobieganiu dolegliwościo...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie w chorobach wątroby dróg żółciowych i trzustki - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia

Żywienie w chorobach wątroby dróg żółciowych i trzustki - Outlet

Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosowa...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Znaleziono: 21 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20