To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on:
• omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych
• aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami
• omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych.
Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
Mgr Helena Ciborowska – jest doświadczonym dietetykiem i biologiem, byłym dyrektorem Medycznego Studium Zawodowego nr 6 Wydziału Dietetyki w Krakowie - pierwszej szkoły w Polsce, kształcącej dietetyków. Wykładała również w Krakowskiej Akademii im. Andrzeja, Frycza Modrzewskiego. Współzałożycielka i wiceprezes przez 28 lat Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki, powołanego w 1986 r. z siedzibą w Krakowie.
Pani Helena Ciborowska jest również członkiem Komisji Programowej dla zawodu Dietetyk, współautorem programu nauczania dla zawodu Dietetyka i rzeczoznawcą w zakresie podręczników szkolnych i środków dydaktycznych dla zawodu Dietetyka.
Aktywnie uczestniczy w licznych konferencjach, sympozjach, debatach, warsztatach, zebraniach szkoleniowych organizowanych przez towarzystwa i instytucje naukowe.
Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki (członek Zarządu Oddziału w Krakowie), Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych (członek Komisji Rewizyjnej), Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
Jest autorką i współautorką wielu książek naukowych i popularnonaukowych o tematyce żywieniowej.