Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.
Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.
Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.
W dzisiejszych czasach o zwycięstwie w sporcie decydują często drobne przewagi: ułamki sekund, centymetry, pojedyncze punkty. Chcąc osiągnąć sukces zawodnik musi dbać o każdy drobiazg, a odżywianie to przecież nie tylko energia i siła, ale przede wszystkim zdrowie. Tylko osoba w pełni zdrowa może osiągnąć maksimum swoich możliwości.
Prawidłowa dieta polega na różnorodności naturalnych produktów spożywczych. Konieczne jest regularne jedzenie i nawadnianie organizmu, dbanie o właściwe proporcje węglowodanów, białka i tłuszczu. Konieczne jest też docenienie naturalnych źródeł witamin, minerałów i unikanie szkodliwych pokarmów.
Książka jest wyjątkowa, bo napisana o sprawach oczywistych i trudnych w bardzo przystępny sposób. Wyjaśnia czym dla sportowca są białka, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały, dlaczego warto jeść regularnie i co pomaga zregenerować organizm po treningu. Jest praktycznym poradnikiem pokazującym co jest zdrowe lub nie i wyjaśnia dlaczego. Uczy jeść świadomie, pokazuje, że zdrowa żywność jest pyszna a przygotowanie prostych zdrowych posiłków może być świetną zabawą.
Znajdziecie w niej wiele przystępnych cenowo, gotowych przepisów na pyszne dania i przekąski, które znakomicie odżywią organizm młodego sportowca.
Książka napisana została z myślą o młodych sportowcach, którzy na serio traktują treningi, chcą być w idealnej formie i osiągać coraz lepsze wyniki na zawodach.
Jest też skierowana do rodziców, trenerów i nauczycieli wf, by pokazać młodym sportowcom jak powinni dbać o zdrowie i kondycję, wspierać ich upór i konsekwencję na treningach pokazując, że sportowe kalorie, pomogą osiągnąć im wymarzony sukces.
Od Autorki 7 Jedzenie – dlaczego jest ważne dla sportowców? 9 Woda i napoje izotoniczne – dlaczego są takie ważne? 16 Regularne posiłki i posiłki po treningach – jaki wpływ na sprawność ma jedzenie? 27 Węglowodany 32 Cukier 42 Błonnik do zadań specjalnych 53 Białko buduje, regeneruje, odbudowuje – gdzie jest białko i dlaczego nie można jeść go za dużo? 57 Tłuszcz – dobry, niedobry, ile i którego? 66 Fast food – uwaga! 72 Minerały i witaminy 77 Rekomendowane suplementy dla sportowców 85 Bakterie dla zdrowia 86 Energia i składniki odżywcze – zapotrzebowanie 92 Doping w sporcie 96 Dieta sportowca – co warto jeść? 99 Zboża i zbożopodobne 100 Warzywa 103 Owoce 115 Orzechy, nasiona i pestki 119 Nabiał i jajka 120 Mięsa, ryby i podroby 122 Super Food 123 Kategoria: inne 126 Menu – propozycje diety 128 Dieta 3000 kcal 130 Dieta 4000 kcal 143 Przepisy 157 Śniadania 161 Dania z jajkami 168 Dania z makaronem 171 Dania z białym serem 177 Zupy i chłodniki 179 Dania z ryb i dania z mięsa 190 Dania z kasz, ryżu i komosy ryżowej 196 Dania z warzyw 201 Desery 206 Napoje 218 Dodatek 223 Alfabetyczny spis przepisów 228
- dietetyk, edukator zdrowego żywienia, blogerka, autorka Diety Zdrowych Kalorii, redaktor magazynu Kobbieciarnia. Jest pomysłodawczynią i współautorką programu edukacyjnego Akademia Prawdziwych Mistrzów, realizowanego przez Komisję do Zwalczania Dopingu w Sporcie. Współpracowała z Fundacją Centrum Edukacji Obywatelskiej w przy projekcie WF z Klasą i Szkoła z Klasą. Autorka i prowadząca program „Lekko Zdrowo Ekspresowo”, oraz „Książki potrzebne”. W swoich projektach edukacyjnych zachęca do odżywiania się przede wszystkim przez naturalne, zdrowe produkty i różnorodną dietę oraz interesowania się tym co się je, jak żywność wpływa na ciało i zdrowie, racjonalnego podejścia do odżywiania a przede wszystkim unikania skrajności. Preferuje proste i szybkie przepisy, bo wyznaje zasadę, że jedzenie to tylko i aż paliwo dla ciała, potrzebne aby żyć, mieć energię do działania i cieszenia się każdym dniem.