0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 17 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka - Helena Ciborowska - 15 %

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o
160,65 zł 189,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka kliniczna - 16 %

Dietetyka kliniczna

Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy...
158,76 zł 189,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Psychodietetyka - 15 %

Psychodietetyka

Książka (miękka)
169,15 zł 199,00 zł
Do koszyka
Psychodietetyka - 15 %

Psychodietetyka

Redaktor: Anna Brytek-Matera
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający  wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościow...
169,15 zł 199,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej - 9 %

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

Redaktor: Ewa Stachowska
Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumie...
153,79 zł 169,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w chorobach serca - Michał Czapla - 18 %

Żywienie w chorobach serca

Choroby układu krążenia (ChUK) są dla współczesnego świata ważnym wyzwaniem zdrowotnym. Są najważniejszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych.  Oddajemy do rąk czytelników jedną z pierws...
171,38 zł 209,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Najlepsza książka kucharska KETO - 32 %

Najlepsza książka kucharska KETO

zawierająca 1500 prostych przepisów na różnorodne dania kuchni ketogenicznej

Wydawca: Vital
Kompletna i rzetelnie opracowana książka kucharska z 1500 przepisami diety ketogenicznej! Idealna dla każdego. Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z keto, czy od dawna utrzymu...
175,23 zł 259,20 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Domowe wędliny tradycyjne i myśliwskie oraz wędzenie ryb - Robert Winckiewicz

Domowe wędliny tradycyjne i myśliw...

Książka (twarda)
PRZEDSPRZEDAŻ
152,91 zł 169,90 zł
Do koszyka
Domowe wędliny tradycyjne i myśliwskie oraz wędzenie ryb - Robert Winckiewicz

Domowe wędliny tradycyjne i myśliwskie oraz wędzenie ryb

Wydawca: Bellona
„Domowe wędliny tradycyjne i myśliwskie oraz wędzenie ryb” to kompleksowy poradnik, który oferuje wiedzę zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych – każdego, ...
PRZEDSPRZEDAŻ
152,91 zł 169,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Hepatologia Tom 1 - 40 %

Hepatologia Tom 1

eBook (epub, mobi)
197,40 zł 329,00 zł
Do koszyka
Hepatologia Tom 1 - 40 %

Hepatologia Tom 1

Redaktor: Anatol Panasiuk
Wydawca: PZWL
Hepatologia to dwutomowe, unikatowe na rynku wydawniczym dzieło o charakterze interdyscyplinarnym, przeznaczone dla szerokiego kręgu lekarzy stykających się z chorobami wątroby i dróg żółcio...
197,40 zł 329,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Hepatologia Tom 2 - 40 %

Hepatologia Tom 2

eBook (epub, mobi)
162,00 zł 270,00 zł
Do koszyka
Hepatologia Tom 2 - 40 %

Hepatologia Tom 2

Redaktor: Anatol Panasiuk
Wydawca: PZWL
Hepatologia to dwutomowe, unikatowe na rynku wydawniczym dzieło o charakterze interdyscyplinarnym, przeznaczone dla szerokiego kręgu lekarzy stykających się z chorobami wątroby i dróg żółcio...
162,00 zł 270,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Essentials Of Classic Italian Cooking - Marcella Hazan - 12 %

Essentials Of Classic Italian Cooking

Wydawca: BoxTree
Loved by cooks from Nigella Lawson to Heston Blumenthal, this is THE classic of Italian cooking.'If this were the only cookbook you owned, neither you nor those you cooked for would eve...
151,99 zł 173,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka sportowa - Barbara Frączek - 40 %

Dietetyka sportowa

Wydawca: PZWL
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określ...
164,40 zł 274,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Edukacja żywieniowa - Isobel R. Contento - 15 %

Edukacja żywieniowa

Książka (miękka)
169,15 zł 199,00 zł
Do koszyka
Edukacja żywieniowa - Isobel R. Contento - 15 %

Edukacja żywieniowa

Oddajemy do rąk Czytelników pierwszy w Polsce podręcznik edukacji żywieniowej. Książka Isobel Contento to kompendium wiedzy o tym, jak projektować, realizować i oceniać skuteczność programów ...
169,15 zł 199,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu - Henryk Gertig - 15 %

Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu

Zarys nauki o żywności i żywieniu.

Jest to nowoczesny podręcznik akademicki. w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze. witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produkt...
152,15 zł 179,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
The New Vegetarian - Alice Hart

The New Vegetarian

Książka (twarda)
Niedostępny
The New Vegetarian - Alice Hart

The New Vegetarian

Autor: Alice Hart
Wydawca: Square Peg
Discover this modern vegetarian bible for delicious, nutritious food. Perfect for lifelong vegetarians, and those just getting started.Alice Hart is a food expert and an incredibl...
Niedostępny
Zobacz więcej
Indian Cookery Course - Monisha Bharadwaj

Indian Cookery Course

Książka (twarda)
Niedostępny
Indian Cookery Course - Monisha Bharadwaj

Indian Cookery Course

Wydawca: Kyle Books
This comprehensive guide to Indian cooking explores the myriad regional varieties of authentic, healthy and lesser known Indian recipes. With chapters broken down into: Rice, Breads, Meat, Fish &am...
Niedostępny
Zobacz więcej
Tabele składu i wartości odżywczej żywności - Outlet - Krystyna Iwanow

Tabele składu i wartości odżywczej żywności - Outlet

Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywi...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Dietetyka sportowa - Outlet

Dietetyka sportowa - Outlet

Książka (miękka ze skrzydełkami)
OUTLET
Niedostępny
Dietetyka sportowa - Outlet

Dietetyka sportowa - Outlet

Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób akt...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Znaleziono: 17 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20