Tę krótkotrwałą dietę możesz zastosować np. po świątecznym przejedzeniu, po urlopie, kiedy często jada się nieregularnie i byle co, kiedy czujesz się ociężały, zmęczony, ospały. Stosuj ją pr...
Autorka publikacji jest położną – na stałe mieszka i pracuje w Austrii. Książka została napisana z myślą o położnych znających język niemiecki na poziomie podstawowym, które planują p...
Autorzy przedstawiają zagadnienia zapotrzebowania człowieka na energię i poszczególne składniki pokarmowe. Omawiają rolę racjonalnego żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze ...
Niniejsza książka pod patronatem Sekcji Kardiologii Sportowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, stanowi kompendium wiedzy na temat diagnostyki kardiologicznej u osób prowadzących aktyw...
Publikacja adresowana jest do studentów medycyny oraz lekarzy różnych specjalności – położnika wykrywającego wadę w przesiewowym badaniu USG, lekarza diagnosty w ośrodku referen...
W książce omówiono takie zagadnienia, jak:- prawna ochrona macierzyństwa w Polsce- ciąża prawidłowa- opieka przedporodowa- styl życia kobiety ciężarnej- dieta w...
Kolejna publikacja z serii Zioła w Medycynie została przygotowana przez prof. dr hab. Ilonę Kaczmarczyk-Sedlak, kierownika Katedry Farmakognozji i Fitochemii Wy...
Rodzice dziecka z ADHD/ADD próbują na różne sposoby je "uporządkować". Walka toczy się nieustannie: o rozrzucone skarpetki, zachowanie przy stole, nieodrobione lekcje, zgubi...
To pionierska na polskim rynku publikacja obalająca mity na temat ziołolecznictwa, która jest doskonałym przewodnikiem po terapiach uzupełniających oraz merytoryczną podstawą do leczenia objawów ch...
Cykl książek Zioła w medycynie to doskonały przewodnik po terapiach uzupełniających. Jest to również merytoryczna podstawa do leczenia objawów chorobowych, fitoterapii schorzeń o łagodnym przeb...
Kolejna publikacja z serii Diagnostyka prenatalna USG/ECHO niezbędna w codziennej praktyce. Dotyczy zmian w układzie krążenia płodu, które nie wymagają interwencji chirurgicznej. Bogaty, uni...
To już trzecia publikacja z poczytnej serii „Zioła w Medycynie”. Autorzy cyklu – dr hab. n. farm. Ilona Kaczmarczyk-Sedlak, prof. nadzw. SUM, kierownik Katedry Farmakognozji i Fitochemii Wydz...
Cukrzyca typu 1. Rodzinny poradnik cukrzycowy, w otwarty sposób mówi o chorobie i o tym, co się z nią wiąże. Pokazuje możliwie wszystkie, realne sytuacje dnia codziennego, tak by móc sobie z ...
Kontynuacja bestsellera Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść, by czuć się lepiej?
Jeśli sięgasz po Dietę w chorobach autoimmunologicznych. Przepi...
Proces starzenia się to nie tylko szereg zmian fizjologicznych polegających na „zużywaniu” się organizmu, lecz także czas, w którym pojawia się coraz więcej schorzeń dotyczących zarówno sfery fi...
To druga publikacja z cyklu książek „Zioła w medycynie”, która jest doskonałym przewodnikiem po terapiach uzupełniających oraz merytoryczną podstawą do leczenia objawów chorobowych, fitoterap...
Zakres problemów wskazanych w opracowaniu jest bardzo szeroki.Książka, pomimo specjalistycznej problematyki, została napisana bardzo przystępnym i zrozumiałym językiem. Publikacj...
To pionierska na polskim rynku publikacja obalająca mity na temat ziołolecznictwa, która jest doskonałym przewodnikiem po terapiach uzupełniających oraz merytoryczną podstawą do leczenia objawów...
Cierpisz na tzw. chorobę reumatyczną ? Masz problem z ogólną sprawnością Twojego organizmu ? Chcesz zahamować postęp choroby, która ogranicza Twoją aktywność ruchową i życie codzienne...
Autorka przedstawia rolę terapii muzycznej w rehabilitacji ogólnej, jako uzupełnienie kompleksowego usprawniania dzieci i młodzieży niepełnosprawnej, np. z wadami wzroku i niesprawnym narządem ruch...
W tej książce znajdą Państwo propozycje diet zalecanych m.in. w niewydolności i zapaleniu nerek, w kamicy nerkowej oraz u osób po przeszczepie. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów...
Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skutec...
Osteoporoza dotyka osoby w wieku średnim i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli prz...
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechst...
Książka jest przeznaczona zarówno dla chorych, zmuszonych z powodu choroby do stosowania diety łatwo strawnej, jak i zdrowych, pragnących zapobiegać takim patologicznym stanom, jak: otyłość, niewyd...
Ciąża mnoga to szczególny przypadek w ginekologii. Taka ciąża to podwójne (a nawet potrójne…) obciążenie dla organizmu kobiety, musi on bowiem dostarczyć substancji odżywczych dwojgu intensywnie ro...
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania ...
Książka stanowi pomoc dydaktyczną ułatwiającą przyswojenie wiadomości z zakresu motoryczności człowieka, jej struktury oraz procesu motorycznego uczenia się. Część pierwszą opracowania stanowią...
W publikacji czytelnik znajdzie najnowsze rozwiązania stosowane we współczesnej rozgrzewce i jej wpływ na wysiłek meczowy i treningowy. Uzyska także odpowiedzi na wiele kluczowych pytań, między inn...
Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualny stan wied...
Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadc...
Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest - w odpowiednich ilościach - niezbędna do życia. Jednak u osób, u których stwierdzono jej nietolerancję histamina zawarta w ...
Autorzy, uznane autorytety w dziedzinie kulturystyki, omawiają w tej publikacji zagadnienia, których znajomość pozwala trenować mięśnie brzucha, zwiększyć ich masę oraz wyznaczyć optymalny p...
Poradnik przygotowany przez doświadczoną technolog żywienia i dietetyczkę. Książka zawiera informacje o 100 popularnych roślinach powszechnie stosowanych w kuchni. Autorka opisuje owoce krajow...
Hormony zapewniają równowagę wewnętrzną organizmu. Sterują jego wzrostem i rozwojem, przemianą cukrów, tłuszczów i białek, mają wpływ na psychikę i stany emocjonalne. Nawet znikome wahania w ich wy...
Główną przyczyną niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza są niedobory tego pierwiastka w diecie, związane z niewiedzą i wynikającymi z niej błędami żywieniowymi. Modyfikacja codziennego jadł...
Poradnik autorstwa dr Doroty Ćwiek, położnej z wieloletnim doświadczeniem, jest niezwykłą skarbnicą wiedzy na temat porodu i pierwszych dni po porodzie. W książce omówione są tematy zazwyczaj porus...
Poradnik jest przeznaczony dla wszystkich opiekunów, którzy od początku chcą zdrowo i racjonalnie odżywiać swoje dzieci. W książce znajdą oni odpowiedzi na nurtujące ich pytania dotyczące karmienia...
Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu, ka...