Właściwe i smaczne żywienie w reumatyzmie
Cierpią Państwo na dolegliwości reumatyczne? Można je znacznie złagodzić, stosując odpowiednią dietę. Książka zawiera informacje na temat najnowszych osiągnięć w zakresie badań reumatologicznych, a także bogato ilustrowaną kartę dań, opracowaną specjalnie dla osób chorych na reumatyzm, ale przydatną dla całej rodziny.
Przedmowa 6
Od autorów 7
Wprowadzenie 8
Różne odmiany reumatyzmu 8
Leczenie 9
Podstawy terapii żywieniowej 9
Nadwaga – wróg chorych na reumatyzm 10
Zapotrzebowanie energetyczne 12
Właściwe odchudzanie w chorobach reumatycznych 12
Właściwe spożywanie płynów w chorobach reumatycznych 14
Mediatory zapalenia 15
Kwas arachidonowy 15
Obniżanie stężenia kwasu arachidonowego 16
Źródła kwasu arachidonowego 16
Właściwe odżywianie w chorobach reumatycznych 18
Mięso, wędlina i sery nie są zabronione 18
Dieta mleczno-roślinna 18
Wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych 19
Kwasy α-linolenowy i dihomo-γ-linolenowy 19
Ryby 20
Kwasy tłuszczowe omega-3 20
Rybie kwasy tłuszczowe i kapsułki z olejem rybim 20
Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają chorym na reumatyzm 22
Tak zwane diety reumatyczne 23
Uczulenia na niektóre pokarmy 23
Post i „dieta zero” 23
Działanie postu 24
Ochrona przed utlenianiem i procesami zapalnymi 24
Witamina E 25
Witaminy C i A 26
Pierwiastki śladowe 27
Żelazo 28
Stres utleniający 28
Podsumowanie 29
Wskazówki dotyczące sposobu odżywiania się 30
Wskazówki dotyczące terapii uzupełniającej niedobór witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych omega-3 30
20 rad dla osób chorych na reumatyzm 31
Dzienny jadłospis chorych na reumatyzm 35
Wskazówki 37
Urozmaicone śniadania 39
Muesli ze świeżymi ziarnami 40
Muesli zimowe z gruszką 40
Śniadanie wystawne 41
Śniadanie z owoców 41
Twaróg ziołowo-paprykowy 42
Mus oliwka–peperoni 42
Śniadanie harceńskie 44
Pasta ziemniaczana do chleba 44
Pożywne obiady 47
Sałata lodowa z sosem mandarynkowym 48
Surówka owocowa 49
Sałatka z ogórka z koprem 49
Sałatka z zielonej fasolki 50
Sałatka z kapusty chińskiej z jabłkiem 50
Zupa kremowa z cebuli i czosnku 52
Zupa kremowa z kukurydzy 52
Danie jednogarnkowe z owoców roślin strączkowych 54
Filet z wątłusza w warzywach 56
Rolada rybna „Sylt” 57
Ryż w ziołach à la Mediterranee 58
Puree ziemniaczane z brokułami 58
Spaghetti z bazylią 60
Ryż z papryką 60
Patelnia „Azja” 62
Zapiekanka włoska z warzyw 64
Patelnia paprykowo-pszeniczna 64
Kulki ryżowe z bazylią w warzywach 66
Pomidory nadziewane 67
Lekkie kolacje 69
Mieszana sałatka z cykorii 70
Kolorowa sałatka ziemniaczana à la Mama 70
Sałata rucol z gorącym sosem 71
Sałatka z kapusty kwaszonej z ananasem 71
Zupa ziemniaczano-warzywna 72
Zupa serowa z brokułami 72
Klopsiki rybne 74
Ryba z warzywami w galarecie 74
Sandwicz z tuńczykiem „Vitale” 76
Krem z fasolki kidney 78
Pasta z papryką i zielonymi ziarnami pszenicy 78
Pasta z marchewką i chrzanem 79
Potrawa serowa po grecku 79
Gęsty sos jabłkowy z curry 80
Sos ziołowy heski 80
Słodkie przekąski i desery 83
Ryż na gęsto z pomarańcza 84
Krem truskawkowy 84
Twaróg ziarnisty z gorącymi malinami 86
Jogurt z gruszkami i migdałami 86
Suflet z ryżu z wiśniami 88
Tort serowy z morelami 90
Skorowidz przepisów 92