0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Właściwe i smaczne żywienie w reumatyzmie

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: 2002

  • Autor: Christiane Pfeuffer, Sven-David Müller

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Produkt niedostępny
Dodaj do schowka

Właściwe i smaczne żywienie w reumatyzmie

Cierpią Państwo na dolegliwości reumatyczne? Można je znacznie złagodzić, stosując odpowiednią dietę. Książka zawiera informacje na temat najnowszych osiągnięć w zakresie badań reumatologicznych, a także bogato ilustrowaną kartę dań, opracowaną specjalnie dla osób chorych na reumatyzm, ale przydatną dla całej rodziny.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Poradniki medyczne
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-200-5809-3
  • ISBN druku: 83-200-2682-2
  • Liczba stron: 96
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Przedmowa                   6
Od autorów                   7
Wprowadzenie               8

Różne odmiany reumatyzmu     8
Leczenie                       9
Podstawy terapii żywieniowej     9
Nadwaga – wróg chorych na reumatyzm                   10
Zapotrzebowanie energetyczne   12
Właściwe odchudzanie w chorobach reumatycznych     12
Właściwe spożywanie płynów w chorobach reumatycznych     14
Mediatory zapalenia             15
Kwas arachidonowy             15
Obniżanie stężenia kwasu arachidonowego                 16
Źródła kwasu arachidonowego   16

Właściwe odżywianie w chorobach reumatycznych               18

Mięso, wędlina i sery nie są zabronione                     18
Dieta mleczno-roślinna           18
Wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych           19
Kwasy α-linolenowy i dihomo-γ-linolenowy           19
Ryby                           20
Kwasy tłuszczowe omega-3       20
Rybie kwasy tłuszczowe i kapsułki z olejem rybim                   20
Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają chorym na reumatyzm             22
Tak zwane diety reumatyczne     23
Uczulenia na niektóre pokarmy   23
Post i „dieta zero”               23
Działanie postu                 24
Ochrona przed utlenianiem i procesami zapalnymi           24
Witamina E                     25
Witaminy C i A                   26
Pierwiastki śladowe             27
Żelazo                         28
Stres utleniający                 28
Podsumowanie                   29
Wskazówki dotyczące sposobu odżywiania się                   30
Wskazówki dotyczące terapii uzupełniającej niedobór witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych omega-3           30

20 rad dla osób chorych na reumatyzm               31
Dzienny jadłospis chorych na reumatyzm     35

Wskazówki                     37

Urozmaicone śniadania     39

Muesli ze świeżymi ziarnami     40
Muesli zimowe z gruszką         40
Śniadanie wystawne             41
Śniadanie z owoców             41
Twaróg ziołowo-paprykowy       42
Mus oliwka–peperoni             42
Śniadanie harceńskie             44
Pasta ziemniaczana do chleba     44

Pożywne obiady             47

Sałata lodowa z sosem mandarynkowym               48
Surówka owocowa               49
Sałatka z ogórka z koprem         49
Sałatka z zielonej fasolki           50
Sałatka z kapusty chińskiej z jabłkiem                       50
Zupa kremowa z cebuli i czosnku   52
Zupa kremowa z kukurydzy       52
Danie jednogarnkowe z owoców roślin strączkowych               54
Filet z wątłusza w warzywach     56
Rolada rybna „Sylt”               57
Ryż w ziołach à la Mediterranee   58
Puree ziemniaczane z brokułami   58
Spaghetti z bazylią               60
Ryż z papryką                   60
Patelnia „Azja”                   62
Zapiekanka włoska z warzyw     64
Patelnia paprykowo-pszeniczna   64
Kulki ryżowe z bazylią w warzywach                   66
Pomidory nadziewane           67

Lekkie kolacje             69

Mieszana sałatka z cykorii         70
Kolorowa sałatka ziemniaczana à la Mama                       70
Sałata rucol z gorącym sosem     71
Sałatka z kapusty kwaszonej z ananasem                     71
Zupa ziemniaczano-warzywna   72
Zupa serowa z brokułami         72
Klopsiki rybne                   74
Ryba z warzywami w galarecie     74
Sandwicz z tuńczykiem „Vitale”   76
Krem z fasolki kidney             78
Pasta z papryką i zielonymi ziarnami pszenicy               78
Pasta z marchewką i chrzanem     79
Potrawa serowa po grecku         79
Gęsty sos jabłkowy z curry       80
Sos ziołowy heski               80

Słodkie przekąski i desery                   83

Ryż na gęsto z pomarańcza       84
Krem truskawkowy               84
Twaróg ziarnisty z gorącymi malinami                       86
Jogurt z gruszkami i migdałami   86
Suflet z ryżu z wiśniami           88
Tort serowy z morelami           90

Skorowidz przepisów 	 92

Inni Klienci oglądali również

50,40 zł 56,00 zł
Do koszyka

Żywienie w sporcie

Najpopularniejszy poradnik na temat żywienia w sporcie Nowe wydanie Żywienia w sporcie, uwzględniające najnowsze raporty medyczne, to publikacja, która jest równocześnie wyczerpującym podręcznikiem praktycznym i k...
44,46 zł 49,40 zł
Do koszyka

Kuchnia Raw Food. Smaczne dania bez gotowania

Dzięki zastosowaniu przepisów z tej publikacji zapewnisz sobie energię, lepsze trawienie i zdrowie, a Twój jadłospis będzie zastępował leki. Nauczysz się przyswajać probiotyki ze sfermentowanych pokarmów i zrozumiesz znaczenie tłus...
58,80 zł 84,00 zł
Do koszyka

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 3. Paszoznawstwo

Troska o zdrowie człowieka, konsumenta produktów pochodzenia zwierzęcego i o dobrostan zwierząt wymagają ciągłego monitorowania wartości pokarmowej i jakości pasz oraz dodatków paszowych, a także doskonalenia systemu zapewniania ich bezpi...
165,60 zł 184,00 zł
Do koszyka

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach...
57,60 zł 64,00 zł
Do koszyka

Żywienie dzieci

"W poradniku omówiono ogólne zasady zdrowego odżywiania i wartości odżywcze poszczególnych składników pokarmowych, a także kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u najmłodszych i żywienie dzieci w ró...
11,34 zł 12,60 zł
Do koszyka

Gospodarstwo domowe i racjonalne żywienie

Interesujący poradnik, który mimo tego, że wydany został w 1937 roku nic nie stracił ze swojej aktualności. W książce opisano ogólne zasady, jakie powinny być przestrzegane przy przygotowywaniu posiłków. Omówiono rodzaje żyw...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!