Właściwe i smaczne żywienie po zawale
Z książki dowiesz się, jak dochodzi do rozwoju chorób układu krążenia i w jaki sposób im zapobiegać. Przede wszystkim należy zadbać o właściwy tryb życia - odżywiać się racjonalnie i zażywać ruchu. Przekonasz się, że przygotowanie zdrowych, pełnowartościowych posiłków może być łatwe i przyjemne. Podane wskazówki kulinarne i przepisy umożliwią osobom chorym i ich rodzinom skorygowanie złych nawyków żywieniowych. Autorzy podają zbiór przepisów (śniadania, obiady, kolacje), z podaną wartością odżywczą każdego dania, przepisy na lekkie i pożywne wypieki z owoców i twarogu oraz najnowsze dane na temat substancji roślinnych, które skutecznie obniżają stężenie cholesterolu we krwi.
Przedmowa 4
Drodzy Czytelnicy! 5
Najważniejsze informacje o sercu 7
Jak pracuje serce 8
Serce – siłą napędową życia 8
Naczynia krwionośne 9
Czynniki ryzyka w chorobach serca i naczyń krwionośnych 10
Zawał serca – najczęstsze przyczyny 12
Czynnik ryzyka: nadciśnienie tętnicze 12
Czynnik ryzyka: miażdżyca naczyń tętniczych 15
Zawał serca – lepiej zapobiegać niż leczyć 17
Dobroczynne działanie ruchu 20
Ruszamy się zbyt mało 20
Rola właściwego odżywiania 21
Prawidłowa masa ciała 21
Węglowodany w żywieniu zdrowym dla serca 23
Tłuszcze w żywieniu zdrowym dla serca 23
Białko – ważny składnik odżywczy 27
Witaminy i składniki mineralne 28
Płyny 28
Alkohol i nikotyna – substancje szkodliwe 29
Cholesterol – mity i prawda 30
Fitosterole – roślinne substancje bioaktywne 33
Homocysteina – wróg naczyń krwionośnych 35
Ożywcze śniadania 37
Słoneczny napój 38
Koktajl na przebudzenie 38
Koktajl z owoców południowych 39
Domowe muesli z ziarnem pszenicy 40
Bananowe muesli z bitą pianą 40
Muesli ziołowe 41
Rożki śniadaniowe 42
Surówka jabłkowo-marchewkowa 43
Śniadaniowa przekąska: kanapka „pro-aktiv” 44
Pasta warzywna 44
Pasta śledziowa 45
Pożywne obiady 47
Zupa z kluseczkami z żytniej mąki 48
Kolorowy suflet z grysikiem kukurydzianym 49
Zupa marchewkowa z rzeżuchą 50
Gazpacho (zupa warzywna na zimno) z pikantnymi grzankami 50
Kluski wstążki ze szpinakiem 52
Pasta e fagioli 53
Danie jednogarnkowe z kapusty włoskiej i fasoli 54
Cebulki nadziewane 56
Tort z pora 57
Lasagne z farszem serowo-zbożowym 58
Paella warzywna 59
Wieprzowina na sposób orientalny 60
Papryka nadziewana 61
Białe i zielone szparagi z wiosennym winegretem 62
Ryba z patelni po szegedyńsku 64
Roladki z boćwiny z pikantnym nadzieniem marchwiowo-żytnim 65
Lekkie kolacje 67
Sałatka serowa „Peppo” 68
Sałatka z fenkułu (kopru włoskiego) i pomarańczy 68
Pieczarki z figami na roszpunce warzywnej 69
Melon z fasolka adzuki 70
Sałatka z brokułów 70
Sałatka z bakłażanów 72
Sałatka z kapusty kiszonej i świeżej z gruszkami 73
Pasta z ciecierzycy 74
Serek harceński w tradycyjnej marynacie 75
Krem awokadowy 76
Pate z czerwonej soczewicy 76
Pasta do smarowania z kiełkami 77
Kanapka z szynka 78
Wędzona makrela na czarnym chlebie 78
Zapiekanka z fenkułu (kopru włoskiego) z ziołami 80
Kapusta faszerowana jarska 81
Słodkie smakołyki do przegryzania 83
Szarlotka z polewą 84
Placek z owocami 85
Babeczki (muffiny)z marchewki 86
Biszkopt z masą z jogurtu i muesli 87
Suflet jabłkowo-twarogowy 88
Tropikalna mieszanka owocowa 89
Skorowidz potraw 90