0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Właściwe i smaczne żywienie korzystne dla wątroby i dróg żółciowych

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2003

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Sven-David Müller

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Produkt niedostępny
Dodaj do schowka

Właściwe i smaczne żywienie korzystne dla wątroby i dróg żółciowych

Czy odczuwają Państwo dolegliwości wątroby albo pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych? Schorzenia takie wymagają zróżnicowanej diety. Zawarte w książce przepisy kulinarne, opracowane z myślą o potrzebach osób cierpiących na takie choroby, pogrupowano. uwzględniając najczęściej występujące - kamicę żółciową, stłuszczenie wątroby i marskość wątroby. Autorzy proponują urozmaicone posiłki przy kamicy żółciowej, zrównoważone żywienie przy stłuszczeniu wątroby, przepisy z małą zawartością białka przy marskości wątroby, a w każdym przepisie podają zawartość miedzi i żelaza.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Poradniki medyczne
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-200-5806-2
  • ISBN druku: 83-200-2845-0
  • Liczba stron: 96
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Przedmowa 			4

Podstawy 				7

Czynności wątroby i woreczka żółciowego 			8

Zraziki wątroby wykonują całą pracę 			8
Pęcherzyk żółciowy jako dodatek 			10

Kamica żółciowa 			12

Co to są kamienie żółciowe? 			12
Objawy kamicy			 13
Leczenie kamicy żółciowej 			14
Żywienie przy kamicy żółciowej 			16

Stłuszczenie wątroby – gdy wątroba „tyje” 			18

Leczenie stłuszczenia wątroby 			19
Choroba Wilsona 			22
Hemochromatoza – zaburzenie spichrzania żelaza 			23
Zapalenie wątroby 			24

Marskość wątroby – gdy wątroba się kurczy 			26

Zniszczenie struktury wątroby 			26
Leczenie marskości wątroby 			27
Co to jest żółciowa marskość wątroby? 			32

Prawidłowe odżywianie 			33

Prawidłowa mieszanka 			33
Co zawiera nasze pożywienie 			34
Dużo płynów, lecz żadnego alkoholu 			36

Różnorodne posiłki mieszane przy kamicy żółciowej 			39

Kanapka z twarogiem na słodko 			40
Bułeczki twarogowe 			41
Płatki pomarańczowe 			42
Zupa z prażonej kaszy manny 			42
Oszukana zupa z płatków owsianych 			43
Zupa-krem z kalarepy 			44
Talarki ziołowe 			44
Surówka z jabłka i marchewki z sosem ziołowym 			46
Chleb ziemniaczany 			47
Pulpety w sosie śmietanowym 			48
Kluski kładzione z warzywami 			50
Wstążki z halibutem 			51
Szybki placek kukurydziany 			52
Placek brzoskwiniowy 53
Krem twarogowy truskawkowo-malinowy 			54
Biszkopt z jabłkami 			54

Zrównoważone żywienie przy stłuszczeniu wątroby 			57

Płatki z owocami 			58
Ożywcze śniadanie pikantne 			58
Owocowa kanapka z pieczywa chrupkiego 			59
Chleb z siemieniem lnianym i twarogiem 			60
Naleśniki z cukinią 			61
Zaprawiana zupa jarzynowa 			62
Zupa cebulowa z grzankami z serem 			62
Mięso duszone z ziemniakami w kminku 			64
Bajgle 			65
Pikantna sałatka ziemniaczana 			66
Sałatka z cukinii, rzodkiewek i mięty 			66
Potrawa warzywna 			67
Zapiekany filet rybny z dzikim ryżem 				68
Sos ziołowy 			70
Warkocz drożdżowy 			71
Truskawkowy krem twarogowy 			72
Knedle z owocami 			72

Żywienie z obniżoną zawartością białka przy zaawansowanej marskości wątroby 			75

Kleik z kaszy jaglanej na słodko 			76
Płatki owocowe z czapeczką 			76
Krem z pora i ziemniaków 			77
Tost z pieczarkami i zieloną sałatą 			78
Zapiekanka z makaronu 			80
Zapiekanka z kalarepy i mięsa mielonego 			80
Jarzynka ogórkowo-koperkowa z kawałkami kiełbasy 			81
Omlet cebulowy 			82
Mięso z kapusta 			82
Pikantna zapiekanka z ryżu 			84
Ziemniaki księżnej ze szparagami 			85
Polenta z sosem szynkowym 			86
Kruszonka z jabłkami 			87
Szarlotka 			88
Muffin z morelami 			88
Spód do tortu 			89

Skorowidz			90

Inni Klienci oglądali również

147,60 zł 164,00 zł
Do koszyka

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumieć jak znaczny może być wpływ mikroorganizmów jelitowych...
23,40 zł 26,00 zł
Do koszyka

Żywienie roślin ogrodniczych

Opanowanie przedmiotu „Żywienie roślin ogrodniczych” jest możliwe po przyswojeniu materiału zawartego w podręczniku, uzupełnionego wykładami oraz poszerzonego i ugruntowanego podczas ćwiczeń. Celem autorów podręcznika było przekazanie studen...
58,80 zł 84,00 zł
Do koszyka

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt

Druga część podręcznika akademickiego dotyczącego żywienia zwierząt i paszoznawstwa.W tomie tym autorzy omówili podstawy szczegółowego żywienia zwierząt - bydła, owiec, kóz, świń, koni, kur, indyków, gęsi, kaczek, stru...
83,30 zł 119,00 zł
Do koszyka

Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. t. 1

Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz Żywienie a zdrowie ...
11,34 zł 12,60 zł
Do koszyka

Gospodarstwo domowe i racjonalne żywienie

Interesujący poradnik, który mimo tego, że wydany został w 1937 roku nic nie stracił ze swojej aktualności. W książce opisano ogólne zasady, jakie powinny być przestrzegane przy przygotowywaniu posiłków. Omówiono rodzaje żyw...
13,41 zł 14,90 zł
Do koszyka

Zatrudnianie pracowników sezonowych – jaka forma współpracy jest najkorzystniejsza

"Publikacja zawiera przedstawienie różnych form zatrudnienia właściwych dla wykonywania prac sezonowych. Wskazuje korzyści i wady poszczególnych rodzajów zatrudnienia oraz pozwala wybrać optymalny sposób zatrudnienia pr...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!