Wege
„Wege – dieta roślinna w praktyce” jest to przewodnik po diecie roślinnej, który powinien przeczytać każdy wegetarianin, weganin oraz dietetyk. Nie wystarczy powiedzieć sobie „od dziś przestaję jeść mięso”. Posiłki bezmięsne są obecnie bardzo popularne powinny być również dobrze zbilansowane. Jeżeli w diecie zabraknie ważnych składników (m.in. wapnia, żelaza, cynku, witaminy B12 itd.), taki sposób żywienia będzie prowadził do niedoborów i złego stanu zdrowia. Dzięki temu poradnikowi dowiesz się, w jaki sposób mądrze zbilansować dietę roślinną, uniknąć błędów żywieniowych i niedoborów. Ponad 320 stron praktycznej wiedzy o składnikach odżywczych, na które w diecie wegańskiej warto zwrócić uwagę. Ponadto, w książce znajdziesz przykłady zestawień produktów, jadłospisów oraz informacje o składnikach, które należy suplementować.
Tę książkę powinni przeczytać nie tylko wegetarianie i weganie, ale również dietetycy i lekarze, gdyż w programie studiów w tym temacie informacji jest bardzo niewiele lub nie ma w ogóle.
„Wege – dieta roślinna w praktyce” jest to przewodnik dopasowany do wegan i wegetarian żyjących w Polsce. Produkty opisane w książce są łatwo dostępne, dzięki czemu nie trzeba wyszukiwać ich w internecie czy zamawiać z zagranicy. Wystarczy udać się do warzywniaka lub supermarketu. Książka napisana jest prostym językiem, dzięki czemu treści w niej zawarte będą zrozumiałe zarówno dla specjalistów żywienia, jak i dla osób, które nie pracują w tej branży. Jednocześnie wszystkie informacje zawarte w poradniku są poparte badaniami naukowymi oraz własnym doświadczeniem autorki.
Co znajdziesz w książce:
- Informacje poparte badaniami naukowymi
- Przegląd wiadomości na temat diet roślinnych, korzystne właściwości zdrowotne oraz informacje o potencjalnych niedoborach i ich skutkach
- Jakie znaczenie dla organizmu mają poszczególne składniki odżywcze i gdzie ich szukać w produktach roślinnych
- Jak powinny wyglądać prawidłowo zbilansowane posiłki oparte na żywności pochodzenia roślinnego
- W jaki sposób bilansować dietę dla osób dorosłych, ale również kobiet ciężarnych, dzieci, osób starszych oraz aktywnych fizycznie
- Praktyczne porady na temat robienia zakupów, komponowania posiłków, odchudzania czy przytycia na diecie roślinnej
Dla kogo jest ta książka:
- Dla wegan i wegetarian
- Dla osób zainteresowanych wpływem diet roślinnych na zdrowie
- Dla rodziców dzieci na diecie roślinnej
Patroni:
W ostatnich latach dieta roślinna stała się popularną alternatywą dla standardowych sposobów żywienia. Wiele badań naukowych dowodzi korzyści zdrowotnych ze stosowania w/w diety m.in. zmniejszeniu ryzyka zapadalności na choroby cywilizacyjne. Publikacja przedstawia bardzo wartościowe z punku widzenia nauczyciela informacje m.in. o makroskładnikach, związkach antyodżywczych, bilansowaniu diety roślinnej oraz najczęstszych problemach związanych z jej wdrożeniem. Informacje te są niezwykle przydatne w toku kształcenia dietetyka.Publikacja ta adresowana do adeptów dietetyki jest wartościowa, ponieważ uczy elementarnych z medycznego punktu widzenia zasad stosowania i wdrażania diety roślinnej. Z dydaktycznego punktu widzenia za wyjątkowo przydatne uważam przedstawione w publikacji rozdziały: „Mikroskładniki a dieta wegańska” oraz „Bilansowanie diety roślinnej”. Cenny w pracy jest także rozdział dotyczący stosowania diety roślinnej w praktyce, w którym przedstawiono przykładowe jadłospisy. Reasumując rekomenduję publikację pt. „Wege dieta roślinna w praktyce” jako wartościową w procesie dydaktycznym na kierunkach dietetyka oraz innych związanych z żywieniem człowieka.
dr n. o zdr. Michał Czapla, Wydział Nauk o Zdrowiu, Katedra Zdrowia Publicznego, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu