0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
75 książek na 75-lecie PZWL »


Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Urzędowa kontrola żywności (eBook)

Teoria i praktyka

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
  • Wydanie: Warszawa, 1, 2018

  • Redakcja naukowa: Małgorzata Korzycka, Paweł Wojciechowski

  • Wydawca: Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
24,80 zł
22,32 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 2,48 zł
Wysyłka:
online
Dodaj do schowka

Urzędowa kontrola żywności

Publikacja jest zbiorem tekstów poświęconych analizie obecnych rozwiązań oraz projektowanych modeli funkcjonowania urzędowej kontroli żywności w Polsce w kontekście prawa administracyjnego, finansowego, rolnego i żywnościowego. Autorzy poruszają m.in. kwestie: systemu urzędowej kontroli żywności w świetle wymogów prawa Unii Europejskiej, funkcjonowania tego systemu w świetle postanowień umowy CETA, problemów kompetencyjnych w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i wzajemnych relacji pomiędzy inspekcjami realizującymi ten nadzór w Polsce, prywatyzacji administracji i zarządzania publicznego w obszarze urzędowej kontroli żywności, charakteru prawnego opłat z tytułu przeprowadzania urzędowych kontroli żywności, porównania instytucjonalnej oceny ryzyka żywnościowego w Unii Europejskiej i w Polsce. Redaktorzy naukowi monografii są związani z Pracownią Prawa Żywnościowego Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, autorzy natomiast wywodzą się z różnych polskich wyższych uczelni. A collection of articles devoted to the analysis of present solutions and proposed future models of the functioning of official food control in Poland in the context of administrative, financial, agricultural, and food laws. The authors discuss the following issues: the system of official food control in light of European Union legal requirements, supervising food safety and the mutual relations between different inspection authorities responsible for this supervision in Poland, public management in the area of official food control.

  • Redakcja: Małgorzata Korzycka, Paweł Wojciechowski
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-235-3793-9
  • ISBN druku: 978-83-235-3785-4
  • EAN: 9788323537939
  • Liczba stron: 214
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Wykaz skrótów 9
Małgorzata Korzycka, Paweł Wojciechowski, Wstęp 11
Aneta Kotyja, System urzędowej kontroli żywności w świetle wymogów prawa Unii Europejskiej 18
Dawid Sześciło, Między decentralizacją a konsolidacją.
O reformie systemu urzędowej kontroli żywności z perspektywy zarządzania publicznego 33
Paweł Wojciechowski, Reforma organów urzędowej kontroli
żywności w Polsce w świetle rozporządzenia 2017/625
w sprawie kontroli urzędowych, ze szczególnym
uwzględnieniem prywatyzacji zadań urzędowej kontroli 43 
Michał Jabłoński, Krzysztof Koźmiński, Reforma systemu
urzędowej kontroli żywności – trudności w procesie
legislacyjnym 67 
Dawid Ziółkowski, Pionizacja inspekcji żywnościowych
a sprawowanie kontroli i nadzoru nad ich działalnością 88
Małgorzata Korzycka, Urzędowa kontrola żywności w Polsce
wobec porozumienia CETA 116
Patryk Kalinowski, Rosyjski model urzędowej kontroli żywności w ujęciu organizacyjnym 131
Michał Rudy, Agata Kosińska-Madera, Kolizje właściwości
w nadzorze nad żywnością 151
Agnieszka Serlikowska, Decyzja zobowiązująca kontrolowanego do uiszczenia kwoty stanowiącej równowartość kosztów przeprowadzonych badań (art. 30 ust. 1 Ustawy o inspekcji handlowej) jako osobliwa sankcja w urzędowej kontroli żywności sprawowanej przez inspekcję handlową 165 
Adam Zieliński, Instytucjonalna ocena ryzyka w łańcuchu
żywnościowym w Polsce i Unii Europejskiej. Struktura analizy ryzyka w prawie żywnościowym 187
Literatura 200

Inni Klienci oglądali również

89,10 zł 99,00 zł
Do koszyka

Kontrola pracownika przez pracodawcę

Monografia stanowi kompleksowe i aktualne opracowanie dotyczące kontroli pracowników. W publikacji omówiono najważniejsze zagadnienia związane z kontrolą pracowników, w szczególności skupiono się na rodzajach kontroli, uwzgl...
107,10 zł 119,00 zł
Do koszyka

Kontrola korespondencji

W pracy zostały przedstawione liczne zagadnienia i problemy związane z kontrolą korespondencji oraz jej pozyskiwaniem na potrzeby procesu karnego. Zaprezentowana jest także problematyka kontroli operacyjnej, której częścią jest uzyskiwanie i utr...
116,10 zł 129,00 zł
Do koszyka

Sądowa kontrola innych niż decyzje i postanowienia aktów i czynności z zakresu administracji publicznej

Książka ta stanowi pierwsze monograficzne opracowanie instytucji aktów i czynności z zakresu administracji publicznej, dotyczących uprawnień lub obowiązków wynikających z przepisów prawa (art. 3 § 2 pkt 4 ustawy z 30.8.2002 r....
89,10 zł 99,00 zł
Do koszyka

Prawne i praktyczne aspekty kontroli i nadzoru nad działalnością samorządu terytorialnego

Monografia stanowiąca próbę ujęcia w jednym opracowaniu zagadnień dotyczących kontroli i nadzoru nad działalnością samorządu terytorialnego w znaczeniu szerokim przez pryzmat ewolucji nadzoru i kontroli z perspektywy 25 lat funkcjonowania samorz...
26,91 zł 29,90 zł
Do koszyka

Kontrole RIO w jednostkach sektora finansów publicznych

Kontrole regionalnych izb obrachunkowych odbywają się w jednostkach sektora finansów publicznych co najmniej raz na 4 lata. Jednostka kontrolowana ma prawo do odwołania się do wniosków pokontrolnych. Jednak w tym zakresie popełnianych jes...
77,76 zł 86,40 zł
Do koszyka

Ceny transferowe.Jak przygotować firmę do kontroli podatkowej wyd.3

Poradnik dla członków zarządu, dyrektorów finansowych oraz ich księgowych, jak również dla audytorów, konsultantów i biur rachunkowych próbujących uniknąć ryzyka podatkowego związanego z transakcjami przeprowad...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.