Przewodnik do ćwiczeń z fizjologii roślin jest skierowany głównie do studentów studiów licencjackich na kierunkach biologia, ochrona środowiska i biotechnologia. Może być przydatny również dla studentów innych kierunków przyrodniczych i rolniczych oraz osób zainteresowanych biologią eksperymentalną roślin.
Ćwiczenia zostały tak opracowane, by zaprezentować studentom podstawowe procesy związane z funkcjonowaniem roślin i ułatwić poznanie ich wzajemnych relacji, co ma istotne znaczenie w kontekście całościowego ukazania procesów biologicznych oraz praktycznego wykorzystania roślin w życiu człowieka. Zakres tematyczny przewodnika poszerzono o zagadnienia z biologii stresu, roślinnych kultur in vitro oraz dotyczące wielorakiego zastosowania związków biologicznie aktywnych. Każdy rozdział rozpoczyna się od krótkiego wstępu teoretycznego przygotowującego do zajęć laboratoryjnych, który ma ułatwić zrozumienie danego procesu lub reakcji, ale może być również użytecznym repetytorium wybranych zagadnień z fizjologii roślin.
Przewodnik zawiera zestaw ćwiczeń, w większości autorskich. Można je wykonać bez zaawansowanej aparatury, a także dowolnie konfigurować w zależności od założeń programowych i warunków laboratoryjnych.
Przedmowa / 7 Rozdział I. Skład chemiczny roślin. Wykrywanie składników mineralnych w roślinach / 9 Rozdział II. Mineralne odżywianie roślin / 23 Rozdział III. Komórka roślinna jako układ osmotyczny / 31 Rozdział IV. Przepuszczalność błon plazmatycznych / 41 Rozdział V. Daleki transport wody, transpiracja / 53 Rozdział VI. Barwniki asymilacyjne i ich właściwości / 69 Rozdział VII. Reakcja Hilla / 81 Rozdział VIII. Oddychanie / 87 Rozdział IX. Aktywność biologiczna regulatorów wzrostu roślin / 97 Rozdział X. Metabolizm azotowy roślin. Oznaczanie aktywności reduktazy azotanowej / 115 Rozdział XI. Właściwości gleb / 123 Rozdział XII. Kiełkowanie nasion / 133 Rozdział XIII. Allelopatia. Wpływ metabolitów wtórnych na kiełkowanie nasion i wzrost siewek / 143 Rozdział XIV. Aktywność enzymów amylolitycznych w przechowywanych organach spichrzowych / 157 Rozdział XV. Test tolerancji komórek roślinnych na abiotyczne czynniki stresowe / 167 Rozdział XVI. Reakcje roślin na stres abiotyczny / 175 Rozdział XVII. Całkowita zdolność antyoksydacyjna produktów spożywczych pochodzenia roślinnego / 183 Rozdział XVIII. Zawartość kwasu askorbinowego (witaminy c) w warzywach i owocach / 193 Rozdział XIX. Indukcja tkanki kalusowej i pędów przybyszowych w kulturze in vitro fiołka afrykańskiego / 203 Rozdział XX. Metabolity wtórne o znaczeniu prozdrowotnym. Antrazwiązki liści i kultur in vitro aloesu / 209 Rozdział XXI. Analiza jakościowa i ilościowa wybranych metabolitów wtórnych w roślinnych surowcach leczniczych / 221 Załączniki do ćwiczeń / 233 Pytania pomocnicze do powtórki materiału / 247