0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Opłaty i inne należności ustalane lub pobierane przez organy urzędowej kontroli żywności

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: 2020

  • Seria / cykl: MONOGRAFIE

  • Autor: Agnieszka Serlikowska

  • Wydawca: Wolters Kluwer Polska SA

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 102,00 zł
91,80 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Opłaty i inne należności ustalane lub pobierane przez organy urzędowej kontroli żywności

W książce przybliżono nieomawiane dotychczas w doktrynie opłaty i inne należności ustalane lub pobierane przez organy urzędowej kontroli żywności.


W publikacji przedstawiono m.in.:

pojęcia i zagadnienia dotyczące urzędowej kontroli żywności,
zasady ustalania lub pobierania opłat i innych należności wynikające z unijnych rozporządzeń,
problematykę wybranych krajowych opłat i innych należności ze szczególnym uwzględnieniem metod ich obliczania.



Opracowanie zawiera informacje dotyczące interpretacji przepisów rozdziału VI unijnego rozporządzenia nr 2017/625 oraz regulacji krajowych związanych z niemal 40 opłatami i innymi należnościami nakładanymi na uczestników łańcucha rolno-spożywczego (od pola do stołu) zawartymi w 15 ustawach.


Adresaci:
Książka będzie przydatna dla pracowników organów kontroli oraz przedsiębiorców, jako wskazówka w zakresie finansowych obciążeń, którymi mogą zostać dotknięci w trakcie prowadzenia działalności.

  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-8187-718-3
  • ISBN druku: 978-83-8187-373-4
  • EAN: 9788381877183
  • Liczba stron: 336
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Wykaz skrótów | str. 11

Słowo wstępne i podziękowania | str. 15

Uwagi wprowadzające | str. 17

Rozdział I
Podstawowe pojęcia i zagadnienia dotyczące urzędowej kontroli żywności | str. 31
1. Pojęcie żywności i prawa żywnościowego | str. 31
2. Pojęcie urzędowej kontroli żywności i jej organów | str. 37
3. Zasady urzędowej kontroli żywności | str. 45

Rozdział II
Opłaty i inne należności ustalane lub pobierane przez organy urzędowej kontroli żywności w unijnym prawie żywnościowym | str. 50
1. Cel regulacji | str. 50
2. Finansowanie urzędowych kontroli i innych czynności urzędowych w kontekście swobody przepływu towarów | str. 56
3. Sposoby finansowania urzędowych kontroli i innych czynności urzędowych | str. 57
4. Definicja opłat i innych należności | str. 62
5. Pojęcie kosztów i wydatków | str. 68
6. Sposoby ustalania opłat i innych należności | str. 72
7. Obligatoryjne oraz fakultatywne opłaty i inne należności | str. 75

Rozdział III
Zasady ustalania lub pobierania opłat oraz innych należności przez organy urzędowej kontroli żywności w unijnym prawie żywnościowym | str. 80
1. Uwagi wprowadzające | str. 80
2. Zasada zapewnienia dostępności odpowiednich środków finansowych na rzecz urzędowej kontroli żywności | str. 83
3. Zasada pokrycia kosztów poniesionych w ramach kontroli urzędowych lub innych czynności urzędowych | str. 87
4. Zasada nagradzania podmiotów za zachowanie zgodne z prawem żywnościowym | str. 89
5. Zasada adekwatności opłat i innych należności do kosztów poniesionych w ramach urzędowej kontroli żywności | str. 91
6. Zasada bezzwrotności opłat i innych należności | str. 94
7. Zasada udokumentowania | str. 96
8. Zasada przejrzystości | str. 97
9. Generalne zasady prawa UE i unijnego prawa żywnościowego | str. 99
9.1. Zasady proporcjonalności i pomocniczości | str. 100
9.2. Zasada odpowiedzialności FBO | str. 101

Rozdział IV
Funkcje opłat i innych należności ustalanych lub pobieranych przez organy urzędowej kontroli żywności | str. 103
1. Uwagi wprowadzające | str. 103
2. Funkcja finansowa | str. 105
3. Funkcja regulacyjna | str. 107
4. Funkcja interwencyjna | str. 108
4.1. Oddziaływanie pozytywne (funkcja motywująca) | str. 108
4.2. Oddziaływanie negatywne (funkcja ograniczająca) | str. 111
5. Funkcja redystrybucyjna | str. 112
6. Funkcja ewidencyjno-kontrolna | str. 114
7. Funkcja represyjna | str. 115

Rozdział V
Pojęcie opłat i innych należności ustalanych lub pobieranych przez organy urzędowej kontroli żywności w krajowych przepisach prawa | str. 118
1. Uwagi wprowadzające | str. 118
2. Opłaty w prawie finansowym i administracyjnym | str. 120
3. Opłaty i inne należności jako rodzaj niepodatkowych należności budżetowych o charakterze publicznoprawnym | str. 128
4. Historia opłat i innych należności w krajowych regulacjach prawa żywnościowego | str. 133
5. Krajowe regulacje dotyczące finansowania organów urzędowej kontroli żywności | str. 139
6. Regulacje dotyczące finansowania organów urzędowej kontroli żywności w innych państwach członkowskich | str. 149

Rozdział VI
Postępowanie w sprawie ustalenia lub pobrania opłaty lub innej należności prowadzone przez organy urzędowej kontroli żywności w krajowym prawie żywnościowym | str. 153
1. Uwagi wprowadzające | str. 153
2. Źródło stosunku prawnego z tytułu opłat i innych należności | str. 155
3. Podmioty zobowiązane do uiszczenia opłat i innych należności | str. 156
3.1. Nadzorowany | str. 157
3.2. Kontrolowany | str. 162
3.3. Odpowiedzialny za przesyłkę | str. 164
3.4. Wnioskodawca | str. 167
4. Charakter prawny postępowania w sprawie ustalenia lub pobrania opłat lub innych należności | str. 169
5. Tryb ustalania lub poboru opłat lub innych należności | str. 175
5.1. Ustalenie lub pobór opłaty bądź innej należności jako czynność materialno-techniczna | str. 177
5.2. Wystawienie rachunku jako czynność materialno-techniczna | str. 180
5.3. Postanowienie | str. 181
5.4. Decyzja administracyjna | str. 185
6. Dowody w postępowaniu w sprawie ustalenia lub pobrania opłaty lub innej należności | str. 187

Rozdział VII
Klasyfikacja opłat i innych należności ustalanych lub pobieranych przez organy urzędowej kontroli żywności w krajowym prawie żywnościowym | str. 191
1. Uwagi wprowadzające | str. 191
2. Koncepcja klasyfikacji krajowych opłat i innych należności ustalanych lub pobieranych przez organy urzędowej kontroli żywności w krajowym prawie żywnościowym | str. 195
3. Kategorie opłat i innych należności ustalanych lub pobieranych przez organy urzędowej kontroli żywności w krajowym prawie żywnościowym | str. 197
3.1. Opłaty związane z rutynowymi działaniami organów urzędowej kontroli żywności (z wyłączeniem kontroli granicznych) | str. 198
3.2. Opłaty i inne należności związane z kontrolami granicznymi | str. 201
3.3. Opłaty i inne należności związane z wykryciem niezgodności | str. 206
3.4. Wnioskowe opłaty i inne należności | str. 212
3.4.1. Opłaty związane z dokonaniem oceny materiału siewnego | str. 214
3.4.2. Opłaty i inne należności związane z certyfikacją | str. 215
3.4.3. Pozostałe opłaty i inne należności | str. 219
4. Uwagi podsumowujące | str. 220

Rozdział VIII
Wybrane obszary szczegółowych regulacji dotyczących opłat i innych należności ustalanych lub pobieranych przez organy urzędowej kontroli żywności w krajowym prawie żywnościowym | str. 228
1. Uwagi wprowadzające | str. 228
2. Opłata z tytułu nadzoru (art. 30 ust. 1 pkt 5 ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej) | str. 230
2.1. Zagadnienia ogólne | str. 230
2.2. Metoda obliczania | str. 232
2.3. Zakres realizacji unijnych zasad | str. 234
2.4. Funkcja opłaty a praktyka organu urzędowej kontroli żywności | str. 240
3. Opłata z tytułu weterynaryjnej kontroli granicznej (art. 30 ust. 1 pkt 2 ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej) | str. 243
3.1. Zagadnienia ogólne | str. 243
3.2. Metoda obliczania | str. 244
3.3. Zakres realizacji unijnych zasad | str. 246
3.4. Funkcja opłaty a praktyka organu urzędowej kontroli żywności | str. 248
4. Należność stanowiąca równowartość kosztów przeprowadzonych badań (art. 30 ust. 1 ustawy o Inspekcji Handlowej) | str. 250
4.1. Zagadnienia ogólne | str. 250
4.2. Metoda obliczania | str. 253
4.3. Zakres realizacji unijnych zasad | str. 256
4.4. Funkcja opłaty a praktyka organu urzędowej kontroli żywności | str. 260
5. Opłata za dokonanie oceny oraz wydanie świadectwa jakości handlowej (art. 31 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno -spożywczych) | str. 265
5.1. Zagadnienia ogólne | str. 265
5.2. Metoda obliczania | str. 267
5.3. Zakres realizacji unijnych zasad | str. 269
5.4. Funkcja opłaty a praktyka organu urzędowej kontroli żywności | str. 271

Uwagi podsumowujące | str. 275
1. Opłaty i inne należności jako instrument finansowania urzędowej kontroli żywności | str. 275
2. Konstrukcja krajowych opłat i innych należności w kontekście założeń unijnego modelu urzędowej kontroli żywności | str. 277
3. Opłaty i inne należności jako specyficzna sankcja w prawie żywnościowym | str. 279
4. Opłaty i inne należności jako podstawa stabilności urzędowej kontroli żywności | str. 282
5. Postulaty de lege ferenda | str. 283

Bibliografia | str. 289

Załączniki | str. 315

Wykaz skrótów przyjętych na potrzeby załączników 1–4 | str. 315

Załącznik 1. Tabela opłat związanych z rutynowymi działaniami organów urzędowej kontroli żywności (z wyłączeniem kontroli granicznych) | str. 316
Załącznik 2. Tabela opłat i innych należności związanych z kontrolami granicznymi | str. 318
Załącznik 3. Tabela opłat i innych należności związanych z wykryciem niezgodności | str. 320
Załącznik 4. Tabela wnioskowych opłat i innych należności | str. 324
Załącznik 5. Schemat struktury organów urzędowej kontroli żywności w Polsce | str. 331
Załącznik 6. Wysokość kary pieniężnej a wysokość należności z art. 30 ust. 1 ustawy o Inspekcji Handlowej jako konsekwencja tej samej nieprawidłowości | str. 332
Załącznik 7. Średnia kwota zaplanowana w budżecie danego wojewódzkiego inspektoratu inspekcji handlowej na przeprowadzenie badań laboratoryjnych w latach 2015–2017 | str. 334
Załącznik 8. Ilość wydanych świadectw jakości handlowej, wpływy z opłat za postępowanie w sprawie ich wydania, średnia opłata w latach 2015–2017 | str. 335

Inni Klienci oglądali również

20,70 zł 23,00 zł
Do koszyka

Wybrana przez bogów

Kiedy bogowie wtrącają się do świata śmiertelników, może się to skończyć tylko wielką wojną... lub wielką miłością!Czy zastanawialiście się kiedyś, jak to by było, gdyby bogowie istnieli naprawdę? Jak wyglądałoby nasze życie, gdyby t...
53,91 zł 59,90 zł
Do koszyka

Jak zorganizować pracę zdalną – 12 kroków do pełnej kontroli nad sytuacją (e-book)

Kto i na jakich zasadach może mieć pracę zdalną, jak ją wprowadzić, jak zorganizować, jakie rozwiązania kadrowe mogą być przydatne przy pracy zdalnej, czas pracy i bhp pracownika pracującego zdalniej, dostarczanie narzędzi, bieżąca współpraca, k...
107,10 zł 119,00 zł
Do koszyka

Kontrola korespondencji

W pracy zostały przedstawione liczne zagadnienia i problemy związane z kontrolą korespondencji oraz jej pozyskiwaniem na potrzeby procesu karnego. Zaprezentowana jest także problematyka kontroli operacyjnej, której częścią jest uzyskiwanie i utr...
30,87 zł 34,30 zł
Do koszyka

Terapia siarką. MSM i inne naturalne środki eliminujące ból, stany zapalne i choroby przewlekłe

Marzysz o panaceum, które rozwiąże wszystkie Twoje problemy zdrowotne? Dzięki terapii siarką poprawisz swój stan zdrowia i pozbędziesz się różnych chorób i dolegliwości. Zmniejszysz uporczywe bóle pleców, mięśn...
60,30 zł 67,00 zł
Do koszyka

Kompetencyjne systemy ocen pracowników. Przygotowanie, wdrażanie i integrowanie z innymi systemami ZZL

Książka zawiera przegląd zagadnień pomocnych do wdrożenia i zastosowania systemu ocen pracowników opartego na kompetencjach. Autorka szczegółowo przedstawia sposób przygotowania i wdrożenia takiego systemu oraz metody jego integrow...
121,50 zł 135,00 zł
Do koszyka

Karuzele i inne oszustwa podatkowe. Metody przeciwdziałania unikaniu opodatkowania

W publikacji omówiono praktykę stosowania przepisów mających zapobiegać i karać za przestępstwa podatkowe. Zawarto w niej:ocenę kluczowych zmian wprowadzonych w ramach tzw. uszczelniania prawa podatkowego,opis na...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!