0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2017

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Redakcja naukowa: Praca zbiorowa

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 54,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 37,80 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

37,80 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności

Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej.
Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli.
Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Biologia, botanika, zoologia
  • Redakcja: Praca zbiorowa
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-01-19506-9
  • ISBN druku: 978-83-01-19430-7
  • Liczba stron: 114
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
1. Histamina w rybach i produktach rybnych 7
1.1. Wstęp  8
1.2. Chemizm procesu powstawania histaminy: znaczenie innych amin biogennych  10
1.3. Metody wykrywania histaminy 13
1.4. Nowe strategie przeciwdziałania powstawaniu histaminy
w produktach rybnych 14
Bibliografia 	15
2. Toksyny biologiczne z mikroglonów słodko- i słonowodnych  19
2.1. Mikroorganizmy wytwarzające toksyny  	 21
	2.1.1. Informacje ogólne na temat fitoplanktonu i gatunków toksycznych: rozmieszczenie przestrzenne i czasowe– czynniki środowiskowe 	 21
	2.1.2. Przegląd głównych gatunków toksycznych glonów	24
		2.1.2.1. Okrzemki – Pseudo-nitzschia spp	 24
		2.1.2.2. Bruzdnice  24
	2.1.3. Szkodliwe zakwity glonów: występowanie i przyczyny  	 31
2.2. Typologia toksyn, mechanizmy działania i syndromy 34
	2.2.1. Typologia toksyn: struktura chemiczna  	 34
		2.2.1.1. Saksytoksyny 35
		2.2.1.2. Toksyny powodujące biegunkę   36
		2.2.1.3. Brewetoksyny 37
		2.2.1.4. Kwas domoikowy 38
		2.2.1.5. Ciguatoksyny 38
		2.2.1.6. Zatrucie kwasem azaspirowym (AZP) 39
		2.2.1.7. Spirolidy i gymnodiminy (cykliczne iminy)  	 39
		2.2.1.8. Palitoksyna 39
		2.2.1.9. Aplyzjatoksyny  . 39
		2.2.1.10. Toksyny sinicowe 40
	2.2.2. Mechanizm działania toksyn wytwarzanych przez glony 	41
	2.2.3. Objawy spowodowane działaniem toksyn wytwarzanych przez glony 42
2.3. Metody analizy toksyn 43
	2.3.1. Metody analityczne stosowane do oznaczania toksyn pochodzących od glonów  43
	2.3.2. Metody automatyczne wykrywania gatunków HAB  	 47
2.4. Perspektywy badawcze na przyszłość 47
Bibliografia 	 54
3. Biofilmy 	65
3.1. Wprowadzenie  66
	3.1.1. Zewnątrzkomórkowe substancje polimerowe  	66
		3.1.1.1. Alginian i N-acetyloglukozamina  	 67
		3.1.1.2. Succinoglikan 68
		3.1.1.3. Celuloza 	 68
3.2. Powstawanie biofilmu 69
	3.2.1. Adhezja wstępna 69
	3.2.2. Adhezja trwała (nieodwracalna)  70
	3.2.3. Powstawanie mikrokolonii 70
	3.2.4. Różnicowanie się osiadłej populacji bakterii i utworzenie dojrzałej formy biofilmu  71
	3.2.5. Migracja komórek i tworzenie nowych mikrokolonii  71
3.3. Czynniki środowiskowe wpływające na powstawanie biofilmu 72
	3.3.1. Wartość pH i temperatura 72
	3.3.2. Ukształtowanie powierzchni 72
	3.3.3. Hydrofobowość i hydrofilowość  	 73
3.4. Żywność i przemysł spożywczy 73
3.5. Metody kontrolowania biofilmu  	 76
	3.5.1. Metody fizyczne 	 76
	3.5.2. Metody chemiczne  76
	3.5.3. Metody biologiczne  76
3.6. Biofilm a warunki szpitalne i odporność na antybiotyki 77
	3.6.1. Pomiary i obserwacja biofilmów  	 79
Bibliografia 	 80
4. Toksyny mikrobiologiczne w żywności: znaczenie Escherichia coli 	 89
4.1. Wprowadzenie  90
4.2. E.coli powodujące biegunki 92
	4.2.1. Enteropatogenny szczep E.coli (EPEC)   92
	4.2.2. Enterotoksyczny szczep E.coli (ETEC)   93
	4.2.3. Enterokrwotoczny szczep E.coli (EHEC)  	 98
	4.2.4. Enteroagregacyjny szczep E.coli (EAEC)    101
	4.2.5. Enteroinwazyjny szczep E.coli (EIEC)     103
	4.2.6. E.coli o rozsianym typie adhezji (DAEC)  	  104
4.3. Metody wykrywania    104
4.4. Normy prawne a E.coli   106
Bibliografia   108

Inni Klienci oglądali również

30,59 zł 33,99 zł
Do koszyka

Córka Szklarki, t. II /seria Blask Corredo/

Córka Szklarki, dwunastoletnia Mori ma niezwykłe zdolności - wie rzeczy, których nigdy się nie uczyła, widzi emocje innych ludzi w postaci kolorowych poświat, może przenosić przedmioty siłą woli. Nie potrafi jednak nawiązać porozumienia a...
44,46 zł 49,40 zł
Do koszyka

Wolni od toksyn. Jak rozpoznać i uniknąć trucizn ukrytych w żywności, powietrzu i środowisku, które codziennie niszczą Twoje zdrowie

Jak żyć zdrowo w mieście pełnym smogu? Czy ryby i kasze rzeczywiście są zdrowe? Jak wybierać środki czystości i kosmetyki, by nie narażać się na działanie niebezpiecznych substancji? Dzięki tej książce zrozumiesz, co tak naprawdę znajduje się w składac...
14,40 zł 16,00 zł
Do koszyka

Dobór metod oceny wybranych cech jakościowych żywności

W towaroznawstwie produktów spożywczych pojęcie jakości jest szeroko stosowane i odnosi się zarówno do produktu oraz producenta, jak i do konsumenta żywności. Jakość, rozumiana jako zaspokojenie lub przekroczenie oczekiwań klienta, w odni...
91,80 zł 102,00 zł
Do koszyka

Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz

Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym opracowaniem na temat zasad stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych odnoszących się do żywności, tj. wszelkich komunikatów informujących konsumentów o właściwościach odżywczy...
9,36 zł 10,40 zł
Do koszyka

Wytyczne dotyczące zarządzania i komunikacji podczas incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności

Książka stanowi narzędzie do walki z kryzysem wizerunkowym w branży spożywczej. Dzięki tej pozycji będziesz mógł/mogła świadomie postępować w trudnych sytuacjach, dokonując racjonalnych wyborów. Poznasz akty prawne regulujące zagadnienia ...
33,84 zł 37,60 zł
Do koszyka

Zarys nanotechnologii żywności i kosmetyków

Nanotechnologia jest jedną z najszybciej i burzliwie rozwijających się dziedzin nauki i technologii, w tym nanotechnologii żywności i kosmetyków. W ubiegłym roku, nanotechnologia przyniosła dochód sięgający ponad trylion dolarów a...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!