• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Newsletter
  • Pomoc
  • Kontakt
0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Zamawiaj najtaniej - Orlen paczka

Kulinaria w polskim prawie własności intelektualnej (eBook)

0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: 2022

  • Autor: Piotr Ślęzak

  • Wydawca: Wolters Kluwer Polska SA

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
110,00 zł
99,00 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 11,00 zł
Wysyłka:
online
Dodaj do schowka

Kulinaria w polskim prawie własności intelektualnej

W prezentowanej publikacji autor udowadnia, że szeroko rozumiane kulinaria mogą być i często są przedmiotem ochrony w prawie własności intelektualnej. Zgodnie z tezą zawartą w książce wytwory człowieka nazywane kulinariami można próbować rozpatrywać jako znaki towarowe, oznaczenia geograficzne, wynalazki, know-how czy wreszcie jako utwory.


W opracowaniu autor omawia w szczególności:
– oznaczenia jakościowe kulinariów;
– wynalazki kulinarne;
– znaki towarowe w obszarze kulinariów;
– możliwość ochrony kulinariów jako tajemnicy na podstawie ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji i kodeksu pracy.


Publikacja jest przeznaczona zarówno dla prawników praktyków: sędziów, adwokatów, radców prawnych, rzeczników patentowych, jak i pracowników naukowych, którzy zajmują się prawem własności intelektualnej, a także przedsiębiorców (w tym restauratorów, producentów wyrobów spożywczych), pracowników działów sprzedaży, marketingu i PR w branży wyrobów spożywczych, którzy chcą zrozumieć niełatwe zagadnienia z tej dziedziny prawa.

  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-8286-544-8
  • ISBN druku: 978-83-8286-279-9
  • EAN: 9788382865448
  • Liczba stron: 324
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
WPROWADZENIE 
 
 ROZDZIAŁ PIERWSZY KULINARIA - ZAGADNIENIA PODSTAWOWE. 
 I. Ustalenia terminologiczne
 1. Słowo wstępne
 2. Gastronomia
 3. Sztuka kulinarna, kuchnia
 4. Turystyka kulinarna
 5. Dietetyka
 6. Kulinaria – próba stworzenia definicji
 II. Kulinaria a własność intelektualna
 III. Rys historyczny
 IV. Kulinaria – warstwa źródłowa i wynikowa
 
 
 ROZDZIAŁ DRUGI OZNACZENIA JAKOŚCIOWE KULINARIÓW 
 
 I. Słowo wstępne 
 II. Oznaczenia jakościowe w prawie unijnym
 1. Wprowadzenie
 2. Chronione oznaczenia geograficzne 
 A. Uwagi wprowadzające
 B. Produkty rolne i środki spożywcze
 C. Chronione nazwy pochodzenia i chronione oznaczenia geograficzne
 D. Nazwy wyłączone z rejestracji
 E. Kolizja zarejestrowanych oznaczeń ze znakami towarowymi
 3. Gwarantowane tradycyjne specjalności
 4. Jakościowe oznaczenia fakultatywne
 A. Istota określeń fakultatywnych
 B. Produkty górskie
 C. Produkty rolnictwa wyspiarskiego
 5. Napoje alkoholowe
 A. Alkohol jako środek spożywczy
 B. Wyroby winiarskie
 a. Kategoria wyrobów winiarskich
 b. Wina
 c. Wina aromatyzowane
 C. Napoje spirytusowe
 6. Wody mineralne i źródlane
 III. Oznaczenia jakościowe w prawie polskim
 1. Zasada ogólna
 2. Krajowa ochrona zwykłych oznaczeń geograficznych
 3. Ochrona krajowa kwalifikowanych oznaczeń geograficznych
 A. Produkty rolne i środki spożywcze
 B. Wyroby winiarskie
 C. Napoje spirytusowe
 D. Wody mineralne i źródlane
 
 ROZDZIAŁ TRZECI ZNAKI TOWAROWE W OBSZARZE KULINARIÓW
 
 I. Wprowadzenie
 II. Zagadnienia podstawowe
 1. Pojęcie znaku towarowego
 2. Definicja znaku towarowego
 3. Rodzaje znaków towarowych
 4. Postacie normatywne znaków towarowych
 5. Przeszkody rejestracji
 A. Słowo wstępne
 B. Bezwzględne przeszkody rejestracji
 C. Względne przeszkody rejestracji
 6. Treść prawa z rejestracji
 III. Konwencjonalne znaki towarowe
 1. Istota oznaczenia konwencjonalnego
 2. Oznaczenia słowne
 3. Oznaczenia graficzne
 4. Oznaczenia słowno – graficzne 
 IV. Niekonwencjonalne znaki towarowe
 1. Istota oznaczenia niekonwencjonalnego
 2. Znaki przestrzenne
 3. Znaki ruchome
 4. Hologramy
 5. Kolor i zestawienie kolorów
 6. Znaki pozycyjne
 7. Znaki dźwiękowe
 8. Gest
 9. Znaki dotykowe
 10. Smak
 11. Zapach
 
 ROZDZIAŁ CZWARTY WYNALAZKI KULINARNE
 
 I. Wprowadzenie
 II. Wynalazek kulinarny
 1. Istota wynalazku
 2. Rozwiązanie o charakterze technicznym
 3. Nowość
 4. Poziom wynalazczy
 5. Możliwość przemysłowego zastosowania
 6. Wynalazki niepodlegające opatentowaniu
 7. Wynalazki kulinarne
 III. Patent na wynalazek kulinarny
 1. Treść patentu
 2. Zakres patentu
 
 ROZDZIAŁ PIĄTY KULINARIA JAKO PRAWNIE CHRONIONA TAJEMNICA
 
 I. Wprowadzenie
 II. Kulinaria jako know – how
 1. Pojęcie
 2. Zakres kow – how
 3. Kulinarne know - how
 III. Kulinaria jako tajemnica przedsiębiorstwa
 1. Pojęcie i zakres kulinarnej tajemnicy przedsiębiorstwa
 2. Przykłady kulinariów stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa
 IV. Sposoby naruszenia prawnie chronionej tajemnicy
 V. Tajemnica jako prawo podmiotowe
 
 ROZDZIAŁ SZÓSTY KULINARIA W PRAWIE AUTORSKIM
 
 I. Wprowadzenie
 II. Kulinaria jako utwór w prawie autorskim
 1. Założenie podstawowe
 2. Kulinaria jako idea
 3. Przesłanki, których spełnienie pozwala uznać kulinaria za utwór
 A. Wstęp
 B. Oryginalność
 C. Indywidualny charakter
 D. Ustalenie
 4. Utwór inspirowany i opracowanie 
 5. Pokrewieństwo między kulinariami a utworem muzycznym
 A. Wstęp
 B. Składniki
 C. Proporcje składników
 D. Harmonia składników
 E. Rytm
 III. Warstwa źródłowa
 1. Przepis kulinarny jako utwór
 2. Utwory zawierające przepisy kulinarne
 3. Książki kucharskie, blogi kulinarne, cykliczne audycje telewizyjne
 A. Wstęp
 B. Książki kucharskie
 C. Blogi kulinarne
 D. Cykliczne audycje telewizyjne
 4. Przepis jako subkategoria utworu użytkowego
 IV. Warstwa wynikowa 
 1. Potrawa jako utwór
 2. Czy smak może być utworem?
 3. Czy sposób podania potrawy może być utworem?
 4. Przyrządzanie potraw jako artystyczne wykonie
 
 Zakończenie
Słowa kluczowe: własność intelektualna

161,10 zł 179,00 zł
Do koszyka

Służebności ograniczające konkurencję w prawie polskim na tle komparatystycznym

Prezentowana książka stanowi pierwsze w literaturze polskiej opracowanie monograficzne poświęcone analizie i ocenie regulacji prawnej służebności ograniczających konkurencję.Monografia ukazuje niewykorzystany w polskiej praktyce poten...
2,69 zł 2,99 zł
Do koszyka

Śląsk - Polska - Europa - Świat - 11 Polityczny i upartyjniony czy apolityczny i ponadpartyjny. Poglądy i dyskusje o samorządzie terytorialnym w Polsce

Ze względu na specyfikę zbioru, który poświęcony jest pamięci Profesora Jana Przewłockiego, opracowania w nim zamieszczone mają charakter wielotematyczny. Oprócz tekstów wspomnieniowych w książce zebrano czternaście artykułó...
9,45 zł 10,50 zł
Do koszyka

Czytaj po polsku. T. 12: Jacek Hugo-Bader: „Maską w stronę wiatru”. Włodzimierz Nowak: „Radiobudzik pani Mohs”

W prezentowanym tomie z serii „Czytaj po polsku. Materiały pomocnicze do nauki języka polskiego jako obcego” umieszczono fragmenty reportaży "Radiobudzik pani Mohs" Włodzimierza Nowaka oraz "Maską w stronę wiatru" Jacka ...
18,00 zł 20,00 zł
Do koszyka

Nowe perspektywy w nauczaniu języka polskiego jako obcego I

Artykuły zebrane w prezentowanym tomie naświetlają różnorodne aspekty teoretyczne i praktyczne nauczania języka polskiego jako obcego [...]. Nie do przecenienia jest zarówno ich wartość poznawcza, jak i metodyczna. Będą stanowić cenną pomoc dydaktyc...
6,74 zł 7,49 zł
Do koszyka

Polska fenomenologia przedwojenna - Psychologia opisowa cz1, Kazimierz Twardowski, Leopold Blaustein (46 ss)

Książka stanowi zbiór krytycznie opracowanych artykułów, sprawozdań i recenzji nawiązujących do fenomenologii, napisanych przez polskich filozofów przed wybuchem drugiej wojny światowej. Ukazuje szerszy horyzont rozwoju i recepcji ...
26,91 zł 29,90 zł
Do koszyka

Prawo miłości

Trzeci tom jednej z najlepiej ocenianych serii erotycznych na świecie!Kiedy Andrew ostrzegał ją, że jest zimnym i bezdusznym draniem, który nigdy się nie zmieni, powinna była mu uwierzyć. Jednak teraz jest już za późno, bo Aubrey si...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.