Jedz dla dwojga nie za dwoje
W książce znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań, które z pewnością sobie zadajesz, na przykład: Kiedy zacząć się zdrowo odżywiać i co jeść? Jak się odżywiać, gdy kilogramów jest za dużo lub za mało? Co jeść, by jeść dla dwojga, a nie za dwoje? Czego powinna unikać w diecie przyszła mama? Jakie składniki wybierać, by przygotować zbilansowany posiłek? Jak radzić sobie z mdłościami, zgagą lub apetytem na słodycze? Jakie produkty włączyć do diety, by uniknąć zapalenia pęcherza moczowego, anemii czy zapobiec pękaniu naczynek? W naszym poradniku znajdziesz też przepisy na zdrowe potrawy oraz tygodniowy przykładowy jadłospis, który dostarczy odpowiednich składników odżywczych zarówno Tobie, jak i dziecku.
Droga Czytelniczko! 7
Planuję ciążę. Od czego i kiedy zacząć? 9
Wytyczne na początek 10
Szesnaście szczegółowych zasad 12
Jestem już w ciąży. O czym muszę pamiętać, żeby uniknąć błędów żywieniowych? 15
Prawidłowa masa ciała 16
Gdy kilogramów jest za dużo lub za mało 19
Jem dla trojga 21
Do ilu dodatkowych kalorii mam prawo w I, II i III trymestrze ciąży? 22
Jakie składniki odżywcze, minerały i witaminy są niezbędne w I, II i III trymestrze ciąży? 23
Jak komponować posiłki, by były pełnowartościowe? 29
Ile białka, tłuszczów i węglowodanów potrzebuję? 38
Warzywa i owoce w diecie przyszłej mamy 49
Zapotrzebowanie na płyny, czyli co i ile powinna pić kobieta ciężarna 53
Cukier i sól 60
Suplementy przed ciążą i w czasie ciąży – czy na pewno są niezbędne? 75
Produkty przeciwwskazane, czyli czego przyszła mama jeść nie powinna 81
Rady i wskazówki – jak radzić sobie z dolegliwościami ciążowymi? 93
Wymioty i nudności 94
Zgaga 95
Zaparcia i hemoroidy 97
Brak apetytu 98
Obrzęki 99
Żylaki i pękanie naczynek 101
Niedokrwistość 103
Skurcze łydek 107
Zapalenie pęcherza moczowego 107
Bezsenność 108
Infekcje 109
Problemy zdrowotne 113
Cukrzyca ciążowa 114
Zatrucie ciążowe (gestoza) 117
Tygodniowe menu – propozycja 119