Dwukrotny laureat Nagrody Nobla zdradza sekret długowieczności
Linus Pauling to naukowiec, chemik, fizyk, krystalograf, ojciec biologii molekularnej i badacz medyczny. Przez kilka dekad pracował nad wpływem witamin na ludzki organizm. Pomimo choroby nowotworowej, dożył ponad dziewięćdziesięciu lat, do końca swoich dni pozostając w wyśmienitej formie fizycznej i psychicznej.
W tym bestsellerze New York Timesa zdradza:
jak dzięki suplementacji wieść długie i zdrowe życie,
jak dawkować
witaminy,
zasady medycyny ortomolekularnej,
dwanaście zasad diety szczęśliwych i zdrowych ludzi,
metody wspomagania układu immunologicznego i narządów zmysłów,
sposoby na
przeziębienie, grypę i inne infekcje,
które witaminy wspomagają
gojenie się ran i przywracają właściwą aktywność mięśniom,
sekrety dbania o
serce i układ krążenia,
skuteczne terapie antynowotworowe,
które suplementy wspomagają mózg i opóźniają proces starzenia się,
sposoby na wyeliminowanie alergii,
artretyzmu i
reumatyzmu.
Twoja recepta na zdrowie bez skutków ubocznych.
Wstęp do wydania Oregon State University Press autorstwa Melindy Gormley
Wstęp
I Dieta
1 Dobre odżywianie dla dobrego życia
2 Dieta dla lepszego zdrowia
3 Stary i nowy sposób odżywiania
4 Białka, tłuszcze, węglowodany i woda
5 Pokarm jako źródło ciepła i energii
6 Dwa problemy żywieniaII Nowy sposób odżywiania
7 Jak odkryto witaminy
8 Witaminy i ewolucja
9 Witaminy w ciele
10 Indywidualność biochemiczna
III Medycyna ortomolekularna
11 Definicja medycyny ortomolekularnej
12 Układ immunologiczny
13 Przeziębienie
14 Grypa i inne choroby infekcyjne15. Rany i ich gojenie
16 Aktywność mięśniowa
17 Serce
18 Choroby układu krążenia
19 Rak
20 Mózg
21 Alergie
22 Artretyzm i reumatyzm
23 Oko, ucho i usta
24 Starzenie się: umiar i opóźnianieIV Witaminy i leki
25 Zorganizowana medycyna i witaminy
26 Porównanie witamin i leków
27 Niska toksyczność witamin
28 Skutki uboczne witaminV Jak żyć dłużej i czuć się lepiej
29 Szczęśliwe życie i lepszy świat
Bibliografia
Posłowie