0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych i leczniczych (eBook)

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
  • Wydanie: Kraków, 1, 2012

  • Autor: Bożena Muszyńska

  • Wydawca: Zakład Optymalizacji Zawodowej Ośrodek UMEA

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
24,00 zł
21,60 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 2,40 zł
Wysyłka:
online
Dodaj do schowka

Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych i leczniczych

Doktor Nauk Farmaceutyczych, wieloletni pracownik Katedry Botaniki Farmaceutycznej UJ Collegium Medicum. Autorka kilkunastu prac naukowych publikowanych w międzynarodowych czasopismach, dotyczących badań nad właściwościami grzybów. W niniejszym opracowaniu, będącym w pewnym sensie podsumowaniem jej doświadczeń, oprócz dużej dawki mało powszechnie dostępnej wiedzy o grzybach, obala przede wszystkim wszechobecny mit o znikomej przydatności grzybów dla organizmu człowieka.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Biologia, botanika, zoologia
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-931818-9-6
  • Liczba stron: 112
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
1. WSTĘP  	9 
2. NAJWAŻNIEJSZE GRUPY FIZJOLOGICZNIE  AKTYWNYCH METABOLITÓW WTÓRNYCH  W OWOCNIKACH BASIDIOMYCOTA  15 2.1. Białka, wolne aminokwasy, aminy biogenne, mocznik	15 
2.2. Benzochinony  19 
2.3. Enzymy  	20 
2.4. Ergotioneina  21 
2.5. Flawonoidy   22 
2.6. Izoprenoidy  23 
2.7. Kwasy tłuszczowe  	30 
2.8. Statyny  	31 
2.9. Sterole i sfingolipidy  	33 
2.10. Tokoferole  37 
2.11. Węglowodany   42 
2.12. Witaminy  47 
2.13. Związki fenolowe  	50 
2.14. Związki indolowe  	54 
3. PIERWIASTKI  58 
4. WYBRANE ANTYBIOTYKI (występujące w grzybach   wielkoowocnikowych)  62 
5. WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE WYBRANYCH  GATUNKÓW JADALNYCH  66 
5.1. Auricularia polytricha (Uszak gęstowłosy)  66 
5. 2. Agaricus bisporus (Pieczarka dwuzarodnikowa)	69 
5. 3. Armillaria mellea (Opieńka miodowa)  	71 
5. 4. Boletus badius (Podgrzybek brunatny)  	77 
5. 5. Boletus edulis (Borowik szlachetny)  	79 
5. 6. Cantharellus cibarius (Pieprznik jadalny)  81 
5. 7. Lactarius deliciosus (Mleczaj rydz)  	85 
5. 8. Leccinum scabrum (Koźlarz babka)  	87 
5. 9. Lentinula edodes (Twardziak jadalny)  	90 
5. 10. Macrolepiota procera (Czubajka kania)  95 
5. 11. Pleurotus ostreatus (Boczniak ostrygowaty)  98 
5. 12. Suillus bovinus (Maślak sitarz)  	100 5. 13. Suillus luteus (Maślak zwyczajny)  	103 
6. PIŚMIENNICTWO  	105

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.