Gluten free. Jak współczesna pszenica nas zatruwa
Modyfikowana genetycznie
pszenica jest co prawda wydajniejsza, ale jednocześnie ma znacznie więcej
glutenu. Nic zatem dziwnego, że obecnie aż jedna na trzy osoby może wykazywać wrażliwość na to białko. Lekarze nie podejrzewają, że za chroniczne
zmęczenie,
kłopoty z
trawieniem i nastrojem, bóle głowy, artrozę, zawroty, neuropatie lub bóle mięśniowe odpowiedzialna jest pszenica! Co więcej, u osób z predyspozycjami genetycznymi gluten jest czynnikiem wyzwalającym
choroby autoimmunologiczne: celiakię, chorobę Crohna, stwardnienie rozsiane, cukrzycę typu 1 czy reumatoidalne zapalenie stawów. Niniejsze dzieło stanowi syntezę prowadzonych badań naukowych nad glutenem oraz przeprowadzonych rozmów, wyłącznie ze specjalistami w tej dziedzinie. Postaw na świadome
odżywianie!
Wstęp
Część pierwsza: Poznać przeszłość, aby zrozumieć teraźniejszość
- Historia, która przyprawia o ból brzucha
- Pożywienie w epoce paleolitu
- Narodziny pszenicy
Część druga: Czy pszenica ci szkodzi?
- Kluczowa rola jelita dla naszego zdrowia
- Celiakia: kiedy nie tolerujemy glutenu
- Wrażliwość na gluten
- Jelito drażliwe, nowy kozioł ofiarny
- Choroba Crohna i zapalenie jelita grubego, kiedy jelito szwankuje
- Jak pszenica niszczy nasze stawy
- Jak pszenica nas postarza
- Pszenica, która czyni szalonym
- Pszenica – nowa zmora dermatologów
Część trzecia: Jak zachować lub odzyskać zdrowie
- Życie bez pszenicy
- Zmiana przyzwyczajeń
- Jak się odżywiać bez pszenicy
Zakończenie: ta książka nie jest naukowa
Bibliografia