0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Elementy enzymologii i biochemii białek - 02 Kinetyka reakcji enzymatycznej katalizowanej przez 1,2-dioksygenazę katecholową

(eBook)

Skrypt dla studentów biologii i biotechnologii

0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Katowice, 2015

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Seria / cykl: Podręczniki i Skrypty UŚ; Biologia

  • Autor: Danuta Wojcieszyńska, Urszula Guzik

  • Wydawca: Uniwersytet Śląski

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Produkt niedostępny
Dodaj do schowka

Elementy enzymologii i biochemii białek - 02 Kinetyka reakcji enzymatycznej katalizowanej przez 1,2-dioksygenazę katecholową

Prezentowany skrypt jest przeznaczony dla studentów biologii, biotechnologii i innych kierunków pokrewnych, którym z założenia ma ułatwić przygotowanie do ćwiczeń, zaznajomienie się z podstawowymi metodami stosowanymi w enzymologii oraz wykonanie odpowiednich doświadczeń. Podręcznik został podzielony na trzy części, z których każda obejmuje: wstęp teoretyczny, stosowane podczas zajęć materiały i odczynniki, opis przebiegu doświadczeń oraz sposób opracowania uzyskanych wyników. Podana na zakończenie każdej części literatura źródłowa umożliwia czytelnikowi samodzielne zaplanowanie badań oraz bardziej wnikliwą analizę wyników. Skrypt zawiera informacje na temat izolacji i oczyszczania 1,2-dioksygenazy katecholowej oraz charakterystykę tego enzymu, badania kinetyki reakcji enzymatycznych, w tym wyznaczenie optymalnych warunków reakcji enzymatycznej, wyznaczenie stałych kinetycznych reakcji oraz określenie wpływu inhibitorów na przebieg reakcji enzymatycznej. Omawia również metody immobilizacji enzymów, a także wpływ immobilizacji na aktywność enzymów.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Pedagogika, edukacja
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Biochemia, biofizyka, genetyka
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Biologia, botanika, zoologia
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Chemia
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-8012-446-2
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Spis treści

Przedmowa / 9
Wykaz stosowanych oznaczeń / 11
Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązujące w Pracowni biochemii białek / 13

1. Izolacja i oczyszczanie enzymu / 15
1.1. Izolacja i wstępne oczyszczanie 1,2-dioksygenazy katecholowej / 15
1.1.1. WPROWADZENIE / 15
1.1.2. MATERIAŁY I ODCZYNNIKI / 18
1.1.3. WYKONANIE / 19
1.1.3.1. Izolacja i wstępne oczyszczanie 1,2-dioksygenazy katecholowej szczepu Stenotrophomonas maltophilia KB2 / 19
1.1.3.2. Oznaczanie aktywności 1,2-dioksygenazy katecholowej / 21
1.1.3.3. Oznaczanie stężenia białka metodą Bradforda / 22
1.1.3.3.1. Przygotowanie krzywej wzorcowej / 22
1.1.3.3.2. Oznaczenie stężenia białka w badanym materiale biologicznym / 23
1.1.4. OPRACOWANIE I DOKUMENTACJA WYNIKÓW / 23
1.2. Wyznaczanie mas cząsteczkowych białek metodą sączenia żelowego oraz oczyszczanie białek metodą chromatografii jonowymiennej / 24
1.2.1. WPROWADZENIE / 24
1.2.2. MATERIAŁY I ODCZYNNIKI / 25
1.2.3. WYKONANIE / 26
1.2.3.1. Wyznaczenie masy cząsteczkowej 1,2-dioksygenazy katecholowej metodą sączenia żelowego / 26
1.2.3.2. Oczyszczanie 1,2-dioksygenazy katecholowej metodą chromatografii jonowymiennej / 28
1.2.4. OPRACOWANIE I DOKUMENTACJA WYNIKÓW / 29
1.3. Elektroforeza dwuwymiarowa 2-DE białek / 30
1.3.1. WPROWADZENIE / 30
1.3.2. MATERIAŁY I ODCZYNNIKI / 32
1.3.3. WYKONANIE / 32
1.3.3.1. Przygotowanie surowej frakcji enzymatycznej do elektroforezy 2-DE / 32
1.3.3.2. Przygotowanie krzywej wzorcowej do oznaczania stężenia białka metodą Bradforda w obecności buforu do przygotowywania próbek 2-DE / 33
1.3.3.3. Rehydratacja pasków IPG / 34
1.3.3.4. Izoogniskowanie białek z zastosowaniem pasków IPG / 34
1.3.3.5. Przygotowanie pasków do drugiego kierunku SDS-PAGE i rozdział elektroforetyczny / 35
1.3.3.6. Detekcja białek w żelu poliakrylamidowym metodą z Coomassie Brillant Blue / 36
1.3.4. OPRACOWANIE I DOKUMENTACJA WYNIKÓW / 36
1.4. Elektroforeza białek w żelu poliakrylamidowym w warunkach denaturujących / 36
1.4.1. WPROWADZENIE / 36
1.4.2. MATERIAŁY I ODCZYNNIKI / 38
1.4.3. WYKONANIE / 38
1.4.3.1. Przygotowanie żelu poliakrylamidowego i rozdział białek / 38
1.4.3.2. Detekcja białek w żelu poliakrylamidowym metodą z Coomassie Brillant Blue oraz metodą srebrową / 39
1.4.4. OPRACOWANIE I DOKUMNETACJA WYNIKÓW / 40
1.5. Literatura / 40

2. Kinetyka reakcji enzymatycznej katalizowanej przez 1,2-dioksygenazę katecholową / 43
2.1. Wyznaczanie optymalnych warunków reakcji enzymatycznej / 43
2.1.1. WPROWADZENIE / 43
2.1.2. MATERIAŁY I ODCZYNNIKI / 44
2.1.3. WYKONANIE / 45
2.1.3.1. Badanie wpływu temperatury na aktywność 1,2-dioksygenazy katecholowej / 45
2.1.3.2. Badanie wpływu pH na aktywność 1,2-dioksygenazy katecholowej / 46
2.1.4. OPRACOWANIE I DOKUMENTACJA WYNIKÓW / 47
2.2. Wyznaczanie stałych kinetycznych reakcji enzymatycznej / 48
2.2.1. WPROWADZENIE / 48
2.2.2. MATERIAŁY I ODCZYNNIKI / 51
2.2.3. WYKONANIE / 52
2.2.3.1. Badanie wpływu stężenia substratu na aktywność 1,2-dioksygenazy katecholowej / 52
2.2.4. OPRACOWANIE I DOKUMENTACJA WYNIKÓW / 53
2.3. Inhibicja reakcji enzymatycznych / 54
2.3.1. WPROWADZENIE / 54
2.3.2. MATERIAŁY I ODCZYNNIKI / 55
2.3.3. WYKONANIE / 56
2.3.3.1. Badanie wpływu 2,4-dichlorofenolu na aktywność 1,2-dioksygenazy katecholowej / 56
2.3.3.2. Badanie wpływu jonów niklu na aktywność 1,2-dioksygenazy katecholowej / 57
2.3.4. OPRACOWANIE I DOKUMENTACJA WYNIKÓW / 58
2.4. Literatura / 59

3. Immobilizacja 1,2-dioksygenazy katecholowej / 61
3.1. Wpływ immobilizacji na aktywność 1,2-dioksygenazy katecholowej / 61
3.1.1. WPROWADZENIE / 61
3.1.2. MATERIAŁY I ODCZYNNIKI / 62
3.1.3. WYKONANIE / 63
3.1.3.1. Immobilizacja 1,2-dioksygenazy katecholowej / 63
3.1.3.2. Oznaczanie stężenia białka w kulkach alginianowych / 63
3.1.3.2.1. Wyznaczenie krzywej kalibracyjnej dla oznaczania stężenia białka metodą Bradforda
w obecności KOH / 63
3.1.3.2.2. Oznaczanie stężenia białkach w kulkach alginianowych metodą Bradforda w obecności
KOH / 64
3.1.3.3. Oznaczanie aktywności immobilizowanej 1,2-dioksygenazy katecholowej / 64
3.1.3.4. Wpływ czasu przechowywania na aktywność wolnego i immobilizowanego enzymu / 65
3.1.4. OPRACOWANIE I DOKUMENTACJA WYNIKÓW / 66
3.2. Badanie właściwości immobilizowanego enzymu / 67
3.2.1. WPROWADZENIE / 67
3.2.2. MATERIAŁY I ODCZYNNIKI / 68
3.2.3. WYKONANIE / 69
3.2.3.1. Badanie wpływu pH na aktywność wolnej i immobilizowanej 1,2-dioksygenazy katecholowej / 69
3.2.3.2. Badanie wpływu temperatury na aktywność wolnej i immobilizowanej 1,2-dioksygenazy katecholowej / 70
3.2.3.3. Badanie wpływu jonów metali oraz związków fenolowych na aktywność wolnej i immobilizowanej 1,2-dioksygenazy katecholowej / 71
3.2.3.4. Oznaczanie stężenia białka w surowej frakcji enzymatycznej i w kulkach alginianowych / 72
3.2.4. OPRACOWANIE I DOKUMENTACJA WYNIKÓW / 73
3.3. Literatura / 74

Inni Klienci oglądali również

24,20 zł
Do koszyka

Noni. Polinezyjski sekret zdrowia

Uzdrawiające właściwości noni, czyli morwy indyjskiej, są znane Polinezyjczykom od stuleci. Czas, abyś i Ty z nich skorzystał. Autorka przedstawia niesamowite walory lecznicze noni i produkowanego z niego soku. Jego spożywanie zalecane jest przy chorob...
20,15 zł 22,39 zł
Do koszyka

Zakryta przez ciało

Edmund Baka absolwent Instytutu Religioznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego, obecnie asystent w Katedrze Porównawczych Studiów Cywilizacji UJ, współpracuje również z Katedrą Bliskiego i Dalekiego Wschodu UJ. Od wielu lat ćw...
143,10 zł 159,00 zł
Do koszyka

Etyka medyczna z elementami filozofii

W pierwszej części omówiono zagadnienia filozofii nauki i jej znaczenie dla nauk przyrodniczych i medycznych. Następnie przybliżono wybrane teorie z zakresu etyki filozoficznej, a w trzeciej części zaprezentowano zagadnienia specyficzne dla wsp&...
19,60 zł 28,00 zł
Do koszyka

Z imieniem przez życie

Imiona mamy wszyscy – nie wszyscy wiemy, jak wiele one znaczą. Lubimy je lub nie, pasują do nas jak ulał lub wcale, są modne lub staromodne, wydają się pospolite lub nazbyt oryginalne. Myślimy też o tym jakie imię wybrać dla dziecka? albo: jak o ...
26,10 zł 29,00 zł
Do koszyka

Obrazy, co mogą. Studium przeobrażania świata przez fotografię

Śledziliśmy – także poprzez fotografię – dramat nigeryjskich kobiet, porwanych przez ekstremistyczne Boko Haram. Widzieliśmy, jak imigranci przesyłają smartfonami zdjęcia ze swojej ucieczki do Europy, by w ten sposób uspokoić rodzinę...
33,80 zł 37,56 zł
Do koszyka

Przez tajgę

Po raz pierwszy przetłumaczona na język polski relacja z ekspedycji naukowej podjętej w 1927 roku. Władimir Arsienjew, etnograf i badacz Dalekiego Wschodu, wraz z grupą naukowców oraz studentów wyrusza w podróż znad Morza Be...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!