0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 176 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
40
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka - Helena Ciborowska - 16 %

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o
158,76 zł 189,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka kliniczna - 15 %

Dietetyka kliniczna

Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy...
160,65 zł 189,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Interakcje leków z żywnością - Magdalena Obrzut - 15 %

Interakcje leków z żywnością

W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ich zg...
101,15 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO - Hanna Szpunar-Radkowska - 11 %

Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO

„Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycznie i zgo...
79,21 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe - Krystyna Majewska - 16 %

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe to kompleksowy przewodnik dla osób pracujących z pacjentami wymagającymi leczenia żywieniowego, zawierający specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia kliniczne...
108,36 zł 129,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Psychodietetyka - 16 %

Psychodietetyka

Książka (miękka)
167,16 zł 199,00 zł
Do koszyka
Psychodietetyka - 16 %

Psychodietetyka

Redaktor: Anna Brytek-Matera
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający  wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościow...
167,16 zł 199,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 16 %

Dieta low-FODMAP

Książka (miękka)
66,36 zł 79,00 zł
Do koszyka
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 16 %

Dieta low-FODMAP

Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilośc...
66,36 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka sportowa - 16 %

Dietetyka sportowa

Książka (miękka ze skrzydełkami)
234,36 zł 279,00 zł
Do koszyka
Dietetyka sportowa - 16 %

Dietetyka sportowa

Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywny...
234,36 zł 279,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Fizjologia żywienia - 15 %

Fizjologia żywienia

Książka (miękka)
118,15 zł 139,00 zł
Do koszyka
Fizjologia żywienia - 15 %

Fizjologia żywienia

Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego f...
118,15 zł 139,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Efektywne zarządzanie żywnością - Ewa Michota-Katulska - 15 %

Efektywne zarządzanie żywnością

Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia. Podręcznik dla dietetyków

„Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia” to aktualna w dobie zmian klimatu publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia ...
67,15 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania - Bogna Kuk - 11 %

Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania

Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania, liczby przejmują kontrolę nad Twoim życiem, a Twoje ciało staje się zniewolone przez kołatające się w głowie myśli. Zaburzenia te to nie tylko problemy z...
52,51 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w endometriozie - Hanna Szpunar-Radkowska - 16 %

Dieta w endometriozie

„Dieta w endometriozie” to kompendium wiedzy dla kobiet chorujących na endometriozę. Książka dotyka niezwykle ważnej tematyki powiązania tej choroby z insulinoopo...
57,96 zł 69,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią - Dorota Szostak-Węgierek - 11 %

Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią

Prawidłowe odżywianie kobiety w okresie poprzedzającym ciążę oraz podczas ciąży ma bardzo duże znaczenie dla zapewnienia optymalnego rozwoju płodu, zdrowia dzie...
88,11 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw - Beata Przygoda - 16 %

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw

Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodz...
91,56 zł 109,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Współczesna dietoterapia - Ewa Lange - 10 %

Współczesna dietoterapia

Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia”  to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywie...
116,10 zł 129,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w chirurgii bariatrycznej - Iwona Boniecka - 16 %

Dietetyka w chirurgii bariatrycznej

Książka „Dietetyka w chirurgii bariatrycznej” dotyczy dynamicznie rozwijającej się, zarówno w Polsce jak i zagranicą, dziedziny medycyny, oraz ważnego zagadnienia zdrowia publicznego czyli stale...
150,36 zł 179,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w psychiatrii i neurologii - Lucyna Ostrowska - 11 %

Dietetyka w psychiatrii i neurologii

Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzin...
105,91 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w chorobach nowotworowych - Joanna Gromadzka-Ostrowska - 15 %

Dietetyka w chorobach nowotworowych

Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbęd...
143,65 zł 169,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Otyłość i jej powikłania - 16 %

Otyłość i jej powikłania

Praktyczne zalecenia diagnostyczne i terapeutyczne

Podręcznik, który w kompleksowy i niezwykle praktyczny sposób przedstawia najważniejsze elementy nowoczesnej diagnostyki choroby otyłościowej, leczenia niefarmakologicznego oraz aktualnych stand...
284,76 zł 339,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w chorobach autoimmunologicznych - 16 %

Dieta w chorobach autoimmunologicznych

Co jeść by czuć się lepiej

Choroby autoimmunologiczne to takie, w których w wyniku różnych czynników środowiskowych, stresu czy nieprawidłowego stylu życia dochodzi do zaburzeń układu odpornościowego. Organizm zaczyna ...
74,76 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej - 15 %

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

Redaktor: Ewa Stachowska
Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumie...
143,65 zł 169,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zioła w medycynie Choroby skóry włosów i paznokci Tom 1 - Ilona Kaczmarczyk-Sedlak - 16 %

Zioła w medycynie Choroby skóry włosów i paznokci Tom 1

To pionierska na polskim rynku publikacja obalająca mity na temat ziołolecznictwa, która jest doskonałym przewodnikiem po terapiach uzupełniających oraz merytoryczną podstawą do leczenia objawów ch...
74,76 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dysbioza jelitowa - Mirosława Gałęcka - 15 %

Dysbioza jelitowa

Temat dysbiozy jelitowej i probiotykoterapii doczekał się już należnego miejsca w literaturze naukowej i na konferencjach dla specjalistów. Nadal jednak najczęś...
84,15 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Tabele składu i wartości odżywczej żywności - Hanna Kuchanowicz - 15 %

Tabele składu i wartości odżywczej żywności

Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. ...
262,65 zł 309,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w chorobach serca - Michał Czapla - 16 %

Żywienie w chorobach serca

Choroby układu krążenia (ChUK) są dla współczesnego świata ważnym wyzwaniem zdrowotnym. Są najważniejszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych.  Oddajemy do rąk czytelników jedną z pierws...
159,20 zł 189,52 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w chorobach nerek przed dializą - Barbara Pyszczuk - 15 %

Dieta w chorobach nerek przed dializą

Jak ułożyć i kontrolować swój plan żywieniowy

Dieta w chorobach nerek przed dializą to przewodnik i poradnik, który w oparciu o najnowsze wytyczne dietetyczne opracowane na podstawie aktualnych źródeł naukowych, pozwoli zap...
67,15 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w chorobach autoimmunologicznych - Joanna Dronka-Skrzypczak - 10 %

Dieta w chorobach autoimmunologicznych

Przepisy

Kontynuacja bestsellera Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść, by czuć się lepiej? Jeśli sięgasz po Dietę w chorobach autoimmunologicznych. Przepi...
62,10 zł 69,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zaburzenia odżywiania - Anna Brytek-Matera - 15 %

Zaburzenia odżywiania

Monografia poruszająca problem zaburzeń odżywiania. Bardzo dokładnie opisuje i wyjaśnia patomechanizm działania jadłowstrętu i bulimii psychicznej. Opis...
118,15 zł 139,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Wege wyd. 2 - Iwona Kibil - 11 %

Wege wyd. 2

Dieta roslinna w praktyce

Autor: Iwona Kibil
Jest to drugie wydanie książki „Wege. Dieta roślinna w praktyce” – kompleksowego przewodnika po diecie roślinnej, który ułatwia jej wprowadzenie oraz stosowanie...
79,21 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Liczmy kalorie - Hanna Kunachowicz - 16 %

Liczmy kalorie

Książka w wygodnym, kieszonkowym wydaniu jest przeznaczona dla osób, które stosują dietę niskoenergetyczną. Stosowanie się do podanych we wstępie zaleceń pomoże czytelnikom określić potrzeby energe...
57,96 zł 69,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta łatwo strawna - Anna Szczepańska - 16 %

Dieta łatwo strawna

Książka (kartonowa foliowana)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Dieta łatwo strawna - Anna Szczepańska - 16 %

Dieta łatwo strawna

Książka jest przeznaczona zarówno dla chorych, zmuszonych z powodu choroby do stosowania diety łatwo strawnej, jak i zdrowych, pragnących zapobiegać takim patologicznym stanom, jak: otyłość, niewyd...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Nutrigenomika - Chmurzyńska Agata - 15 %

Nutrigenomika

Książka (miękka)
118,15 zł 139,00 zł
Do koszyka
Nutrigenomika - Chmurzyńska Agata - 15 %

Nutrigenomika

Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony ...
118,15 zł 139,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zalecenia leczenia żywieniowego u dzieci 2021 - Janusz Książyk - 15 %

Zalecenia leczenia żywieniowego u dzieci 2021

Oficjalna publikacja Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci (PTŻKD). Nowelizacja „Standardów leczenia żywieniowego w pediatrii 2017. Rezultat współpracy pediatrów, gastroenterologów d...
92,65 zł 109,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zespół jelita nadwrażliwego - Mirosława Gałęcka - 16 %

Zespół jelita nadwrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) jest jednym z najczęściej rozpoznawanych schorzeń układu pokarmowego. Szacuje się, że problem ten może dotyczyć nawet co piątej osoby w Polsce....
57,96 zł 69,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Leczenie żywieniowe w onkologii - 11 %

Leczenie żywieniowe w onkologii

Współczesne podejście

Redaktor: Stanisław Kłęk
W gabinecie lekarza specjalisty to cykl publikacji przygotowanych przez specjalistów dla specjalistów, omawiający wybrane, najbardziej istotne zagadnienia, nowe trendy i innowacyjne t...
61,41 zł 69,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta antyhistaminowa - Heide Steigenberger - 15 %

Dieta antyhistaminowa

Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest - w odpowiednich ilościach - niezbędna do życia. Jednak u osób, u których stwierdzono jej nietolerancję histamina zawarta w ...
50,15 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w sporcie - Irena Celejowa - 16 %

Żywienie w sporcie

Książka (miękka)
99,96 zł 119,00 zł
Do koszyka
Żywienie w sporcie - Irena Celejowa - 16 %

Żywienie w sporcie

Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwy...
99,96 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w niewydolności serca. - Adrian Kwaśny - 11 %

Dieta w niewydolności serca.

Poradnik dla pacjentów.

Niewydolność serca jest jedną z najpoważniejszych chorób układu sercowo-naczyniowego. Choroba ta wpływa na jakość życia pacjenta oraz jego bliskich. Rozpoznanie...
52,51 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Znaleziono: 176 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
40