0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 7 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Mity o cholesterolu - Outlet - Walter Hartenbach

Mity o cholesterolu - Outlet

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Mity o cholesterolu - Outlet - Walter Hartenbach

Mity o cholesterolu - Outlet

Wydawca: Aba
To książka, którą powinien przeczytać każdy, kto stosuje lekarstwa obniżające poziom cholesterolu we krwi.W poradniku, napisanym przystępnym językiem, profesor Hartenbach rozpraw...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Lecznicza głodówka - Outlet - Giennadij Małachow

Lecznicza głodówka - Outlet

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Lecznicza głodówka - Outlet - Giennadij Małachow

Lecznicza głodówka - Outlet

Wydawca: Aba
Książka ta jest jedną z najciekawszych prac poświęconych głodówce podejmowanej w celach leczniczych. Znajdziemy w niej prawdziwe informacje , jakich nie ma w innej pracy na temat głodó...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Czosnek dobry na wszystko - Edgar Brown

Czosnek dobry na wszystko

Książka (miękka)
Niedostępny
Czosnek dobry na wszystko - Edgar Brown

Czosnek dobry na wszystko

Autor: Edgar Brown
Wydawca: Aba
Korzyści wynikające z regularnego spożywania czosnku są nieocenione. Zapobiega on gromadzeniu się cholesterolu w organizmie i blokowaniu tym samym naczyń krwionośnych. Chroni przed chorobami serca....
Niedostępny
Zobacz więcej
Oczyszczanie organizmu - Outlet - Małachow Giennadij P.

Oczyszczanie organizmu - Outlet

Podstawy samouzdrawiania

Wydawca: Aba
Minęło już wiele lat od wydania cyklu książek ''Moce uzdrawiające'' autorstwa G. R Małachowa. Wiodącym tytułem tamtej serii było ''Oczyszczanie organizmu''. Przez te lata wiele się zmieniło, autor ...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Co z czym? Prawidłowe łączenie pokarmów - Outlet - Inge Dries

Co z czym? Prawidłowe łączenie pok...

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Co z czym? Prawidłowe łączenie pokarmów - Outlet - Inge Dries

Co z czym? Prawidłowe łączenie pokarmów - Outlet

Autor: Inge DriesJan Dries
Wydawca: Aba
W dzisiejszych czasach wielu ludzi cierpi na wzdęcia, zgagę, uczucie pełni w żołądku i jelitach, alergie pokarmowe, otyłość i dolegliwości jelitowe. Niestety rzadko kto uświadamia sobie, że gł&oacu...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Dieta bezglutenowa - Andrea Hiller

Dieta bezglutenowa

Celiakia - Wiedzieć więcej, lepiej rozumieć

Autor: Andrea Hiller
Wydawca: Aba
Niniejszy poradnik jest źródłem informacji przeznaczonych dla ludzi cierpiących na celiakię. Być może wróciłeś właśnie od lekarza, który poinformował Cię, że należysz do grona ...
Niedostępny
Zobacz więcej
Dieta lecznicza i rozdzielna - Outlet - Małachow Giennadij P.

Dieta lecznicza i rozdzielna - Outlet

Wydawca: Aba
We współczesnym społeczeństwie praktycznie wszyscy zaczęli odżywiać się w nienaturalny sposób, co doprowadziło do pojawienia się licznych chorób cywilizacyjnych. W pierwszej ko...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Znaleziono: 7 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20